PORAŽAVAJUĆE OCIJENE

MOODY'S OPET U AKCIJI Zagrebu i HBOR-u snižen kreditni rejting - sada je na razini 'smeća'! HEP na korak od spuštanja ocjene

LONDON - Nakon što je jučer snižen kreditni rejting Hrvatskoj i proglašen 'smećem', agencija Moody’s sinoć kasno navečer objavila je nove poražavajuće ocijene.

Moody's je snizio rejting Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Grada Zagreba, s razine Baa3 na razinu Ba1 s negativnom prognozom.

Dosad su Hrvatska i HBOR bili umjereno rizični.

Kako stoji na stranicama agencije, za negativnu prognozu Zagreba zaslužna je kompanija u stopostotnom vlasništvu Grada, Zagrebački holding, te dodaju kako je Zagreb je vrlo povezan s državnom i ovisan o državnim prihodima i novčanim transferima.

Može i gore: Bonitet Hrvatske u skladu s današnjim stanjem ekonomije tek će stići!

- Zagreb je jako ovisan o transferima središnje vlade, koji su u posljednjih nekoliko godina iznosili 70 posto operativnog prihoda, stoji u priopćenju Moody’sa.

S obzirom da su u Hrvatskoj slabi izgledi za rast, očekuje se da će to narušiti i gradske financije.

'SLIJEDI REBALANS PRORAČUNA, REZAT ĆEMO RASHODE' Linić nakon vijesti o smanjenju rejtinga Hrvatske na SMEĆE

Također, agencija Moody's upozorava kako je HEP na korak od spuštanja ocjene. Ovoj državnoj tvrtki ove godine na naplatu dolazi 500 milijuna kuna, stoga analitičar Moody’sa Nicholas Stevens upozorava da će se HEP morati dodatno zadužiti kako bi uspio vratiti taj dug.

- Razmotrit ćemo kreditni profil HEP-a u svjetlu situacije na hrvatskom financijskom tržištu. Razmatranje je posljedica pada državnog rejtinga. HEP je tradicionalno imao koristi od povezanosti s Vladom, objašnjava analitičar Nicholas Stevens.

Podsjetimo, Agencija Moody's snizila je jučer kreditni rejting Hrvatske na Ba1 , navevši kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade.

Kako se navodi u Moody'sovu priopćenju, rejting je snižen s Baa3 na Ba1.

Moody's je također promijenio i izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne, navevši da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja vladine fiskalne pozicije i zaduženosti.

"Vladin kapacitet za rebalansiranjem gospodarstva prema izvozu istinski je ograničen. Očekivani ulazak zemlje u EU u srpnju 2013. godine pozitivni je razvoj događaja, no europsko okruženje i reformska inercija Vlade vjerojatno će ograničiti koristi za koje se obično vjeruje da bi trebale porasti“, navodi se u priopćenju te agencije za izdavanje kreditnih rejtinga.

Drugi poticaj za snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske bile su kočnice fiskalnoj konsolidaciji, poimence nepovoljno gospodarsko okruženje i nedostatak fiskalne fleksibilnosti vlade zajedno s relativno visokom razinom duga, navode dalje u Moody'su.

Treći poticaj za takvu odluku Moody'sa jest slabljenje kreditne metrike Hrvatske u odnosu na slične zemlje, posebice njezina eksterna osjetljivost i fiskalna pozicija.

"Vladina fiskalna metrika također je slabija, dok dug opće države premašuje razine dugova onih država koje imaju Baa3 rejting“, navodi se između ostaloga u Moody'sovu priopćenju.

Prema podacima Hrvatske narodne banke ovo je Hrvatskoj najlošiji kreditni rejting od siječnja 1997. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:51