Reuters / Dylan Martinez Livepic
KONSTANTNI PRITISAK

BILIĆEVA DESNA RUKA ZA SN OTKRIVA ISTINU O 'ULTIMATUMU, PRIJETNJAMA OTKAZOM, NOVOM POSLU...' Nismo niti jedne sekunde razgovarali o odlasku u SAD!

Desna ruka Slavena Bilića, Nikola Jurčević, prokomentirao je za Sportske novosti aktualno stanje u West Hamu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. listopad 2017. 01:34

Slaven Bilić nekoliko je puta na klupi West Hama zaronio do Marijanske brazde, ali i dalje je živ! Nakon prve sezone u koju je krenuo u velikom stilu i održao rezultat za plasman u Europu, ovo je već druga da ga gravitacija stišće, ali statički uzgon u ključnom trenutku vraća na površinu.

Koliko ste puta pročitali “Bilić pred otkazom”, ili “Bilić dobio ultimatum”, a on bio u toj utakmici ili dvije redovito radio odlične rezultate i osigurao si zalet do - sljedeće krize! U tekućoj sezoni drugi put, jer krajem kolovoza mediji su javljali da će “ostati bez posla ove srijede ako doživi i treći poraz zaredom od Cheltenham Towna”. Tada je pao od Manchester United i Southamptona, a križ je nosio još od minulog prvenstva. Slavio je 2:0.

I prekjučer hrvatski je stručnjak isplivao kad se malo tko nadao, nakon 2:0 minusa na Wembleyju kod vrlo dobrog Tottenhama, ta tri gola i prolaz u Liga kupu pravo su malo čudo za kojeg igrači velike zasluge daju šefu. Iako su mu nakon pada od Brightona 0:3 mnogi napisali nekrolog, a neki već tražili nasljednika, ako Bilić u subotu matira i posljednjeplasirani Crystal Palace, neće se imati što brinuti. Barem neko vrijeme.

Nitko danas ne može biti siguran kako će se stvari razvijati u slučaju novog poraza. Čelnici traže dokaz da se momčad diže u formi, ogled sa Spursima sigurno im je ozbiljan pokazatelj, je li dovoljan?

- Utakmica s Tottenhamom bila je spektakularna, specijalno za nas, budući da je Tottenham najveći rival West Hama i najslađe su pobjede protiv njih. Kad se tome doda da smo u lošoj poziciji, te smo se senzacionalno vratili nakon 0:2 trijumf je itekako drag i važan, nakon svih turbulencija, pravo osvježenje i dobar osjećaj - kazao nam je Nikola Jurčević, Bilićeva desna ruka.

Nema ultimatuma

Odakle ste samo izvukli snagu?

- S obzirom da dosta loše stojimo na tablici, stječe se dojam da imamo problema u momčadi, no kad gledamo atmosferu i rad, naša je momčad kompaktna, nije mrtva i ima energiju, snagu, da napravi i takav obrat u susretu. Naravno, ne bježimo od toga da situacija nije najbolja na ljestvici, engleska liga je toliko jaka da bilo kad možeš izgubiti utakmicu, kao što se zbilo nama s Brightonom kad smo se već pomalo vratili u bolju poziciju. Taj poraz je ponovno pokrenuo lavinu negativnosti prema nama i svemu što se događa oko ostanka ili neostanka.

Naslovi su bili da je Bilić na izlaznim vratima. Je li konkretno postavljen ultimatum?

- Ne, ne... Ovo nije nova situacija, bili smo i u prošlosti pred imperativom rezultata, ali da nam je netko iz uprave postavio ultimatum, o tome nije bilo govora. To su više medijske špekulacije, jesu li točne ili nisu, ne znam.

Ne znam ništa o SAD-u

U devet kola Premier lige West Ham ima osam bodova i drži 16. mjesto. Loše za Bilića kad se zna da je inzistirao na pravim ljetnim pripremama, koje je obavio u Austriji, nauštrb zarade što bi se slila u klupsku blaganju da su srpanj proveli na turneji u Americi. Jer, pričao je, godinu ranije baš im je nedostajala prava trenažna podloga za sezonu. Angažirao je igrače koje je sam htio, poput Marka Arnatovića i Chicharita, dakako, određene želje u klubu ranga West Hama nije moguće realizirati. Arnautović nije dao niti jedan gol u šest nastupa, Chicharito Hernandez je zabio tri u devet utakmica.

Nema napretka, sigurno ste razočarani, kazali smo Jurčeviću.

- Pa normalno da smo očekivali da budemo bolji. No, u startu smo imali tri poraza i to nas je gurnulo u probleme. Bile su to tri gostujuće utakmice. Potom moraš raditi seriju da bi stigao na mjesta koje želiš. Naš omjer nakon toga je dvije pobjede, dva neodlučena i dva poraza, što je rezultat koji osigurava mirnoću u sredini tablice, čak uz malo sreće i pogled prema gornjem dijelu. Međutim, zbog lošeg početka stalno smo pod imperativom.

Raspisali su se mediji da je Bilić kandidat za izbornika SAD-a. Ako je tako, odlazak iz West Hama bi mu lakše pao.

- Ma ne, to su teme o kojima nismo u niti jednoj sekundi razgovarali. Nemam pojma ima li bilo kakve istine u tome, a samim time što među nama nije bilo riječi, čini mi se da se ne radi o nečemu što bi bila aktualna varijanta.

Mirnija zona

Kakva su očekivanja u bliskoj budućnosti...

- Nema tu više priče kakva su očekivanja, ide se od utakmice do utakmice, pod pritiskom da nam treba pozitivan rezultat. Crystal Palace je zadnji na tablici, a nakon sedam poraza bez zabijenog gola u osmom su dvoboju pobijedili prvaka Chelsea. To samo govori koliko je liga teška. Oni nisu momčad koja po kvaliteti treba biti zadnja. To je i za nas, i za njih supervažna utakmica koja će dosta toga usmjeriti. Nemamo pravo tražiti ništa drugo nego pozitivan rezultat, to je kao utješna nagrada remi, a pobjeda bi nas vratila kratkoročno u mirniju zonu.

Navikli ste na pritisak.

- Jesmo. Imali smo ga više puta, nažalost. Mislili smo da će to biti mirnija sezona, ali vadimo se. Tottenham nam je donio malo optimizma, lijepa je stvar da smo pobijedili velikog protivnika koji je svladao Dortmund i igrao al pari s Realom. Uz nešto sreće možda se i vratimo na pozicije koje su nam bile želja i ambicija - zaključio je Jurčević.

Rezultati by SofaScore

Linker
01. svibanj 2024 18:32