DRUGA STRANA

'ZAPEČATILI SU MI RADNJU JER JE RAČUN ZA KUGLU SLADOLEDA KASNIO DESET SEKUNDI' Teror Linićevih inspektora

Pula, 080911.Slasticarna Gelatando smjestena na Pulskoj rivi po mnogima ima najbolji sladoled u Puli. Vlasnica Gelatanda je Zeljka Domazet. Foto: Srecko Niketic / CROPIX
 Srećko Niketić / CROPIX

Šibenska Porezna uprava zapečatila je na pet dana ceffe bar-slastičarnicu “Lion” u središtu Primoštena, na Rudini, kao mjeru opreza zbog prekršaja koji su utvrdila dva šibenska porezna inspektora, piše Slobodna Dalmacija.

Objekt je zapečaćen 10. srpnja. Osim toga, obrtu “Jelka”, sa sjedištem u Splitu, i njezinu direktoru Esatu Voci, izrečena je kazna u iznosu od 25.000 kuna - 20.000 kuna tvrtki i 5000 kuna Voci kao odgovornoj osobi.

I sve to zbog “spornog” računa od sedam kuna za jednu kuglu sladoleda! Sve se zbilo 5. srpnja, malo poslije 22 sata, kad su dva muškarca došla kod vitrine sa sladoledima koja se nalazi na terasi kafića, o čemu nam kazuje Voca:

- Jedan od njih je zatražio kuglu sladoleda i moj zaposlenik Bejtula Asani mu je dao sladoled, uzeo sedam kuna koje mu je taj dao, stavio u blagajnu i počeo ukucavati šifre za izdavanje računa na fiskalnoj kasi. Tada je muškarac pokazao značku, rekao da je porezni inspektor i da mu nije izdan račun. Bejtula mu je rekao: “Evo, vaš račun izlazi i sad ćete ga dobiti.” Prošlo je možda deset do dvanaest sekundi, koliko je trajao proces do printanja računa, račun je izišao, Bejtula ga je otrgnuo i dao inspektoru. No, to nije bilo dovoljno, jer ga je drugi uvjeravao da je pritisnuo “enter”, da je na ekranu nula, što nije bilo točno. Bejtula me pozvao jer sam bio u unutrašnjosti objekta, blokirali su blagjnu i u mojoj nazočnosti novac u blagajni je prebrojen i uspoređen s računima. Sve je štimalo.

Spori sustav

Pokušao sam im ljudski pojasniti da nisu u pravu, da su račun dobili, a to što on nije izišao iste sekunde kad je inspektor pružio novac, nije krivnja zaposlenika ili mene kao odgovorne osobe. Sustav je takav i ako su veze s Centralnim informativnim sustavom Porezne uprave u tom trenutku bile sporije, nije naša krivnja - kazuje Voca.

FISKALIZACIJU PODRŽAVA 80 POSTO HRVATA Gotovo 70% građana smatra da Linić uvodi red, ali samo njih 23% misli da će se šverc smanjiti

Caffe “Lion” zapošljava petero radnika, a sad je ugrožena egzistencija njih i njihovih obitelji. Voca je pokušao s inspektorima razgovarati, uvjeriti ih da nisu u pravu, ali sve je bilo uzalud. Kad su rekli da će objekt biti zapečaćen na pet dana, ostao je šokiran, a ovi nisu imali milosti.

- Radimo pošteno, državi ništa ne dugujemo, sve svoje obveze redovito podmirujemo i strašno me pogodilo takvo ponašanje i odnos prema meni, jer nisu postupili ispravno. Ne spavam noćima, pijem tablete za smirenje, grozno mi je. Nitko nije prikrio sedam kuna niti je tu namjeru imao. Mojim radnicima sam naložio da svakomu izdaju račun, na blagajnama sve štima i nije mi jasno, ako je utvrđeno da je račun evidentiran u Poreznoj upravi, kako netko može tvrditi da nije izdan. Užasno mi je teško i ne znam što ću dalje, hoću li uopće otvarati objekt. Osramoćen sam pred Primoštencima, ispadam kao neki kriminalac! A radio sam pošteno i po zakonu - ogorčeno će Voca.

U zapisniku o obavljenom poreznom nadzoru navodi se da je “ovlašteni službenik Porezne uprave kupio u navedenom objektu sladoled u iznosu od 7,00 kuna, a prilikom naplate nije mu izdan račun... Provjeren je obveznikov račun, te je utvrđeno da je račun evidentiran u Poreznoj upravi. Preslika računa nalazi se u prilogu zapisnika.” U čemu je onda problem, nismo uspjeli doznati u šibenskoj Poreznoj upravi, s obzirom na to da nam iz središnjice Porezne uprave u Zagrebu do zaključivanja teksta nije stiglo odobrenje da o slučaju smijemo razgovarati s pročelnikom Željkom Vujinom.

Neka radnju sami otpečate!

Voca će u dokazivanje istine i skidanja ljage sa svojeg imena krenuti pravnim putem. Novčanu kaznu neće platiti, na zapisnik će podnijeti prigovor, a radnju neće otpečatiti.

