JUTARNJI U PARIZU

'SLAO NAS JE DŽEPARITI PO PARIZU. KAD NE BI UKRALE DOVOLJNO, SILOVAO NAS JE' Počelo suđenje kralju malih džepara

PARIZ - Na Prekršajnom sudu u Parizu počelo je suđenje Fehimu Hamidoviću (66), Romu bosanskohercegovačkog podrijetla kojega se tereti da je djevojčice i djevojke s prostora bivše Jugoslavije prisiljavao na krađu po metrou u Parizu, ali i drugim europskim gradovima. Navodno je u njegovoj mreži bilo nekoliko stotina sitnih džepara i kradljivaca, a modus operandi je uvijek bio isti. Djevojčice iz bivše Jugoslavije, nerijetko malodobne, krale su za njega novac, a po uobičajenoj praksi sitnih pick pocketa su novčanike, torbice i dokumente bacale. Bile su raspoređene na frekventnim mjestima u Parizu i pariškom metrou, a najčešće žrtve bili su azijski turisti. Navodno su živjele u jeftinim motelima uz autocestu, a na “posao” su kretale već oko 7 sati ujutro.

Najmanje 300 eura

Grupice su činile četiri ili pet djevojaka, a svakodnevno su svojem pariškom šefu isporučivale zaradu koja nije smjela biti manja od 300 eura. Glavninu novca djevojke su mu slale ekspresnom poštom, a budući da je za slanje novca potreban identifikacijski dokument, u mreži su, prema svemu sudeći, bili i pojedini beskućnici s francuskim dokumentima.

Suđenje će trajati do 24. travnja, a njime je obuhvaćeno 22 ljudi s područja BiH. Osim Fehima Hamidovića, koji je u Austriji već osuđen na tri godine zatvora zbog trgovine ljudima, policija je uhitila i njegovu suprugu te njihova tri sina i supruge, ali i još neke za koje se pretpostavlja da su sudjelovali u toj međunarodnoj kriminalnoj mreži koja je izdanke imala i u drugim europskim zemljama poput Italije, Belgije i Španjolske. Sve ih se tereti za upravljanje mrežom od stotinjak djevojčica u dobi od 11 i više godina, za zločinačko udruživanje, trgovinu ljudima te prisiljavanje malodobnika na zločine, za što prema francuskom zakonu mogu dobiti pojedinačno i do 20 godina zatvora.

Mreža je nakon dvije godine praćenja konačno razbijena u studenome 2010., a 22 pripadnika klana uhićeno je u koordiniranoj akciji na jugu Francuske u Montellieru i Perpignanu te u Italiji. Tada je francuska policija odahnula jer se Hamidovićevu mrežu teretilo za čak 75 posto svih krađa počinjenih u pariškom metrou.

Silovane djevojčice

Tijekom prvog dana suđenja pročitani su pismeni iskazi dviju žrtava, 11-godišnje Fadide i 14-godišnje Karle, obje s prostora bivše Jugoslavije. Djevojčice su u iskazu navele da su bile prisiljene krasti u ime Hamidovića te da su u slučaju premale tjedne zarade bile zatočene, silovane i premlaćene. Sudu su predočeni i medicinski izvještaji kojima je potvrđeno da su više puta premlaćene, a imale su i duboke ožiljke od cigareta na koži.

Dvije godine nakon uhićenja Fehim se nastoji prikazati kao požrtvovan i dobar otac brojne obitelji koji je u priču o europskoj kriminalnoj mreži pick pocketa potpuno zalutao. Potpuno odbacuje sve optužbe i tvrdi da je zapravo žrtva zavjere jednog drugog bosanskog klana i izvjesnog Elvisa. - Ovdje se spominje 500 žena i djece. Optužuju me, a ja u ovoj aferi nemam ništa s njima. Ja ih čak niti ne poznajem. Romi kažu da ih je slao Elvis Hamidović - rekao je Fehim Hamidović.

Mercedes i kockanje

Francuska je policija utvrdila da je ovaj “vođa klana malih kradljivica” samo 2009. zaradio oko 1,3 milijuna eura od pick pocketa. Jedan od njegovih sinova, Esad Hamidović za kojega se pretpostavlja da je vodio parišku regiju, godišnje je na taj način zarađivao do pet milijuna eura. Otac mu je navodno sklon kockanju, a njegovi ulozi nikad nisu bili manji od 1500 eura.

Obitelj je navodno novac koji nije otišao na kockanje, uložila u nekretnine i automobile. Osim vile u Rimu, tijekom uhićenja zaplijenjeni su luksuzni automobili, među ostalima Mercedes Coupe vrijedan oko 100.000 eura. Optužba je predočila i snimku razgovora u kojem Hamidović govori o kupnji i prodaji 58.000 eura vrijednog Mercedesa i drugih luksuznih vozila, ali i 30.000 vrijednog 6-karatnog dijamantnog prstena. Na predočene dokaze Hamidović je izjavio: “Mi Romi se hvalimo stvarima koje nisu nužno i istinite”. Budući da je utvrđeno da je Hamidović prijavljen u Italiji i nema prijavljenih prihoda, detalji o njegovu luksuznom životu posebno su zanimali sud u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:34