Gonzalo Arroyo Moreno / Getty Images
KOVAČIĆ PATIO ZBOG RAMOSA

HRVATI U VELIČANSTVENOM EL CLASICU Rakitić heroj, a Modrić žrtva taktike: Zidaneovo forsiranje BBC-a 'ubilo' je Luku koji je mogao dati puno više

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. travanj 2017. 17:37

Bila su dva Hrvata s jedne i jedan s druge strane. No, slavio je onaj koji je bio sam, Ivan Rakitić. Četvorka Barcelone igrao je korektno utakmicu do 73. minute, čuvajući leđa Messiju i doprinoseći posjedu lopte svoje momčadi. Onda je podsjetio na svoje realizatorski najbolje momente. Izvojevao je prostor nadomak kaznenog prostora Reala, a onda je odapeo ljevicom udarac, koji je loptu ‘efeom’ zakucao u desni kut sinoć odličnog Keylora Navasa!

Golčina Ivana Rakitića je praktično prelomila utakmicu. Barca se tada potpuno podigla, pogotovo u uvjerenju da može dobiti ovu utakmicu. S druge je strane to izazvalo strahove i frustracije domaćih, u kojima je ‘briljirao’ Sergio Ramos zaradivši isključenje...

Na drugoj strani Luka Modrić je odigrao solidnu utakmicu, morajući opet u velikoj mjeri obavljati defenzivne zadaće. Zidaneovo optiranje za BBC, odnosno uvrštenje u igru nespremnog Balea, značilo je da se Modrić mora ‘ubijati’ čuvajući Iniestu i pokrivati desni bok uz Carvajala. Uza sve to očekivalo da daje doprinos u ofenzivi. Vezisti Reala su inače žrtve ovog sustava 4-3-3 kojeg forsira (i) Zidane, jer su stalno razapeti između obrane koja se vraća u krilo golmanu u strahu od suparničkih brzih igrača, te napadača koji se teško navikavaju na defenzivne zadatke.

Mateo Kovačić je ušao u 69. minuti umjesto Casemira. Počeo je kao vezni igrač, pokušavajući svojom hitrinom i svježinom dati više dinamike momčadi. No, onda je zbog isključenja Ramosa dobio obvezu da obavlja stoperske obveze. U Realovoj teškoj situaciji više je bilo teško učiniti.

Linker
19. travanj 2024 22:59