SPAS ZA STRAŠNOG LAVA

VEĆ U PETAK PUTUJE U SAD, A LIJEČIT ĆE JE VIRUSOM HIV-A Eksperimentalnu terapiju koja čeka Noru primilo je tek deset ljudi

RTL javlja kako Nora već u petak putuje u Philadelphiju
 Facebook

Eksperimentalno liječenje male Nore Šitum , za koje su građani Hrvatske nesebično prikupili sredstva, jedna je od najekskluzivnijih terapija akutne limfoblastične leukemije (ALL), od koje djevojčica boluje.

Dosad je tom liječenju pod nazivom “CTL019” podvrgnuto samo 10 pacijenata, od kojih svega jedno dijete, sedmogodišnja Emily Whitehead, čiji je oporavak zasad uspješan.

Mala Emily terapiji je podvrgnuta u svibnju prošle godine, a javnost je s tim revolucionarnim liječenjem upoznata u prosincu.

Inače, taj je tretman razvila tvrtka Novartis i tek je u početnoj fazi kliničkih ispitivanja kod ljudi, zbog čega se lijek ne može kupiti, nego se za pacijente koji ispunjavaju uvjete za primjenu njegova nabava dogovara s proizvođačem.

Točnije Children’s Hospital of Philadelphia lijek bi trebala dobiti od Novartisa nakon što se obave svi potrebni dijagnostički pregledi koji uključuju i gensku analizu tumora. Naime, ni ovaj lijek ne mogu dobiti svi pacijenti, nego samo oni koji ispunjavaju strogo propisan protokol i bolnice i proizvođača.

Ukratko, taj je tretman kombinacija genskog liječenja i imunoterapije, a uključuje i korištenje oslabljenog virusa HIV-a, nedostatne snage da izazove bolest, ali pogodnog kao “nosač” proteina CD-19 u T-stanice. Zatim se te stanice bore protiv B-stanica raka.

Lijek se ne prozivodi u velikim količinama, ukupno se proizvede četrdesetak doza “CTL019” i zbog toga lijek ne može dobiti nitko osim onih koji su uključeni u studiju.

Sam lijek besplatan je za sve pacijente uključene u studiju, a prioritet imaju djeca. Mnogi će se zacijelo pitati zašto su troškovi Norina liječenja u SAD-u visoki ako je lijek besplatan.

Razlog tome su bolnički troškovi, odnosno smještaj koji će za nju biti osiguran u jedinici za izolaciju. Princip je da svi koji se žele liječiti u američkim bolnicama moraju platiti predračun koji je nerijetko viši od konačnih troškova.

Danas poslijepodne liječnički konzilij KBC Zagreb priopćio je da je u stalnom kontaktu s liječnicima u bolnici u Philadelphiji.

Američki liječnici zatražili su dodatne pretrage koje su obavljene na KBC-u. Na temelju tih rezultata hrvatski i američki liječnički konzilij zajedno će odlučiti. Inače, HZZO je danas izvijestio da je primio zahtjev i da će odlučiti u roku od 48 sati. RTL pak javlja kako Nora već u petak putuje u Philadelphiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:03