Screenshot: YouTube
POGLEDAJTE TOP LISTU

MODRIĆ I RAKITIĆ MIRUJU, ALI HRVATI ŽARE I PALE EUROPOM S NOVIM REKORDOM Nikad naši igrači nisu toliko zabijali, a najubojitiji i ne igra za Vatrene!

Stipe Perica i Mario Pašalić postavili su jučer novi rekord pogodaka hrvatskih igrača u elitnim europskim ligama, a ta brojka mogla bi se i povećati do kraja sezone
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 08. svibanj 2017. 18:26

Priča je pokrenuta u subotnje popodne u Dortmundu kada je na Westfalenu (službeno se stadion danas zove Signal Iduna Park) Andrej Kramarić zabio s bijele točke. Rekord je izjednačen nešto nakon 21 sat u Francuskoj, točnije u Toulouseu, gdje je Ivan Santini postigao 15. ovosezonski pogodak te donio vrijedne bodove svom Caenu, a nova letvica postavljena je u nedjelju u vrijeme ručka na Apeninima.

Dok su Talijani ‘marendali’, Stipe Perica je u Udinama na kultnom Friuliju postigao 107. ovosezonski pogodak Hrvata u ligama Petice, a sve je okrunio Mario Pašalić navečer jedinim pogotkom za Milan u porazu od Rome.


goal kramaric

Dakle, 108 je nova brojka čime je nadmašen učinak iz 95/96. i 96/97. kada su naši strijelci žarili i palili ponajviše po Španjolskoj.

Ozljeda Badelja

Prije otprilike dva tjedna na ovim stranicama kazali smo kako su Hrvati prošli granicu od sto pogodaka što se, također, dogodilo samo u već spomenutim godinama, dok je u sezoni 97/98. brojka stala na baš tih okruglih 100. Bilo je već tada jasno kako je golgeterski rekord u velikoj opasnosti, sada je u prvom svibanjskom vikendu i srušen.

O kakvom se ostvarenju radi, možda će pomoći usporedbe s nedavnim sezonama u ligama Petice. Istina, statistika je statistika, ali nogomet je danas mnogo različiti nego sredinom devedesetih... Dakle, lani su Hrvati postigli 73 pogotka, pred dvije sezone devet manje, pred tri 69, pred četiri 64, onda 66, 65, 64, a 2008/2009. samo 54, od čega niti jedan u Italiji! Zaključili ste već, radi se o nevjerojatnom ovosezonskom skoku i oscilaciji od više od 30 pogodaka, što znači da su naši napadači, a i ne samo oni, bili i ostali u velikoj formi.

Kada bi se išlo u detaljniju raščlambu, ‘Talijani’ bi bili apsolutni pobjednici, budući su postigli 46 od tih 108 pogodaka, što iznosi 44 %! Točnije, Kalinić je na 14 (jučer promašio 11-erac kontra Sassuola), Perišić na 10, Mandžukić i Perica na šest, Pašalić je zabio pet, Brozović tri, a Badelj (jučer nakon 16 minuta izišao iz igre zbog problema s aduktorom, danas će na dodatne preglede koji bi trebali otkriti težinu ozljede) jedan manje.

Slijede ‘Španjolci’ (24) predvođeni Čopom (9) i Rakitićem (8), slijedi ih Livaja (5), a dvojac sa Santiago Bernabeua, Luka Modrić i Mateo Kovačić, jednom su se upisali u strijelce ove sezone. ‘Nijemci’ ih prate sa 20, tu je ‘car’ Kramarić sa 13 pogodaka, Čolak u Darmstadtu ima četiri, dva su djelo Rebića, a jedan Jedvaja. U Ligue 1 dominira Santini sa 15 pogodaka, dok je i Pavlović u Angersu uspio jednom zatresti mrežu. Posljednji su ‘Englezi’, koje predstavlja samo Lovren s dva gola.

Jurić srušio Inter

Neće, naravno, broj pogodaka ostati na 108 jer su u svim prvenstvima na rasporedu još tri ili četiri kola. Caen se, recimo, bori za ostanak, Hoffenheim za izravan ulazak u Ligu prvaka, Real Madrid i Barcelona za naslov u Primeri...

Inače, u talijanskom prvenstvu se jučer dogodilo još nekoliko zanimljivih stvari. Recimo, Lazio je demolirao Sampdoriju sa 7:3, Empoli je napravio znatan korak prema ostanku pobjedom nad Bolognom (3:1), kao i Jurićeva Genoa, koja je svladala u posljednje vrijeme očajni Inter (Ivan Perišić cijelu utakmicu igrao, Marcelo Brozović gledao) zahvaljujući Goranu Pandevu, te vrataru Lamanni, koji je obranio kazneni udarac Candreve u 87. minuti.

-----------------------------------------------------------

ENGLESKA 2

Dejan Lovren (Liverpool) - 2

NJEMAČKA 20

Andrej Kramarić (Hoffenheim) - 13

Antonio Čolak (Darmstadt) - 4

Ante Rebić (Eintracht) - 2

Tin Jedvaj (Leverkusen) - 1

ITALIJA 46

Nikola Kalinić (Fiorentina) - 14

Ivan Perišić (Inter) - 10

Mario Mandžukić (Juventus) - 6

Stipe Perica (Udinese) - 6

Mario Pašalić (Milan) - 5

Marcelo Brozović (Inter) - 3

Milan Badelj (Fiorentina) - 2

ŠPANJOLSKA 24

Duje Čop (Sporting Gijon) - 9

Ivan Rakitić (Barcelona) - 8

Marko Livaja (Las Palmas) - 5

Mateo Kovačić (Real Madrid) - 1

Luka Modrić (Real Madrid) - 1

FRANCUSKA 16

Ivan Santini (Caen) -15

Mateo Pavlović (Angers) - 1

-----------------------------------------------------------

Linker
19. travanj 2024 21:09