Tom Dubravec / Hanza Media / Hanza Media
ZADATAK JE TITULA

BIVŠI VATRENI DOBIO OŠTRO UPOZORENJE VELIKOG ŠEFA PA ODUŠEVIO NA STARTU! 'Napravili smo transfere koje ste htjeli, poraze više nećemo tolerirati!'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. kolovoz 2017. 10:39

Galatasaray je itekako investirao ovoga ljeta, Igor Tudor je dobio “ispričnicu“ za ispadanje iz Europe od Östersundsa, ali u prvenstvu su golemi ciljevi. Pred jučerašnji start s Kayserisporom u Istanbulu (20.45 po hrvatskom vremenu), predsjednik Dursun Özbek je bio jasan:

- Napravili smo transfere koje ste htjeli, sada možete podignuti momčad na željenu razinu. No, više nikome nećemo tolerirati poraze - poručio je Tudoru, ujedno i igračima.

I hrvatski stručnjak očekivao je raspucan ulazak u prvenstvo i to se n kraju i dogodilo.

- Jako mi je žao zbog Östersundsa, ali nova smo momčad i trebamo vremena. S Kayserisporom, uz dobar nogomet, želim mnogo golova za pobjedu. Moramo probiti led pred našim navijačima na najbolji način - rekao je Tudor.

Njegova je momčad na kraju slavila sa 4:1 i na pravi način otvorila prvenstvo.

Krenuo od početka

U turskim medijima može se pročitati da je zasukao rukave nakon debakla sa Šveđanima.

Otkako su lišeni obveza u Europi nisu igrali niti jednu javnu utakmicu. Tudor je slagao postavu da napadne naslov prvaka. Jer, Galatasary je bio vrlo nezadovoljan četvrtim mjestom prošle sezone, to se ne smije ponoviti. Pisalo se o Terimu, Lucescuu… ali Splićanin, koji je stigao usred protekle sezone, dobio je mogućnost da krene od početka. S drukčijom momčadi, bez nekih ranijih zvijezda poput Sneijdera, koji je daleko od najboljih dana. Kao i Podolski. Nizozemac se našao u Nici, a Nijemac u Japanu. Što puno govori. Za ozbiljniji novac prodali su Brumu u Leipzig, radi se o 12,5 milijuna eura.

Potrošili su 34,25 milijuna eura samo na odštete, najviše 8 milijuna za Marokanca Younesa Belhandu, kojeg su uzeli kijevskom Dynamu, 7,5 ih je stajao Badou Ndiaye iz Osmanlispora, riječ je o Senegalcu, 7 Brazilac Maicon iz Sao Paula, 5,25 njegov sunarodnjak Fernando iz Manchester Cityja, četiri branič Mariano iz Seville, a najmanje, 2,5 milijuna eura, centarfor Gomis iz Swanseaja.

Bešiktaš prvi favorit

Bešiktaš je dvaput zaredom osvojio titulu, i dalje ima status prvog favorita, ali o Galatasarayju se govori kao i vrlo ozbiljnom izazivaču.

Hrvatski trener ima ugovor još godinu dana. Želi li se duže zadržati, morat će se iskazati. Protivnici poput Kayserispora ne bi mu sjeli biti problem, ali u završnici minule sezone i mali klubovi zadavali su im muke. Tada se govorilo o lošoj atmosferi u svlačionici. Riječ je u klubu koji ima 20 titula prvaka, kao nitko drugi, posljednju je stavio na konto 2015., prije no što se na vrh vinuo Bešiktaš.

Raspored im je vrlo dobar, slijede Osmanlispor, Sivasspor, Antalyaspor, Kasimpasa… Daleko je prvi derbi, do tada bi momčad trebala biti formirana, a bude li dobro posložena, bit će i uigrana. Izostanak iz Europe za tursku ligu im može biti samo prednost, pogotovo će Bešiktaš imati aspiracije da nešto značajno napravi u Ligi prvaka.

I oni su se pojačali, još i namjeravaju, Senol Günes radi odličan posao i doista je teška zadaća za Tudora da jednog od mitskih turskih trenera skine s trona. A ništa ispod toga navijače i klub neće zadovoljiti.

Galatasaray sjajno startao u prvenstvu!

Turski nogometni velikan Galatasaray, kojega vodi hrvatski trener Igor Tudor, u susretu je 1. kola novoga prvenstva u ponedjeljak na svom terenu svladao Kayserispor sa 4-1 (3-1).

Galatasaray je poveo golom Cigercija (16), na 1-1 poravnao je Gulen (29), a susret je praktički odlučen u razdoblju od 35. do 37. minute kada su Belhanda (35) i Gomis (37) postigli dva gola za 3-1. Konačni rezultat postavio je svojim drugim golom Gomis (87).

REZULTATI 1. KOLA:

Galatasaray - Kayserispor 4-1

Igrano u nedjelju:

Besiktas - Antalyaspor 2-0

Yeni Malatyaspor - Osmanlispor 3-1

Trabzonspor - Konyaspor 2-1

U subotu:

Akhisar Belediyespor - Sivasspor 1-0

Alanyaspor - Kasimpasa 1-3

Genclerbirligi - Karabukspor 1-1

Goztepe - Fenerbahce 2-2

U petak:

Istanbul Basaksehir - Bursaspor 1-0

Linker
25. travanj 2024 17:57