NAJBOLJA KRITIKA

‘Morrissey je tašt, tup i nepotreban’

Kritičar Sunday Timesa je memoare poznatog glazbenika opisao kao djelo lišeno topline, pronicljivosti, koje pokazuje samo "taštinu, samosažaljenje i logoreičnu tupost"

Žestoka kritika Morrisseyjeve autobiografije autora A. A. Gilla, kritičara Sunday Timesa, osvojila je godišnju nagradu portala Omnivore za “najljuću, najsmješniju i najoštroumniju” književnu kritiku.

Gill je memoare poznatog glazbenika opisao kao djelo lišeno topline, pronicljivosti, koje pokazuje samo “taštinu, samosažaljenje i logoreičnu tupost”. Nije propustio ni referirati se na činjenicu da je knjiga, na Morrisseyjevo inzistiranje, objavljeno u ediciji Penguin Classics nazvavši to sramotnim pokušajem intelektualnog društvenog uspinjanja i dodao: “Ne Modern Classics, shvaćate, gdje su autori koji još uvijek mogu potpisivati knjige, već klasični, gdje su mrtvi, a neki od njih imaju samo jedno ime: Moliere, Machiavelli, Morrissey”. Kritiku završava riječima da postoje mnoge autobiografije koje nisu smjele biti napisane. Neke da zaštite neopreznog čitatelja, neke da zaštite autora, a na Morrisseyja se odnosi oboje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:28