Simon Hofmann / Bongarts/Getty Images
NEMA PREDAJE

TEŠKA OZLJEDA JE SVE ŠOKIRALA, ALI NIJE SVE IZGUBLJENO: ANDREJ KRAMARIĆ OTKRIO ZA SN 'Pukao mi je labrum, oštećeni su mi ligamenti, hrskavica...'

VATRENI Magnetska rezonanca potvrdila ozljedu lijevog ramena napadača Hoffenheima, ali za utakmicu s Islandom nije prekrižen
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. travanj 2017. 12:36

Andrej Kramarić ozlijedio je rame, ali još se nada da sezona za njega nije završena. U utorak ujutro stigla je do novinara ružna vijest: Kramariću je nakon zadnje utakmice protiv Kölna i teškog pada utvrđeno napuknuće ligamenata i oštećenje hrskavice ramena. Osim mirovanja i klasičnog liječenja tri-četiri tjedna, ne isključuje se ni operacija. Ta ozljeda najvjerojatnije ga je izbacila iz utakmica do kraja sezone, tako i za reprezentaciju.

No, tijekom dana oblaci više nisu izgledali tako crni. Kramarić je jučer individualno trenirao, Hoffenheim se nada da će što brže ponovo u puni pogon. Stradao je još u petak na susretu Köln - Hoffenheim 1:1. Prilikom pokušaja šuta poskliznuo se na mokrom terenu, noge su bile u zraku, a cijela težina tijela aterirala na lijevo rame. Prilično dugo ukazivala mu se pomoć, vratio se u igru, da bi ipak bio zamijenjen u 57. minuti. U subotu i nedjelju bolovi su bili jaki, no redovito je mazao i uzimao tablete, tako da se u ponedjeljak već osjećao puno bolje.


Andrej Kramaric 2nd Goal HD - Hertha Berlin 1-3... by RussellLerman

Vjerovao je da će moći igrati u sljedećem kolu. Međutim, Hoffenheim je odlučio u utorak ujutro obaviti pregled, a snimka je sve šokirala.

- Nezgodno sam pao, osjetio sam odmah da je nešto “kvrcnulo”. Po slikama magneta pukao mi je labrum (hrskavični rub ramenog zgloba!), oštećen ligament i hrskavica, a tu je i voda među kostima. Inače je oporavak dva-tri tjedna, ali u slučaju da ne zaraste možda bi bila potrebna operacija - javio nam se u utorak poslijepodne Kramarić koji se odmah bacio na rehabilitaciju. I optimist je. Koliko može biti.

- Već se bolje osjećam nakon 3-4 dana terapija, i imam veliku želju zaigrati što prije u finišu sezone. Iako se još ništa ne zna, vidjet ću što će odlučiti doktor i trener jer u slučaju ponovog pada može biti puno veći problem. Zato ovog časa nije definirano koliko će trajati oporavak, kako i hoću li moći igrati.


Andrej Kramaric penalty Goal HD - Hoffenheim 2... by denysenathan

Ostaje u klubu

Kramarić ostaje u klubu, svakodnevno pod nadzorom liječnika. Odlučio je da se neće predati, da će učiniti sve, kako bi, uz možda kakvu zaštitu, odigrao još koju utakmicu u završnici. Hoffenheim ima po tablici kvalifikacije za Ligu prvaka, ali želi treće mjesto i izravan plasman u skupine elitnog natjecanje, tako bi dobili slobodno ljeto i pravu pripremu za sljedeću sezonu. Rival je opasan, Borussia Dortmund, a do kraja još četiri kola.

U klubu šute. Nisu kazali čak niti da neće na travnjak u nedjelju protiv Eintrachta. Najviše će ovisiti o radijusu pokreta ruke, te procjene o riziku, kad će ga poslati u vatru. Tijekom zime i proljeća mučio se s petama, igrao pod bolovima i blokadama, pa neće začuditi ako se na terenu pojavi i s problematičnim ramenom.

Hrvatska 11. lipnja ima kvalifikacijsku utakmicu s Islandom i do tada bi njegovo rame trebalo biti u redu, ne dođe li do komplikacija, što s takvom vrstom ozljeda zna biti slučaj. Pitanje je samo koliko će trenirati, a do koje mjere izgubiti na natjecateljskom tonusu, hoće li biti u fizičkoj spremi i natjecateljskoj formi. Drugo je koliko bi imalo smisla da ga izbornik vodi na prijateljsku utakmicu s Meksikom u Los Angelesu. Da će se pojaviti u Kaliforniji, ne bismo se kladili, ali ovog časa Andrej Kramarić nije izgubljen za nacionalnu vrstu.

Čini momčad boljom

Nakon prvih pola godine u Hoffenheimu, kad im je pomogao da se spase od druge lige, Kramarić je odigrao jako dobru sezonu, sa 12 golova i osam asistencija prometnuo se u vodeće ime kluba, za njega se zanimaju na mnogim adresama. Premda je skupljao komplimente u nekoliko uloga, potvrdio je da se najbolje snalazi kao druga špica, a na visokoj razini odradio je posao i iza dvojice napadača, ma koliko mu to nije zapisano u DNK-a. Trkački brojke nikad nisu bile problem. Andrej je plemeniti majstor, igrač koji momčad čini boljom, upravo na njemu Hoffenheim je izgradio ekipu koja postiže dojmljivje rezultate nego ikad.

U reprezentaciji je dao veći obol u kvalifikacijskim susretima s Kosovom i Finskom, kad je igrao u startnih 11, a zadivio u Belfastu još jednim pogotkom vrhunske klase.

Hoffenheim u subotu igra s Eintrachtom u 17.30. U prvom dijelu prvenstva sraz Kovač/Rebić vs. Kramarić završio je 0:0. Potom imaju Dortmund, Werder i Augsburg. Bez Kramarića nije im svejedno, zato je razumljivije da jučer nitko nije htio dati službenu procjenu koliko će doista boraviti na bolovanju.

Linker
19. travanj 2024 12:55