REUTERS/Stefano Rellandini / REUTERS
PRVI PUTA GOL I ASISTENCIJA

PREPOROD MARIJA MANDŽUKIĆA Pisalo se da ne zabija, ne ulazi u prilike, da ne može s Higuainom, da ga je Juve prerastao, a sada mu tepaju čak i u klubu

SJAJNA JESEN Od početka listopada hrvatski napadač zabio osam golova za Juventus i Vatrene
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 21. studeni 2016. 15:42

Tamo negdje početkom listopada Mario Mandžukić često je bio meta kritičara u talijanskim medijima. Osam nastupa, nula golova uz Gonzala Higuaina i Paula Dybalu, koji su brzo ‘kliknuli’ u napadu Stare dame bez obzira što Juventus nije briljirao. Za Mandžukića se pisalo da ne zabija, ne ulazi u prilike, da nije kompatibilan s Higuainom, da Juventus ga je prerastao...

Jesu li prerano otpisali hrvatskog reprezentativnog napadača? Naravno! Mario Mandžukić je to pokazao čim je uhvatio kontinuitet igara uslijed ozljede Dybale. Kao i mnogo puta ranije kada je bio meta kritika nije potonuo, već je zapeo još više da demantira one koji ga osporavaju, trenera za kojeg se činilo da mu sve manje vjeruje, navijače za koje nije klasa razine Higuaina ili Dybale...

Danas je Mandžukić jedna od ključnih figura Juventusa, igrač koji zabija i asistira, ‘lomi’ utakmice i donosi bodove, figura Juventusovog mozaika koju trener Allegri više neće moći tek tako ignorirati kada se oporavi Dybala. Jer, kada se malo ugasio Higuain pojavio se Mandžukić, u velikoj mjeri zahvaljujući i izborniku hrvatske reprezentacije Anti Čačiću, koji ga je za kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo protiv Kosova 6. listopada pretpostavio raspucanom Nikoli Kaliniću i vratio samopouzdanje napadaču koji je u idućih 11 nastupa (u porazu protiv Milana igrao je samo 14 minuta) postigao osam golova. Mandžukić je pet pogodaka postigao u dresu reprezentacije (hat-trick Kosovu), a sada tri u posljednje četiri utakmice za Juventus.

Drukčija priča

- Svaki njegov gol znači pobjedu, ovo je zlatna jesen SuperMarija - pisala je talijanska La Stampa još uoči prekjučerašnje prvenstvene utakmice protiv Pescare, koju je Mandžukić začinio pogotkom i asistencijom, a Juventus slavio sa 3:0.

- Zaigrao je kao prva špica s Higuainom iza leđa, borio se i trudio, upisao pogodak i asistenciju - jedna je od opisnih ocjena Mandžikićevog nastupa u talijanskim medijima, koji i dalje forsiraju tezu da zbog nekompatibilnosti s hrvatskim reprezentativcem Higuain ne pruža svoj maksimum.

U jednu ruku razumljivo, argentinski napadač je plaćen 90 milijuna eura ovoga ljeta Napoliju, što je ulaganje koje treba nekako opravdati kada ne zabija (u posljednjih šest ligaških utakmica postigao je samo jedan pogodak), ali u drugu Mandžukić još niti jednom ove sezone nije zakazao. I kada ga nije išao pogodak, njegov angažman i beskompromisna borba u svakoj sekundi utakmice nisu bili upitni. Za razliku od Gonzala Higuaina!

- Higuain i Mandžukić ne djeluju dobro zajedno, u utakmici protiv Pescare su slabo surađivali, iako se Mandžukić puno žrtvovao i trošio za momčad - rekao je nekadašnji veznjak Juventusa Alessio Tacchinardi, dok je trener Massimiliano Allegri, naravno, stao u obranu svog napadačkog dvojca.

- Mandžukić i Higuain mogu igrati zajedno i zadovoljan sam kako djeluju. Dobro se nadopunjuju u onome što od njih tražim i tu ne vidim nikakav problem - poručio je trener Juventusa.

Na Mandžukićevu odličnu realizatorsku formu u nedjelju su se referirali i na službenim stranicama Stare dame.

Može li s Higuainom?

- Mandžukić je s tri pogotka i jednom asistencijom umiješao svoje prste u četiri pogotka u posljednja četiri prvenstvena nastupa, protiv Pescare je imao i 15 točnih dodavanja, a još je šest puta prenio loptu za suigrača. Utakmica protiv Pescare za Mandžukića je prva u Serie A u kojoj je postigao pogodak i upisao asistenciju - stoji na stranicama Juventusa, čija jesen definitivno prolazi s jakim potpisom hrvatskog reprezentativca.

Do kraja godine Juventus očekuje osam utakmica u Serie A i Ligi prvaka, dakle, Mandžukić će imati dosta posla...

-------------------------------------------------------------

MANDŽUKIĆ DO 6. LISTOPADA

Klub: 8 utakmica, 345 minuta, bez gola ili asistencije

MANDŽUKIĆ OD 6. LISTOPADA

Reprezentacija: 5 golova (3 Kosovo, 1 Finska, 1 S. Irska), 4 utakmice, 307 minuta

Klub: 3 gola (1 Sampdoria, 1 Chievo, 1 Pescara), 1 asistencija, 7 utakmica, 524 minute

---------------------------------------------------------------------------

Linker
18. travanj 2024 06:17