SKANDAL KOJI POTRESA BRITANIJU

Bivši ministar tvrdi: Blizak suradnik Margaret Thatcher bio je pedofil koji je zlostavljao dječake!

 AP

Bivši torijevski ministar jučer je optužio jednog od najbližih suradnika Margaret Thatcher’s da je umiješan u jedan od najvećih pedofilskih skandala u povijesti.

Rod Richards kazao je kako je vidio dokaze koje vežu Sir Petera Morrisona sa slučajem zlostavljanja djece u Sjevernom Walesu u kojem se smatra kako je 650 djece seksualno, fizički i emocionalno zlostavljano u 40 domova preko 20 godina.

Kazao je kako službeni dokumenti dokazuju da je domove posjećivao često.

Richards, koji je i pomogao uspostaviti istragu, rekao je grubo: - Ono što znam je da je Morrison bio pedofil.

Morrison je bio stranački tajnik stranke Margaret Thatcher i zamjenik predsjenika Konzervativne stranke.

Richards je kazao kako je William Hague, koji je bio tajnik u vrijeme istrage, trebao vidjeti dokaze o Morrisonu i kako se boji da je tada došlo do zataškavanja dokaza.

Naime, Hague je 1996. godine otvorio istragu o vlasniku doma za djecu Johnu Allenu koji je potom optužen za zlostavljanje. Zaključio je da je pedofilski prsten oko Cheshirea i Wrexhama uzrokovao užasnu patnju djeci u 70-im i 80-im godinama.

Mr Richards kazao je da je dobio detaljno izvješće o slučaju: - Na meni je bilo da odlučim hoće li ova istraga dospjeti u javnost. Pregledao sam dokumente. Morrison je bio umiješan. Njegovo ime uočio sam u bilješkama jer je bio član parlamenta. On i još jedan čovjek bili su imenovani kao česti posjetitelji domova.

Richards nije ničime mogao potkrijepiti svoje tvrdnje protiv Morrisona, koji je umro 1995. u 51. godini. No kazao je kako nije imao baš nikakvog razloga posjećivati domove u drugim izbornim jedinicima.

Izvori bliski Williamu Hagueu sinoć su kazali kako on nikada nije došao do nikakve informacije koje upliće Morrisona.

Richardsove optužbe izrečene su nakon što je bivša torijevska ministrica Edwina Currie izjavila da je Morrison imao seksualne odnose sa 16-godišnjim dječakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:41