- Kad sam ih pitao kad će doći otpečatiti radnju da znam biti u Primoštenu, s obzirom na to da s obitelji živim u Splitu, rekli su mi da nakon pet dana to mogu učiniti sam. Ma nemojte, molim vas, pa da mi prikače još koju kaznu! Onaj tko je radnju zapečatio, taj neka je i otpečati - kaže Voca.

Linićevi poreznici glume pijane strance, bježe od računa…

Dubrovački su poduzetnici, osobito ugostitelji, ogorčeni načinom rada skupine poreznih inspektora iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji sada borave u najjužnijoj županiji, piše Slobodna Dalmacija.

Već su izrekli 20-tak kazni. Zanimljivo je da poreznici glume strane turiste, a među njima je i crnoputi inspektor, inače zagrebački student, koji je ugostitelje gotovo ucjenjivao eurima kojima je htio platiti kavu, tvrdeći da “svi naplaćuju, pa mogu i oni”.

Ugostitelji kažu da poreznici nerijetko glume i Bosance ili Slavonce, da “pucaju na sentiment” kako bi ih privoljeli na davanje pića prije ili poslije radnog vremena. Glume strance, naručuju na engleskom, ali međusobno govore na hrvatskom pa su ih ugostitelji već detektirali. Ugostitelje posebno iritira vrlo drzak načina rada.

U noći otvaranja Igara, kad su svi već bili preumorni, oko 1.30 u slastičarnicu “Gossip“ na Stradunu, u vlasništvu bivšeg čelnika Ceha dubrovačkih ugostitelja Stjepana Perića, sredovječni je muškarac zatražio kuglu sladoleda. Djevojka ju je stavila u kornet i jednom mu rukom dala sladoled, a drugom uzela novčanicu od 10 kuna.

Okrenula se i otipkala fiskalni račun, a kad je htjela kupcu dati taj račun, njega već nije bilo. Bilo je kasno pa se počela spremati za zatvaranje te je sve račune s pulta ubacila u kantu za otpatke. Tada je, kao u filmu, ponovno ušao kupac sladoleda i, optuživši djevojku da nije izdala račun i držeći u ruci iskaznicu, predstavio se kao inspektor!

Uzalud je djevojka plakala, pokazivala račun i govorila da ga nije htio uzeti: neumoljivi financ tvrdio je svoje iako je vlasniku, koji je na poziv ubrzo stigao, priznao da se račun odnosi na njegovu kupnju.

Naš nas izvor uvjerava da mu je Perić pokazao kameru videonadzora, o čemu je valjana obavijest na vratima objekta, ali poreznik se pobunio zašto ga snimaju! Ali popusta nije bilo: inspektor je izdao rješenje o zatvaranju, zbog čega je Perić jutro poslije posjetio Poreznu upravu i, najavivši žalbu u zakonskom roku od 15 dana, naglasio da će joj priložiti CD s videosnimkom na kojoj se vidi da inspektor nije čekao ni sekundu, nego je “pobjegao” da ne bi dobio račun.

Na istovjetan su način postupili i u slastičarnicama kod Onofrijeve fontane te na Gundulićevoj poljani, ali i u Župi dubrovačkoj, odnosno u mjestu Srebreno, gdje se “u dlaku” ponovila epizoda sa sladoledom u night clubu “Vertigo”, koji je zapečaćen u petak nešto prije podneva.

− Poreznik je ušao kao običan kupac i zatražio sladoled. Otišao je ne pričekavši da mu se dade fiskalni račun, a onda se vratio i izvadio svoju iskaznicu ustvrdivši da “nije dobio račun”. Sramota je kako se ponašaju, kao da smo mi najveći državni kriminalci. Državu nismo oštetili ni za lipu jer postoji račun − ogorčeno opisuje događaj koji je doveo do pečaćenja objekta vlasnik Drago Krmek.

U jednom od restorana u povijesnoj jezgri Dubrovnika dvije gošće glumile su pripite Engleskinje i nakon objeda zagovarale konobara, uspjevši ga zbuniti tako da im je ispisani račun samo predočio, ali im ga u smijehu nije i ostavio na stolu. Izišle su, da bi se na vratima naglo “otrijeznile”, na štiklama se okrenule i službeno ušle te pokazale iskaznice! Primjera ima još: vlasnik jednog objekta teškom je mukom svladao svoga srodnika koji se htio obračunati s jednim od poreznika. Taj je gotovo plačući molio da mu se dade i naplati piće nakon zatvaranja kafića, a onda se predstavio...

Poreznici su već zapečatili jednu pizzeriju u Metkoviću i Dubrovniku, praonicu u Orebiću, restoran u Malom Stonu, caffe bar u Cavtatu...Ugostitelji tvrde: poreznici su poslani na “radni odmor” koji moraju “otplatiti” izdavanjem većeg broja kazni kojima će svoje ljetovanje “preplatiti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:25