POTRESNO SVJEDOČANSTVO

SUĐENJE HADŽIĆU Svjedok: 'Tetovažu HDZ-a sam morao spaliti cigaretama da mi ne odrežu ruku!'

 Screenshot

Suđenje Goranu Hadžiću nastavljeno je iskazom prvog svjedoka Tužiteljstva Zlatka Antunovića iz Erduta.

On je na klupi za svjedoke ispričao sve o ratnim strahotama kroz koje je prošao u listopadu i prosincu 1991. godine kada je u tri navrata bio priveden i mučen. Opisao je kako ga je poznanik Siniša Glodović, inače srpske nacionalnosti, zaustavio na biciklu na cesti i uperio pušku u njega. Nakon toga je kombijem prebačen u Dalj na ispitivanje.

Doveli su ga u Dom kulture. Tamo je bio izložen stravičnom zlostavljanju. Prvo su ga ispitivali o HDZ-u, a u jednoj su ga prostoriji mučili i udarali palicom po golim stopalima. Nakon toga je sa nogama koje su bile u katastrofalnom stanju morao prati WC-e i to golim rukama. Kako je Antunović imao tetovažu HDZ-a na ruci rekli su mu da je odstrani ili će mu oni odrezati ruku.

'Tada sam si sam čikovima palio kožu', rekao je Antunović.

Na jednom od ispitivanja bio je prisutan i Željko Ražnjatović Arkan. Predstavio mu se kao vođa 'Delija' i vođa pobunjenih Srba.

POČELO SUĐENJE Hadžić se smijao u sudnici! Tužitelj: 'Išli ste u Beograd po oružje i bili Miloševićev čovjek na terenu'

Tužiteljica ga je pitala je li ikad imao susret s takozvanim Vojvodom, a Antunović je odgovorio da jest.

- Jedno jutro on je došao te je meni i još dvojici zarobljenika naredio da se počnemo šamarati. Morali smo jedan drugom udariti onoliko šamara koliko smo imali godina, rekao je.

Na Božić 1991. godine odveli su ga Arkanovi ljudi. U kampu za obuku su ga lisicama vezali za ženu koji su udarali palicom jer je slavila katolički Božić.

- Nakon toga odveli su me u sobu za ispitivanje. U kojoj me ispitivao Stričević, koji mi je ponudio cigaretu te me samo nakon nekog vremena obavijestio da mogu kući, ispričao je Antunović.

Obrana je, pak, inzistirala da Antunović objasni zašto je na ruci imao tetovažu HDZ-a te zašto je jednom prilikom izjavio kako je ta tetovaža bila 'odraz ludosti toga vremena'. Njega je ovo pitanje zbunilo, ali je odgovorio 'kako je bio mlad te kako nije imao roditelje da mu daju savjet'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:18