Marko Rog
 Srdjan Stevanovic/Getty Images
PIŠE R. MATTEONI

RASPETLJAVANJE 'SLUČAJA ROG' Iz Varaždina poslali 'račun' Napolijevom predsjedniku težak čak 400.000 eura, kontroverzni vlasnik traži očitovanje HNS-a

Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 20. listopad 2016. 19:32

Ne igra otkako je stigao u Napoli. Pritisak javnosti prema treneru Sarriju sve je jači, pogotovo što ona nema uviđavnosti za njegove stavove kako Marko Rog još nije spreman za Serie A.

Predbacuju mu, pogotovo novinari iz Napulja, da marginaliziranjem novih igrača zapravo želi pokazati predsjedniku kluba i direktorima da je on za drugačiji način rada, odnosno da ima veće pravo glasa u kadroviranju momčadi.

Svjestan da je pomalo čudno kako mu igrač kao Rog, kojeg mediji hvale da je veliki talent te da igra za tako jaku reprezentaciju kakva je Hrvatska, nema još ni minute u dresu Napolija...

- Radi se o odličnom igraču, ali trebate znati da nije prošao pripreme, kasnije nam se priključio. Radi dobro i naporno, pa kada procijenim da je spreman, sasvim sigurno dobit će šansu.

Stalno na klupi

Tako Sarri objašnjava i predsjedniku Aureliju De Laurentiisu, koji nije oduševljen činjenicom da trener drži na klupi Roga i Diawaru, akvizicije za koje je plaćena pozamašna odšteta te ih prati stav struke da su iznimni talenti.

SSC Napoli / SSC Napoli

No, dok se Rog još bori za poziciju kod novog mu trenera, Aurelio De Laurentiis i njegovi suradnici moraju odgovoriti na novi financijski zahtjev koji dolazi iz Hrvatske. Naime, stečajni upravitelj Varaždinskog športskog nogometnog kluba Želimir Uršulin potražuje od talijanskog kluba 400 tisuća eura na ime naknade za razvoj igrača. Rog je, podsjetimo, iz Varaždina otišao u Split, potom u Dinamo, tako da bi i taj klub trebao dobiti određena sredstva po pravilima FIFA-e i UEFA-e...

Iako talijanski mediji napuhavaju iznose, pa navode da bi Napoli morao platiti još 2 milijuna eura više, to je demantirao upravo stečajni upravitelj varaždinskog kluba, navodeći kako je u pitanju oko 3 milijuna kuna. Napoli, međutim, iskazuje skepsu prema tom zahtjevu i traži očitovanje odgovornih djelatnika Hrvatskog nogometnog saveza.

Foto: Damir Krajac / CROPIX
Marko Rog

Naime, Talijani misle da VŠNK nije pravni sljedbenik NK Varaždina i u tom smislu traže da HNS da pravorijek o tome. Taj dokument Kuća nogometa navodno bi trebala dati u roku od 15 dana i time praktično presuditi zahtjevu Varaždinaca. Napoli, naime, neće osporavati obvezu ako Hrvatski nogometni savez potvrdi da je za njih VŠNK “nastavak” Varaždina.

Je li 5 ili 3,8 milijuna eura?

Inače, stečajni upravitelj Uršulin, kako navode i Varaždinske vijesti, traži utvrđivanje točnog iznosa odštete koju je Dinamo uplatio Splitu za Roga, jer temeljem tog iznosa ima pravo na 2,49% naknade. Razlika je, kaže on, je li u pitanju 5 milijuna eura kako se prezentiralo u javnosti ili je to 3,8 milijuna eura kako sada navodno tvrde u Dinamu.

VŠNK ima potraživanja prema Dinamu i Splitu glede tih naknada za razvoj igrača (oko 1,2 milijuna kuna), ali ih zasad ne uspijeva naplatiti, pa su najavljena obraćanja Arbitražnom sudu. Po sličnim stavkama Rijeka i Lokomotiva ispunili su obveze prema Varaždincima (oko 260 tisuća kuna).

Linker
21. travanj 2024 13:26