ZBOG GOVORA MRŽNJE

MARINE LE PEN SUDIT ĆE SE ZBOG GOVORA MRŽNJE Europski parlament ukinuo imunitet francuskoj desničarki

President of French far-right Front National (FN) party Marine Le Pen gestures during a session on the request for the waiver of her parliamentary immunity, at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on July 02, 2013. AFP PHOTO/FREDERICK FLORIN
 AFP

STRASBOURG - Europski parlament glasovao je u utorak za ukidanje parlamentarnog imuniteta zastupnici Marine Le Pen, temeljem zahtjeva francuskog pravosuđa koje želi kazneno goniti predsjednicu Nacionalne fronte jer je muslimanske ulične molitve usporedila s "okupacijom".

Marine Le Pen, zastupnica Europskog parlamenta od 2004., kazala je da je očekivala takvu odluku, da je se ne boji i da stoji iza svojih kontroverznih izjava te da smatra da je se optužuje zbog "verbalnog delikta".

"Da, to će se dogoditi jer sam disident", ali "nipošto se ne bojim" i "ne marim za to", kazala je.

Iz parlamentarnih izvora se doznaje da je Le Pen bila tri puta pozvana da pred Odborom za pravna pitanja Europskog parlamenta objasni svoj slučaj, no nije se odazvala.

Predsjednica Nacionalne fronte predmet je istrage u Lyonu zbog "provociranja na diskriminaciju, nasilje i mržnju prema skupinama ljudi zbog njihove religije".

U prosincu 2010., na javnom skupu pred svojim pristašama, ona je kritizirala muslimanske "ulične molitve", ocijenivši ih "okupacijom", bez "oklopnih vozila i vojnika", ali "ipak okupacijom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:25