REUTERS
SVI TRLJAJU RUKE

SLIJEDI PRODAJA NIKOLE KALINIĆA PO REKORDNOJ CIJENI, MENADŽER PORUČIO 'On je taj, Kale je golgeter bez premca'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 25. listopad 2016. 14:43

Nikola Kalinić, centarfor Fiorentine, nakon pobjede na Sardiniji protiv Cagliarija osvanuo je na naslovnoj stranici Corriere dello Sporta/Stadia, zbog hat-tricka, dakle tri postignuta gola, u uspjehu “viola” od 5-2. I ma koliko se trudili, nazivali i slali poruke, Kale se ne javlja. Razlog je disciplina, objasnio je njegov menadžer Tomislav Erceg:

- U Italiji, pa i u drugim europskim klubovima posebni su protokoli, igrač mora dobiti dozvolu za razgovor s novinarima. U protivnom ga čeka ‘multa’, visoka novčana kazna.

A ni Kalinić nije baš pričljiv, zatvoren je, povučen, čak i kad se javi ne želi ništa govoriti, ni “off the record”, jer se do sada u više navrata itekako opekao. Naime, znali su novinari njegovu i najkraću neslužbenu izjavu uobličiti u priču.

Dakle, Kale je još jednom, u stvari drugi put otkako je u Italiji, u prvenstvenoj utakmici postigao tri gola. Prvi put se dogodilo prije nešto više od godine dana (27. rujna 2015.) u Milanu. Na drevnom stadionu San Siru, Kalinić je s tri gola potopio veliki Inter. Završilo je 4-1, a za tri postignuta gola Kalinić je poslije utakmice dobio oficijelnu loptu. Tada je rekao:

Split, 250807 .
Prvenstvena utakmica sestog kola hrvatske nogometne lige u Splitu na Poljudu   Hajduk -  Zagreb Tomo Erceg i Mario Cutuk privremeni dvojac na klupi Hajduka.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
CROPIX

- Nisam znao da strijelac tri gola na poklon dobiva ‘balun’, to me razveselilo...

Sad će tako još jednu loptu dobiti njegov sinčić Mateo s kojim Nikola najviše voli provoditi svoje slobodno vrijeme. Navodno je naučio trčati za loptom po kući i vikati, čas “gol”, pa “rete”.

Kalinić je stigao u Fiorentinu prošle sezone, njegov agent Tomislav Erceg, vrhunski golgeter, izvukao ga je iz Ukrajine iz Dnjipra u plasirao u Firenzu. Evo što kaže Erceg:

- On je taj, Kale je golgeter bez premca. Kao kod svih napadača, naiđe vrijeme posta, a onda eksplodira, što je za Kalinića slučaj u prošlom tjednu. Dva gola u Europskoj ligi protiv Libereca i sad tri u Cagliariju.

Erceg drži da je Serie A kao stvorena za Kalinića. Fiorentina je po ambijentu “teška pjaca”, navijači znaju svoje nezadovoljstvo iskazivati na drastičan način, ali kad se pobjeđuje onda su raskalašeni od radosti. Kalinić itekako pamti start u prvenstvo prošle sezone kao su “viole” izvanredno krenule i dugo držale vodeće mjesto na tablici. Ona pobjeda nad Interom u Milanu bila je prava senzacija, pa su igrači dočekani kao da su postali prvaci.

- Skandirali su moje ime, bilo mi je drago, vikali su ‘salutate la capolista’, pozdravite vodeću momčad. Zaista, Fiorentina je jedinstven klub po ljubavi navijača.

To je naučio Gabriel Batistuta, koji je slavljen zbog svojih golova do te mjere da su mu navijači darovali zvijezdu na nebu, platili su da se jednu od neimenovanih na nebu nazove Batigol.

- Navijači su vitalni motor kluba. Njihov način razmišljanja, življenja, je ‘ljubičasti’ - rekao je Kalinić.

Dijete je Hajduka, već u mlađim uzrastima demonstrirao je svoju snalažljivost, ali su na Poljudu sumnjali u njegov razvoj. Jedini koji je vjerovao u Kalinićev potencijal bio je trener kadeta Ive Šeparović:

- Ma nije mi drago o tome govoriti, netko će kazati da se prsim, ali je istina. Kale je volio nogomet, nije ga bilo briga za školu. I to je za neke bio problem. Međutim, radio sam s njim posebno, čak sam mu dao kapetansku traku da bih ga ohrabrio kad je bio bezvoljan. Zagovarao sam ga kod tadašnjeg sportskog direktora Igora Štimca.

Kalinić je debitirao u bijelom dresu u studenome 2005. s trenerom Ćirom Blaževićem protiv Pule Staro češko, danas Istra 1961, rezultat je bio 1-1. Do zimske pauze odigrao je šest utakmica i kad su mu ponudili da pođe na takozvano kaljenje u Pulu, objeručke je prihvatio:

- U Hajduku sam u početku dobivao malu minutažu, rekao bih na kapaljku. U Puli sam igrao stalno, trener mi je bio Krunoslav Jurčić, jako sam mu zahvalan.

Kalinić je još jednom morao na posudbu, drugi put u Šibenik, gdje je trener bio Ivan Pudar:

- Znao sam Kalinića još iz juniorskih dana. On je pravi prototip strijelca, ali ne od onih koji čekaju svoju šansu, nego se nudi, otkriva i - što je važno - asistira. Neobično je čvrst na nogama, zahvalan je kod izvođenja slobodnih udaraca, ima krasan tajming za skok.

Kalinić je u ljeto 2009. iz Hajduka otišao u Blackburn Rovers, u Premiership, za sedam milijuna eura, što je do sada rekordni transfer “bijelih”. Njegov menadžer bio je Erceg, koji se s njim zbližio u vrijeme kad je figurirao kao sportski direktor Hajduka. Dapače, Erceg mu je pomogao da obnovi obiteljsku kuću u Rupotinama, na padinama Kozjaka, iznad Solina, i to su Nikolini roditelji Neda i Jozo davali svima do znanja.

U Engleskoj je ostao dvije sezone pa dobio novi angažman u Dnjipru, četiri sezone proveo je u Ukrajini i onda mu je Erceg našao angažman u Firenzi.

- Ovdje mi je kao da sam se ponovo rodio. No, nije mi bilo loše ni u Engleskoj ni u Ukrajini, ali mi je ovdje u Italiji mnogo bolje, predivno.... - rekao je Kalinić

Prošlog ljeta tražio ga je Napoli, ali je novi sportski direktor Pantaleo Corvino (vratio se u Firenzu poslije četiri godine) odbio svaku mogućnost tog transfera. No, kako se u Napoliju ozlijedio Arkadiusz Milik lako je moguće da će Corvino sljedeće zime prodati Kalinića i to uz visoku cijenu.

Ono što je za Kalinića na neki način bolna rana to je status u reprezentaciji Hrvatske. Pamte se njegovi golovi u mlađim selekcijama, posebno pod vodstvom Ivana Gudelja (kao 16-godišnjak je protiv Andore 2004. za 40 minuta postigao pet pogodaka)... Od svog debija za A-reprezentaciju protiv Moldove 2008., stalno je u kadru, odigrao je 34 utakmice, postigao 13 golova, ali je stalno u sjeni, kao predbilježen da bude pričuva... O tome ne misli pričati, jedino je poslije utakmice u Skadru protiv Albanije kad je velemajstorski polučio gol u pobjedi sa 6-0 rekao:

- Znam što me čeka i to ne mogu promijeniti.

Linker
16. travanj 2024 15:43