72 SATA TERORA U ZAGREBU

MILANOVIĆ 'Godina je počela žestoko, ali uvjeren sam da će Zagreb ostati siguran grad' BANDIĆ 'Ovo nije terorizam nego čin nekog patologa!'

Policija slaže krim mozaik: Hoćemo li danas saznati tko je postavio eksploziv?
 CROPIX

NOVO 13:23 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je na upit novinara o sigurnosti u Zagrebu istaknuo kako terorizma "za sad, na sreću" nema, a da je situacija ozbiljna, ali ne i alarmantna.

Zagrepčane je danas ponovno pozvao da budu mirni i pribrani i da vjeruju institucijama, a novinarima je poručio da ne šire paniku. "Odgovorno tvrdim: ovo nije teroristički čin, ovo je potez nekog luđaka i patologa", rekao je Bandić očito pobrkavši pojmove.

Istaknuo je kako ne prejudicira nalaz policije. "Pustite policiji da odradi svoj rutinski posao, vjerujmo policiji", istaknuo je gradonačelnik Bandić odgovarajući na upit novinara o sigurnosti s obzirom na dvije eksplozije u Zagrebu, nakon obilaska fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Opširnije pročitajte OVDJE.

----------------------------------------

12:05 - Premijer Zoran Milanović danas je, osvrćući se na dvije eksplozije u Zagrebu ovog tjedna, rekao kako je godina počela burno i žestoko, ali je i izrazio uvjerenje da će Zagreb ostati siguran i otvoren grad.

- Ova godina je počela burno i žestoko, eksplozivne naprave pucaju po Zagrebu, rekao je. Moramo znati da apsolutne sigurnosti nema, ali čvrsto sam uvjeren da će Zagreb, kao i Hrvatska, ostati ono što je bio sve ove godine - siguran grad u kojem se živi dobro, otvoreno i kvalitetno i da se tu ništa neće promijeniti. A prve naznake su da je tako i da će tako ostati, kazao je Zoran Milanović na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a, koja je u radnom dijelu zatvorena za javnost.

Opširnije pročitajte OVDJE

----------------------------------------

10:01 Nakon što su u srijedu i petak Zagreb potresle dvije eksplozije, noć je protekla mirno. Danas bismo trebali saznati tko je postavio bombe na pruzi kod željezničke postaje Podsused te na autobusnoj stanici u Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice.

Policija bi tijekom današnjeg dana trebala završiti prvu fazu kriminalističkog istraživanja, kazao je načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić.

Sve o tijeku jučerašnjih događaja možete pročitati OVDJE

- U sljedeća 24 sata očekujemo kriminalistički mozaik, koji bi nam dao osnovu da možda i osumnjičimo točno određenu osobu, izjavio je jučer Bijelić u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a.

Obje eksplozije koje su u tri dana zatresle zapadni dio Zagreba izazvale su improvizirane eksplozivne naprave, kazao je Bijelić.

SLUČAJNA ŽRTVA ILI TERORIST? Forenzičari sa psom pretražili automobil svjedoka Vojislava B.!; Prijatelji: 'On je strastveni paraglajder i uvijek svima spreman pomoći. Nemoguće da je on podmetnuo bombe!'

Podsjetimo, Bijelić nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti neslužbene informacije da bi osumnjičnikom mogao postati pacijent Vinogradske bolnice, te istaknuo kako se ne može isključiti da je u počinjenje tih kaznenih djela bilo uključeno i više osoba.

Na temelju nalaza vještačenja u MUP-ovu Centru za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić policija, potvrdio je Bijelić, povezuje dvije eksplozivne naprave koje su uzrokovale eksplozije u zapadnom dijelu grada.

Željko Matejčić: ‘Mislim da se ovdje ipak radi o nekom amateru’

Nekadašnji šef MUP-ove Službe za protueksplozijsku zaštitu i stručnjak za protuterorističko i protudiverzijsko djelovanje Željko Matejčić smatra da je u obje eksplozije upotrijebljena manja količina eksploziva.

- Nemam dovoljno informacija, ali mislim da bi se moglo raditi o TNT-u jer je tog eksploziva u Hrvatskoj ostalo dosta nakon rata i lako je dostupan.

Riječ je o eksplozivu koji izaziva detonaciju brzinom od 3000 metara u sekundi. To znači da svaki kamenčić koji eksplozija digne iz centra leti prema osobi ili kući početnom brzinom od 3000 metara u sekundi. To je znatno manje od vojnih, visokobrizantnih eksploziva koji stvaraju detonaciju od 8000 metara u sekundi, ali i više od, primjerice, privrednih eksploziva - smatra Matejčić. Vjeruje da je upravo muškarac koji je ozlijeđen u eksploziji u prvim minutama petka taj koji je postavio bombu. - To je moguće jer se često ljudi ozlijede prilikom postavljanja eksploziva zbog nestručnog rukovanja.

Pitanje je da li je naprava uopće njegova ili ju je on samo postavljao. Sada je na forenzičarima iz Centra za kriminalistička vještačenja najveći posao. Oni po tragovima iz centra eksplozije mogu utvrditi tip i količinu eksploziva. Važno je i da se pronađu fragmenti upaljača jer bi oni mogli dati podatke o stručnosti osobe koja je napravu napravila. Ne znamo je li riječ o daljinski aktiviranom eksplozivu ili ga je u srijedu ujutro aktivirao vlak prilikom prolaska - napominje.

Matejčić je uvjeren da su eksplozije poruka.

- Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost, ali policija i tajne službe moraju otkriti motiv za postavljanje bombi. Kriminalisti i protueksplozijski odjeli policije puni su vrlo stručnih ljudi, ali takve, složene istrage ne dovršavaju se preko noći. No, koliko vidim, ovdje cilj nije bio, na primjer, da vlak sleti s tračnica. Mislim da se radi o amateru koji je gledao previše filmova - kaže Matejčić.

Prokomentirali smo i “lažnu bombu” u garaži Tuškanac.

- Paničnih dojava će sada sigurno biti, naviše zato što sada mediji o tome pišu. Građani će u strahu dojavljivati čim nešto sumnjivo vide. Nakon svega što znam iz medija, ne bih rekao da je riječ o profesionalno izvedenom činu terorističkog napada - zaključuje protueksplozijski stručnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:39