Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
ZAVRŠNICA DFB POKALA

KOVAČ PO TROFEJ IDE U RODNI BERLIN Mihačić: Ovo nije iznenađenje, a od njega možemo još puno toga očekivati

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. travanj 2017. 11:48

U trenerskom poslu nevjerojatno zna biti mala razlika između pokojnika i slavljenika. U subotu poslijepodne Niko Kovač je gubio od Augsburga, s hipotekom 10 utakmica bez pobjede i opasno blizom zonom ispadanja.

Od trenera kojem su ispisivali kićene komplimente činilo se da bi mogao završiti kao gubitnik godine. Meksikanac Marco Fabian ukazao se s dva gola i spasio ga da ne sklizne prema rubu ponora. Ante Rebić u sudačkoj nadoknadi to je potvrdio. Svega tri dana kasnije Kovač je s Eintrachtom dobio Borussiju Mönchengladbach udarcima s bijele točke, dočepao se finala DFB pokala i danas je opet omiljen i hvaljen. Četiri dana koji su ispisali ključne rečenice Kovačeve sezone.

Eintracht je već dugo mali klub iz velikog grada, čija je slava blijeda poput isprane majice iz kineskog dućana, unatoč znamenitom “stadionu u šumi“ i tradiciji za stati mirno. Kovača ga je lani spasio u play-outu, a sad će biti još ponosniji. Negdašnji hrvatski izbornik dovukao ga je do zadnje utakmice sezone u Njemačkoj, spektakla u njegovom rodnom Berlinu na Olimpijskom stadionu. Do prvog finala Kupa i ponajvećeg uspjeha hrvatskih trenera u ligama Petice u modernom dobu, od kada predstavljaju našu državu. Zato će 27. svibnja gordo kročiti čuvenim zdanjem, a iako je autsajder na papiru ne bi trebao ostati bez šanse.

Ipak se opustio

- Cijela zemlja gleda u nas, možemo postići nešto jedinstveno, igrači mogu stvarati povijest za klub i za sebe - rekao je Kovač, poentirajući:

- Iskazali smo nevjerojatnu volju, odigrali vrlo dobru sezonu, a s ovime je okrunili. Naš grad će biti na nogama. Danas možemo uživati.

Niko Kovač u Frankfurtu ne primjenjuje ništa blaže stegovne i stručne metode nego u hrvatskoj reprezentaciji, gdje su ih igrači proskribirali i zapravo mu odredili sudbinu. Ne čudi što rijetko daje igračima da si uzmu oduška. Poput Slavena Bilića, Igora Tudora i mnogih mlađih trenera iz Hrvatske, i on se školovao na Akademiji HNS-a. Vatroslav Mihačić, njezin direktor, ujedno i Kovačev suradnik u stožeru reprezentacije od 2013. do 2015. godine, kaže:

- Niko je i kao osoba i kao igrač nagovijestio sve ovo. On je preozbiljan u svemu što radu, previše sistematičan da se nešto takvo ne bi moglo očekivati. Naravno da trenutak u kojem mu se to dogodilo nitko od nas ne može birati. Super je, ja mu 27. svibnja želim svu sreću ovoga svijeta i da osvoji DFB pokal. Niko je i kao student, i kao čovjek najavljivao velike stvari. Bio je uvijek jedan od najodgovornijih i najorganiziranijih. Poznajem ga i kao suradnika, on je za mene potpun. To što je napravio nije nikakvo iznenađenje.

Trapattoni mentor

Dakako da nas je zanimalo i kako Mihačić vidi Kovačevu trenersku doktrinu.

- Jako je ozbiljan, a te metode koje je uveo bile su u svrhu pomoći igračima i procesu. Nije izmišljao toplu vodu, nego je ono što se u svijetu radi prenio na našu razinu. Ljudima koji se bave strukom to su poznate stvari.

Mihačić ima velika očekivanja od njega u nastavku karijere.

- Drago mi je da mu se na početku dogodilo nekoliko dobrih stvari, i šansa u reprezentaciji, i plasman na SP, i potom u Eintrachtu sve što je napravo. Međutim, ne smijemo govoriti o njemu kao o početniku, izgrađivao se najboljim mogućim putem. Dok se školovao, on je radio, imao je praksu u Salzburgu u kojem je odličan radni proces, kroz to se razvijao. Ne smijemo zaboraviti da mu je mentor bio Giovanni Trapattoni, da je radio s njim i tako napravio sve što je trebao da bi jednom došao uspjeh. A dalje, naravno da uz ulaganje u sebe i dodatno iskustvo, možemo očekivati još puno toga.

Mihačić je odbio govoriti kakve je zapravo imao ocjene na Akademiji… Iako je puno kazao.

- To me nemojte pitati nikad, svatko ima svoj put. Je li dobio bolje ili lošije ocjene ne govori o njemu kao treneru ništa. Važna je ozbiljnost, sistematičnost, pričam o stvarima koje su u struci ključne, a to koliko je tko dobio iz bilo kojeg predmeta apsolutno nije bitno.

Prema je u Hrvatskoj uvijek treniran kao “Švabo“, i toliko smo puta čuli da je istesao njemački odgoj, rado u momčadi ima igrače iz Hrvatske ili neke od susjednih zemalja. Ionako mu momčad izgleda poput porušene kule babilonske, pa zašto mu napad ne bi predvodili Hrvat iz Hrvatske Ante Rebić i Hrvat iz Švedske Branimir Hrgota. Kao što je bio u utorak slučaj. Za trenera je velika stvar što uživa podršku Fredija Bobica, sportskog direktora, jer zadržali su mir i besprijekoran autoritet i nakon dugog niza rezultata ispod očekivanja.

Brat Robert pomoćnik

Ivan Perišić i Ivica Olić, jedan kojeg je trenirao, i drugi s kojim je i igrao i vježbao ga, s Wolfsburgom su 2015. u završnoj utakmici svladali Dortmund. Ako Kovač, s bratom Robertom kao pomoćnikom, krene njihovim stopama, upisat će se u legendarne trenere kluba kojem su novi heroji nasušno potrebni. Sreća ga prati od prvog kola, tada je eliminirao Magdeburg udarcima s bijele točke, u drugom se dogodilo isto s Ingolstadtom, u trećem je bio bolji od Hannovera u gostima 2:1, u četvrtfinalu je tukao Arminiju 1:0, i eto opet Borussiju M. jedanaestercima. Malo sliči na Portugalov hod prema lanjskoj tituli prvaka Europe.

Linker
24. travanj 2024 18:31