CHANNEL 4 SNIMIO DOKUMENTARNI FILM O NJIMA

VIDEO, PROVOD MLADIH BOGATAŠA Ulice elitnog Londona su trkalište za skupe aute arapskih playboya

Tri mjeseca tijekom ljeta arapska zlatna mladež seli se u London i tamo se druže, troše novac te se utrkuju po ulicama

Među Arapima imaju nadimak “halidžis”, za turiste su lokalna atrakcija, a za lokalno stanovništvo uzrok glavobolje. Najčešće ih viđamo za volanima automobila kričavih boja i vrtoglavih cijena, a katkad u trendovskim restoranima i luksuznim trgovinama. Dobro došli u svijet londonskih Arapa, bogatih mladića iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Katara koji se dolaskom arapskog ljeta privremeno sele u London. Zajedno s njima u grad dolaze njihovi automobili, impresivni primjerici marki Ferrari, Porsche, Bugatti i Lamborghini, od kojih neki stoje i do pola milijuna funti.

Stroga pravila

Njihove utrke ulicama zapadnog Londona tema su novog dokumentarnog filma televizijske mreže Channel 4 “Millionaire Boy Racers” koji skupinu arapskih mladića prati iz njihovih pustinjskih domovina u London, gdje provode ljetne tjedne kako bi se sklonili od strogih pravila, vjerskih obaveza i teško podnošljivih vrućina. Njihova alternativna meka tih dana postaje London u koji dolaze na druženje s prijateljima izvan dosega budnih očiju obitelji, zabavu i trošenje. Obilno trošenje.

Procjenjuje se da svake sezone na shopping potroše više stotina milijuna funti, što ih čini skupinom koja u jednom danu potroši najviše novca na kupovinu u britanskoj metropoli. Skupa odjeća, nakit, satovi, automobili, stanovi, tehnologija - njihovi su apetiti veliki, a džepovi duboki. Ljetno kraljevstvo londonskih Arapa je Knightsbridge, najbogatiji dio Londona na zapadnom rubu središnjeg dijela grada.

Ondje se nalazi ulica Sloane sa svrsishodno poredanim prodavaonicama potpisa Hermes, Chanel, Prada, luksuzni stanovi, popularni restorani i, prije svega, robna kuća Harrods. Ta “najluksuznija robna kuća na svijetu”, kako joj vole tepati, odnedavno je i u vlasništvu Kataraca, što joj daje dodatno domaću atmosferu za arapske šopingholičare.

Prepoznatljiva scena na mreži ulica Knightsbridgea - automobili milijunskih vrijednosti poredani ispred Harrodsa - postala je svojevrsna turistička atrakcija, uz bok Big Benu i Buckinghamskoj palači.

Slike na internetu

Govori se da u sezoni Arapi u London u obliku svojih automobila donesu vrijednost od stotinu milijuna funti, na osobitu radost tzv. carparazzija, koji snimaju gradske utrke najboljih automobila na svijetu i dijele ih s obožavateljima na internetskim stranicama.

Manje je oduševljeno lokalno englesko stanovništvo. Knightsbridge je povijesno mjesto stanovanja britanske aristokracije. Ispod površine - luksuznih hotela, bučnih noćnih klubova i skupih dućana - to je mirna mreža ulica s privatnim parkovima, elegantnim viktorijanskim vilama i tradicionalnim pubovima te sinonim za engleski izraz “posh” koji opisuje obrasce ponašanja Britanaca iz visokih klasa.

Činjenica da je njihovo predgrađe pretvoreno u kraljevstvo bogatih Arapa izaziva nelagodu. Tvrde da londonska Metropolitan Police ne čini dovoljno kako bi kontrolirala njihovo neprikladno ponašanje na ulicama, gdje jure izvan dopuštenih ograničenja brzine i parkiraju na mjestima lokalaca, često nekažnjeno.

Automobilska buka je neizdrživa, tvrde, i tek s kalendarskim dolaskom ramazana život u Knightsbridgeu vraća se u svoj miran, uobičajeni tijek. “London je oduvijek bio mjesto miješanog stanovništva i s time nemam problem dok god poštuju naša pravila. Problem je s tim prebogatim dječacima iz zemalja Zaljeva to što ne znaju što znači poštivanje pravila.

U ljetnim mjesecima postalo mi je gotovo nemoguće prošetati ovim prekrasnim predgrađem a da me gotovo ne pregazi auto, a kako mi je stan okrenut na jednu od glavnih ulica Knightsbrigdea, nerijetko me noću budi njihov agresivan zvuk”, kaže Mark Staveley, koji u Knightsbridgeu živi 30 godina.

Počela kampanju

Njegova susjeda Karen Morgan Thomas počela je organiziranu kampanju protiv arapskih playboya koji remete mir u predgrađu u kojem živi od rođenja. Pismima žalbe obratila se ambasadama njihovih zemalja, londonskoj policiji i gradonačelniku Londona Borisu Johnsonu. Za sada nema odgovora. No, za lokalce zimski mjeseci nose dobre vijesti. Niske temperature i Knightsbridge u magli ionako nisu primamljivi posjetiteljima s Istoka. Njihovi superbrzi automobili sada jure ulicama Dohe, Rijada i Dubaija.

Nema sumnje, s dolaskom toplijih dana arapski playboyi u superbrzim autobilima vratit će se u Knightsbridge. “Mi ne mislimo ništa loše, samo se želimo dobro provesti! Možda nas zato gradski oci ostavljaju na miru”, kaže mi jedan od njih iz saudijskoga grada Jedde. Njihova sezonska adrenalinska injekcija anemičnoj ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva, dakako u obliku stotina milijuna funti, vjerojatniji je razlog.

Londonska policija pojačala ophodnje u Knightsbridgeu

Iako ih lokalci optužuju da nisu dovoljno strogi s arapskim vlasnicima superautomobila, jedan je događaj osobito razljutio londonsku policiju. Radi se o londonskoj utrci tirkiznog vozila Ferrari 599 ulicom Sloane koji je ljetos oduševio posjetitelje internetskih stranica, a uznemirio policiju. Vozač “utrke” je jedan irački playboy koji je automobil kupio od katarske kraljevske obitelji. Nakon snimke policija je odlučila povećati broj policajaca u Knightsbridgeu kako bi se bavili upravo skupinom arapskih vozača supervozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:10