IGRA S REKORDIMA

Messiju trebaju još tri sezone da bude apsolutno najbolji u svim kategorijama

Za početak ćemo preskočiti standardnu proceduru: ovoga puta sami se sjetite svih superlativa i hvalospjeva i pridjenite ih Lionelu Messiju.

Na prste jedne ruke mogle bi se izbrojati Barcelonine pobjede ove sezone nakon kojih se sva priča nije zavrtila oko 24-godišnjeg Argentinca.

Sretna mu dva ‘penala’

Uzvratna utakmica četvrtfinala Lige prvaka protiv Milana nije bila iznimka. S dva realizirana jedanaesterca Messi je prvo postao najmlađi u povijesti natjecanja koji je stigao do brojke od 50 golova, a zatim se izjednačio s Joséom Altafinijem i Ruudom van Nistelrooyem po broju golova u jednoj sezoni (14).

Potonja statistika računa kompletan turnir s pretkolima, uključujući i nekadašnji Kup prvaka, a ako priznajete samo glavnu fazu Lige prvaka - od igranja po skupinama nadalje - Leo je već sam na vrhu.

Messijevo šetkaranje kroz nogometne almanahe postalo je toliko predvidljivo da logičnim preostaje samo istražiti na koje to još rekorde “buhica” nije skočila.

U lovu za Raulom

Prije svega, trebat će mu još barem sezona-dvije da postane najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka. Na prvome je mjestu trenutno Raúl sa 71 golom, a Leo ih kao četvrtoplasirani ima dvadeset manje.

Slična je situacija i u svim euronatjecanjima, samo što će Messi na toj ljestvici morati preskočiti nešto više igrača. Vodeći Rául je 75 puta zatresao mrežu, a Messi je upravo zakoračio u Top 10 i ima 52 gola na kontu.

Jedan jedini koji nije zabio u Ligi prvaka mu je onaj iz prošlogodišnjeg Superkupa.

A sad malo četvorki. Bude li i ove godine najbolji strijelac LP-a - a Gómez će ga teško stići jer zaostaje već tri gola - Messiju će to biti četvrti put zaredom.

Još malo do Müllera

Time će se izjednačiti s Gerdom Müllerom koji je sredinom sedamdesetih četiri puta bio vodeći golgeter Kupa prvaka.

Nadalje, fali mu još jedan hat-trick da postane prvi u povijesti s četiri hat-tricka u Ligi prvaka.

Messiju su ostale još dvije ili tri utakmice da dostigne Radamela Falcaa po broju golova u jednoj europskoj sezoni. Kolumbijac ih je u Europskoj ligi prošle sezone u 14 utakmica zabio 17, a njegov Porto je uzeo trofej.

Što se tiče rekorda u Primeri, i tu se ima još štošta za nadmašiti. Primjerice, broj golova u jednoj sezoni (40, Cristiano Ronaldo) ili hat-trickova (on i Ronaldo ove sezone imaju po šest).

Za tri sezone stiže Zarru

Za titulu najboljeg strijelca u povijesti španjolskog prvenstva Messiju nedostaju još barem tri raspoložene sezone, odnosno 97 golova (252, Telmo Zarra). Više od njega trenutno ih ima i David Villa.

Messi prvi nakon Gerda Müllera sa 60 golova u sezoni

S dva gola koja je u subotu postigao u Barceloninoj pobjedi protiv Zaragoze (4-1), čudesni argentinski nogometaš Lionel Messi je došao do jubilarnog 60. pogotka ove sezone u službenim utakmicama…

Postao je time prvi igrač nakon 39 godina i legendarnog Gerda Müllera s najmanje 60 golova u istoj sezoni. Bayernov ''stroj za golove'' je u spomenutoj sezoni 67 puta svladavao suparničke vratare, a Messi ima još najmanje deset utakmica (11 ako Barcelona uđe u finale Lige prvaka) da ga sruši.

Više od 60 zgoditaka u istoj su sezoni postizali i Ferenc Deak (66 za mađarski Szentlorinc u sezoni 1945/46), Henk Groot (64 za Ajax u sezoni 1960/61) te Dixie Dean (63 za Everton u sezoni 1927/28).

Messi je 38 golova ove sezone postigao u Primeri, 14 u Ligi prvaka, tri u Španjolskom superkupu, po dva u Kupu kralja i na Svjetskom klupskom prvenstvu, te jedan u Europskom superkupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:31