NOVI GLOBUS OTKRIVA

KARAMARKOV ULTIMATUM MILANOVIĆU Šest uvjeta za dogovor HDZ-a i SDP-a o Ustavu

HDZ će čekati poziv SDP-a za sastanak, a onda šalje Davorina Mlakara da iznese uvjete
 CROPIX

HDZ neće samo tako dignuti ruku za SDP-ovu inicijativu izmjena Ustava o nezastarijevanju teških ubojstava počinjenih iz političkih pobuda. Iako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u ponedjeljak dao izjavu kako je moguće da njegova stranka na jesen podrži SDP-ov prijedlog izmjene Ustava, njegovi bliski suradnici za Globus u utorak su otkrili da će HDZ u pregovorima sa SDP-om iznijeti određene uvjete.

Naime, Karamarko i suradnici smatraju da se SDP izmjenom Ustava želi izvući iz međunarodno-političkog skandala u koji je upao kad je njihova Vlada, desetak dana nakon njemačke ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora, izglasala tzv. lex Perković kojim je spriječila izručenje Josipa Perkovića osumnjičenog za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

“Znali su cijelo vrijeme da će se od 1. srpnja primjenjivati europski uhidbeni nalog i da će Njemačka isti dan tražiti Perkovićevo izručenje. No, nisu reagirali na vrijeme nego su se doveli pred zid i onda uprskali”, govori mi jedan Karamarkov suradnik za Globus.

Stoga HDZ-ovci ne gledaju blagonaklono prema kontekstu u kojem se pokušava izmijeniti Ustav o nezastarijevanju teških ubojstava počinjenih iz političkih pobuda, iako su i te kako složni da komunističke zločine treba preocesuirati.

“Ako SDP nastavi inzistirati na izmjeni Ustava, morat će prihvatiti naše uvjete”, govori Globusov izvor iz HDZ-a.

Kako su u HNS-u u utorak ujutro potvrdili Globusu da oni ne odustaju od stajališta da Ustav ne treba mijenjati, Karamarko se spletom okolnosti našao u lagodnoj situaciji da doista predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću može diktirati uvjete.

Ustavna odredba. Prvi uvjet za HDZ-ove glasove u Saboru, prema riječima Karamarkova suradnika, bit će da se u sklopu izmjena Ustava oko nezastarijevanja teških ubojstava počinjenih iz političkih pobuda u Ustav ugradi i odredba kojom će se izrijekom osuditi komunizam kao totalitarni režim.

“Za osudu komunizma postoji dosta relevantnih povijesnih dokaza iz kojih se vidi da su čelnici komunističkog režima u Hrvatskoj napravili zločine. Čak je i Europska unija u nekoliko deklaracija osudila komunistički režim”, objašnjavaju u HDZ-u.

Napominju da će nakon ugrađivanja takve odredbe u Ustav biti moguće puno lakše procesuirati neke komunističke čelnike koji su napravili zločine nad hrvatskim građanima.

“Kad se otvori istraga oko nastanka nekih jama s tijelima hrvatskih građana, živući komunistički čelnici morat će odgovarati po zapovjednoj odgovornosti. Isto tako, jasno je kako će onda i Josip Broz Tito biti odgovoran za te zločine te da će se morati preispitati status brojnih trgova i ulica u Hrvatskoj koji nose njegovo ime. Tito više neće biti persona grata u Hrvatskoj”, smatraju u HDZ-u.

Drugi Karamarkov uvjet za HDZ-ovu podršku SDP-ovim izmjenama Ustava oko nezastarijevanja ubojstava iz političkih pobuda bit će rješavanje slučaja Perković na sasvim drukčiji način nego su to zamislili SDP-ovci.

"Ako i izglasamo izmjene Ustava, Perković se mora izručiti Njemačkoj i tamo mu se mora suditi. Izmjena Ustava ne amnestira europski uhidbeni nalog. To će biti naš drugi uvjet da naši zastupnici u Saboru uopće dignu ruke za izmjenu Ustava”, govore mi u HDZ-u.

Takav tvrd stav jedan Karamarkov suradnik objasnio mi je strahom da hrvatsko pravosuđe zbog težine autoriteta Josipa Perkovića i njegovih saznanja o nekim današnjim SDP-ovim veteranima neće biti potpuno objektivno.

Treći HDZ-ov uvjet tiče se građanske inicijative U ime obitelji.

Referendum. U HDZ-u kažu da će Milanovićeva Vlada morati odstupiti od svojih stajališta.

“Ako je skupljeno dovoljno glasova referendum se mora raspisati. A ako referendum bude uspješan, tada se u Ustav mora ugraditi odredba da je brak zajednica muškarca i žene. To je naš treći uvjet za glasove naših saborskih zastupnika oko izmjene Ustava da nema zastare za ubojstva iz političkih pobuda”, govore mi u HDZ-u.

Prema riječima Karamarkovih suradnika, HDZ ima još tri uvjeta i sva tri tiču se hrvatske dijaspore i za sva tri je isto potrebno mijenjati Ustav.

Dakle, četvrti uvjet je da se uvede dopisno glasovanje za hrvatske državljane bez prebivališta u Hrvatskoj, dakle za Hrvate izvan Hrvatske. I za to je potrebno mijenjati Ustav.

“Hrvatima u dijaspori treba olakšati sudjelovanje na izborima u Hrvatskoj, a dopisno glasovanje najbolji je model”, drže u HDZ-u.

Peti Karamarkov uvjet je da se ukine glasovanje u diplomatskim predstavništvima i da se ponovno omogući glasovanje na biračkim mjestima. Podsjetimo, 2010. godine dogovorom Kosor-Milanović ukinuta su biračka mjesta u dijaspori i uvedena je mogućnost da se glasa samo u veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima.

I konačno, zadnji HDZ-ov uvjet za podršku izmjena Ustava da nema zastare za ubojstva iz političkih pobuda tiče se broja saborskih zastupnika iz dijaspore.

Istim su dogovorom Kosor i Milanović 2010. godine ustavnim promjenama broj zastupnika dijaspore fiksirali na tri.

U Karamarkovu HDZ-u smatraju da je to premalo.

Jesenski sastanak. “Tri zastupnika bi trebala predstavljati samo Bosnu i Hercegovinu, dok bi Hrvati u drugim krajevima svijeta trebali dobiti određeni broj vlastitih saborskih zastupnika. Broj tih saborskih zastupnika je nešto o čemu možemo razgovarati”, poručuju iz HDZ-a.

Ovih šest uvjeta Karamarkov su ultimatum ako SDP želi i dalje ustrajati u izmjenama Ustava oko nezastarijevanja teških ubojstava iz političkih pobuda.

Treba reći da bi bilo potpuno nevjerojatno kad bi Zoran Milanović pristao na njih.

“Ako SDP ne pristane na naše uvjete, izmjene Ustava neće biti”, poručili su mi na kraju Karamarkovi suradnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:48