PUSTILI BRAZILCIMA

Lako je bilo potjerati s OI korejske badmintonašice, sad pošaljite kući Gasola!

Cure su u badmintonu pretjerale, promašivale servise kako bi bile sigurne da će ispasti, a dečki su na košarci elegantno razmaknuli
 AP

U olimpijskom akvatoriju velika će riba uvijek pojesti malu. Gledajući usko, pojavit će se Sandra, Giovanni, Valent, Damir, Martin ili David i napraviti iznimku, ali u pravilu girice nemaju šanse protiv morskih pasa. Ne vjerujete? Pogledajte ljestvicu osvajača olimpijskih medalja...

Boj na sportskom polju nije jedini segment Igara u kojem mali nemaju šanse protiv velikih. Tankiranje, namjerno popuštanje u sportskom ogledu, smrtno je opasan grijeh. U doba kada se moguće kladiti na gotovo svaki segment sporta, od prvog auta u nogometu do prve pojedene banane u tenisu, tankiranje mora biti crvena krpa u vidokruzima sportskih gospodara dana i noći. U potrazi za Pedrom izbor uvijek padne na male. U priči koja se kao jedan od lajtmotiva sve više provlači “olimpijskom crnom kronikom” nastradale su velike nacije, ali u malom sportu. Dirnulo se u badminton, a košarku se ostavilo na miru.

Kome je važan Alžirac?

I kako onda sportski vlastodršci planiraju stati na kraj namjernim porazima u grupnim fazama natjecanja kako bi se odabralo lakšeg suparnika u nokaut rundama? Potjeraju osam badmintonašica i alžirskog atletičara za kojim nitko neće plakati, a na ostale prekršaje zažmire. Pa tako norveške rukometašice slučajno dođu do četvrtog mjesta u skupini i Brazila u četvrtfinalu, a Pau Gasol zvuči uvjerljivo kada kaže da Španjolci “moraju poraditi na crnim rupama”.

A zapravo je prava istina da je granica dobrog ukusa jedino mjerilo prema kojem se sportski oci bore protiv ovog vida manipulacije rezultatima. I to je neodrživo! Cure su u badmintonu pretjerale, promašivale servise kako bi bile sigurne da će ispasti, a dečki su na košarci elegantno razmaknuli. Sumnja će uvijek ostati samo sumnja, a osjećaj u ustima jednako gorak. Za navijače, slučajne gledatelje ili suparnike koji su pobijedili u takvoj farsi.

Odvratna metoda

Kao nekome tko se nekoć pokušavao ozbiljno baviti sportom, s pojmom tankiranja imam i osobnih problema. Sjećam se i predavanja na KIF-u na temu mentalnog treninga koje smo slušali kao mladi natjecatelji. Psihološki stadiji koji se mogu pojaviti tijekom sportskog dvoboja bili su ilustrirani pomoću streljač- ke mete. U vanjskim su krugovima bili pozitivni osje- ćaji, dok je u najmanjem krugu, “desetki”, crvenim slovima ispisana najgora psihološka faza. “Tankiranje je vaš najveći neprijatelj”, poručeno je tada skupini mladih tenisača od kojih je jedan danas među 15 najboljih na svijetu. Da to netko možda ponovi ljudima koji tom odvratnom metodom krče put prema olimpijskom uspjehu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:39