SPECIJAL VIDOŠEVIĆ

KAKO JE KUPIO OSAM VILA I STANOVA? Majka i sin u jednoj godini uzeli 17 milijuna kn kredita

Početkom 2013. na livadu u vlasništvu Vidoševićeve majke Marije (80) dignut je posljednji kredit i to u iznosu od čak 404 tisuće eura

Obiteljska vila Nadana Vidošević na Gornjem Prekrižju, koju je policija danas cijelo jutro pretresala, u zemljišnim se knjigama vodi na majku šefa HGK Mariju Tudor Vidošević.

Riječ je o zemljištu od 1350 četvornih metara na kojem su se u zemljišnim knjigama vodile zabilježbe o kreditima ukupne vrijednosti 2,9 milijuna švicarskih franaka!

AFERA REMORKER: Policija ispitala Vidoševića i 'češljala' njegovu luksuznu vilu; Uhićena i šefica financija HGK Josipa Mladinov

Krediti su u međuvremenu, za nešto više od godinu dana, obrisani iz zemljišnih knjiga, pa su uočljivi samo u povijesnom izvatku. Vidljiva je u zemljišnim knjigama i najnovija zabilježba o kreditu od 404 tisuće eura podignutom početkom ove godine, i to na livadi čija je vlasnica također Vidoševićeva 80-godišnja majka Marija Tudor Vidošević.

Vidoševićevo imanje na Prekrižju rasprostire se na 1350 četvornih metara, na kojem je kuća od 367 četvornih metara, garaža te dvorište od 935 četvornih metara.

Na fotografiji: Uz vilu na Prekrižju (gore lijevo), Vidoševići imaju dvije vile kraj Omiša, jednu u Dubrovniku, stan u Splitu, stan na Pantovčaku...

Zabilježbe o kreditima podizanima u RBA banci stavljane su od 2006., a riječ je o četiri kredita: prvi kredit od 795 tisuća švicarskih franaka podignut 2006., a brisan 2007., te kredit od 630 tisuća švicarskih franaka iz 2006., također brisan 2007., treći kredit od 820 tisuća švicarskih franaka podignut je 2007., kao i četvrti od 657 tisuća švicarskih franaka, te je također brisan 2007.

Zabilježba o kreditu od 404 tisuće eura vidljiva je na livadi koja je također u vlasništvu Marije Tudor Vidošević, a kredit je podignut u RBA banci na rok od 36 mjeseci, uz kamatu od 6,75 posto godišnje.

I ostatak imovine koja se povezuje sa šefom Komore Vidoševićem vodi se na njegovu majku, jednu od najbogatijih umirovljenica u Hrvatskoj.

To je postalo vidljivo 2009., kad se Vidošević kandidirao za predsjednika države i objavio imovinsku karticu.

Odmah je proglašen najbogatijim kandidatom, a kontroverze koje se otada povlače u vezi s njegovom imovinom traju do danas.

Tada je postalo očito da posjeduje obiteljsku kuću na Gornjem Prekrižju u Zagrebu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru, te da je suvlasnik turističkog objekta s pratećim objektom u Omišu. Posjeduje i pjeaščanu valu u Medulinu, šumsko i poljoprivredno zemljište Bratina u Pisarovini, te zemljište na Kupresu u BiH. Tu je i vrijedna zbirka suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva, 14.000 dionica Kraša, kolekcija vrijednih satova, dva automobila te 30.000 eura.

Tada je postalo očito i da njegova majka posjeduje vilu Hana na Pilama s pogledom na Lovrijenac, pa vilu Ina kod Omiša te vilu Marija blizu plaže u Nemirima.

Nadalje, tu su i jahta Sciallino Fly te stan u Zagrebu i Splitu.

Iako je Vidoševićeva majka slovila za poduzetnu, mnogi su se u predsjedničkoj kampanji pitali kako su se Ante Vidošević, financijski direktor Dalmacijacementa, i njegova supruga Marija Tudor Vidošević, direktorica u Jugobanci, u vrijeme socijalizma iz splitskog podrumskog stana preselili u milijunski vrijedne nekretnine.

Vidošević je na pitanja o porijeklu imovine odgovarao da je imao solidnu startnu poziciju zbog roditelja, a poslije je to, tvrdio je, uspio “oploditi”. Nagomilao je nekretnine, aute, brod i skupocjenu kolekciju: umjetnina, satova i ostalih statusnih simobola. Živio je na visokoj nozi, a većinu imovine je uoči predsjedničke kampanje prepisao na svoju majku.

Marija Vidošević postala najbogatija umirovljenica

Marija Tudor Vidošević počela je 2005. širiti biznis osnovavši tvrku BOR HZA d.o.o. Tvrtka ima temeljni kapital od 2,5 milijuna kuna. U vlasništvu ima tri atraktivne vile na Jadranu. I parcela na Gornjem Prekrižju, kao i stanovi po Zagrebu i Splitu glasili su na nju. Majka Nadana Vidoševića potječe iz stare splitske obitelji Tudor, komunistički orijentirane. Prije nego što se zaposlila u poslovnici Jugobanke radila je u Službi društvenog knjigovodstva.

Otac Ante i Marija kao mladi nisu se izdvajali imovinom. Živjeli su u stanu od 80-ak četvornih metara u Kamenitoj ulici i pripadali tadašnjem srednjem staležu. Taj stan je ekonomist Vidošević dobio od Dalmacijacementa u kojem je napredovao do financijskog direktora. U Splitu ga pamte kao vrhunskog stručnjaka i čovjeka širokog obrazovanja koji je jedno vrijeme predavao financije i knjigovodstvo na Ekonomskoj školi u Splitu.

Brak nije dugo potrajao, Marija i Ante razišli su se početkom 70-ih. Ante se opet oženio, a Marija se vratila roditeljima u podrumski splitski stan. Sinovi su ostali s njom. Marija Tudor Vidošević mirovinu je otišla sa 37 godina radnog staža iz splitske poslovnice Jugobanke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:20