CROPIX
HRVATI U JUVENTUSU

JUVE JE OD OSAM POKUŠAJA OSVAJANJA EUROPE USPIO SAMO DVAPUT S velikanom iz Torina pokušao je i hrvatski dvojac, no pod Lippijem su padali pred ciljem

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 11. svibanj 2017. 20:54

Samo su Real Madrid, Milan i Bayern igrali više finala Kupa/Lige prvaka od Juventusa, kojem će sraz u Cardiffu biti deveti pokušaj da dođe na krov Europe.

No, po broju titula ispred Stare dame nalazi se čak osam klubova, jer je društvo iz Torina izgubilo čak šest finala, najviše od svih momčadi Starog kontinenta. Uspjeli su samo dvaput, premijerni naslov uzeli su 1985. s Giovannijem Trapattonijem na klupi i Platinijem, Rossijem, Tardellijem, Boniekom, Cabrinijem i Scireom na travnjaku Heysela protiv Liverpoola. Drugi i posljednji put, zasad, 1996. u finalu protiv Ajaxa, kad ih je do slavlja boljim izvođenjem jedanaesteraca odveo Marcello Lippi.

SYDNEY, AUSTRALIA - AUGUST 20:  Evergrande coach Marcello Lippi talks to players before the Asian Champions League Final match between the Western Sydney Wanderers and Guangzhou Evergrande at Pirtek Stadium on August 20, 2014 in Sydney, Australia.  (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)
Mark Metcalfe/Getty Images
Marcelo Lippi

Alen Bokšić i Igor Tudor dvojica su Hrvata koji su sudjelovali u dva od onih šest neuspješnih pokušaja. Na Olimpijskom stadionu u Münchenu 28. svibnja 1997. Borussia Dortmund je sa 3:1 slavila protiv aktualnog prvaka Europe.

Asistencija i ozljeda

Bokšić je s brojem 9 na leđima počeo u udarnoj postavi činivši napadački tandem s Vierijem. Karl-Heinz Riedle zabio je prva dva pogotka za BVB, a zaostatak je smanjio Del Piero nakon što je u poluvremenu ušao s klupe.

U 65. minuti Del Piero je krasno poentirao petom nakon prodora i lijepe asistencije Bokšića. Lars Ricken je u 71. minuti potvrdio pobjedu Nijemaca, a Bokšića je trener Lippi u 87. zamijenio Alessiom Tacchinardijem.

FLORENCE, ITALY - MAY 29:  Marcello Lippi attends a training session at Coverciano on May 29, 2014 in Florence, Italy.  (Photo by Claudio Villa/Getty Images)
Claudio Villa/Getty Images
Marcelo Lippi

Šest godina kasnije, također 28. svibnja, finale se igralo na Old Traffordu u Manchesteru. Te 2003. dvoboj Milana i Juventusa s vrlo malo uzbuđenja okončan je bez pogodaka u 120 minuta, a Rossoneri su na kraju slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Startni stoperi Juvea bili su Ferrara i Tudor, ali hrvatski reprezentativac izdržao je do 42. minute. Tudor je istegnuo bedreni mišić desne noge i Lippi je umjesto njega morao uvesti Birindellija. (dd)

Linker
01. svibanj 2024 23:19