NEUSPJEŠNA VOJNA OPERACIJA

GORKA PILULA ZA VLADU U PARIZU Akcija francuskih komandosa u Somaliji fijasko, talac ubijen

 AFP

Dva francuska vojnika i francuski talac ubijeni su tijekom neuspješne operacije oslobađanja u Somaliji, a ubijeno je i 17 terorista, objavilo je danas francusko ministarstvo obrane.

Akcija je pokrenuta s ciljem spašavanja Francuza Denisa Allexa, kojega su somalski islamisti držali od 14. srpnja 2009. godine. - “Ubili su ga njegovi tamničari u noći s petka na subotu”, objavilo je ministarstvo.

Denis Allex bio je agent DGSE-a, francuske vanjske obavještajne agencije, a otet je u glavnom somalskom gradu Mogadišuu gdje je obavljao službenu misiju pomoći tranzicijskoj vladi te zemlje. Kako je u priopćenju istaknulo ministarstvo obrane, teroristi su tri i pol godine odbijali pregovore i držali Allexa u nehumanim uvjetima. Zato je “isplanirana i provedena akcija”, koja je na žalost završila neuspjehom.

Francuski komandosi su uz pomoć helikoptera napali militante iz organizacije al-Šabab u gradu na jugu zemlje Bulo Marer. To je bila druga vojna akcija Francuske na afričkom kontinentu izvedena u samo nekoliko sati. Francuzi su, naime, poslali svoje snage u državu Mali nešto ranije kako bi pomogli vladi u borbi protiv tamošnjih pobunjenika. Pariz je u tom povodu izjavio kako je posvećen borbi protiv terorista u Africi.

Inače, ubijeni Allex pojavio se na snimci koja je poslana francuskoj vladi, a u njoj je zatražio da Pariz odustane od podrške vladi u Mogadišuu. Posljednji put, na snimci iz listopada, pozvao je predsjednika Francoisa Hollandea da učini nešto da ga se oslobodi.

Mediji prenose strahovanja za ostale francuske državljane, njih najmanje šest, koji se drže u zatočeništvu diljem sjeverne Afrike u zatočeništvu afričke al-Qa’ide.

Organizacija al-Šabab objavila je kako je u žestokoj borbi koja je trajala 45 minuta ubijeno nekoliko francuskih vojnika, a tvrde da je jedan zarobljen te da će ga pokazati medijima.

Islamistička organizacija Al-Šabab objavila je kako je Allex bio daleko od mjesta borbe s Francuzima te da će se za njegovu sudbinu doznati u roku od dva dana. “To će biti gorka pilula za francusku vladu”, objavili su militanti sugerirajući da će izgubiti život. Somalija je inače zemlja u kojoj centralna vlada praktički ima kontrolu nad glavnim gradom, a ostatkom “patroliraju” naoružane skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:34