KOLAPS MIROVINA

KOMENTAR ČITATELJA 'Ljudi trebaju raditi i nakon što odu u mirovinu. Jeftiniji su i iskusniji'

'Samozaposleni umirovljenik svojim znanjem i iskustvom mogao bi stvoriti i uvjete za zapošljavanje drugih.'
 Damjan Tadić/CROPIX

Čitatelj Jutarnjeg lista, zagrebački odvjetnik Luka Lenić, potaknut jučerašnjim člankom Krunoslava Šarića o kolapsu mirovinskog sustava u Hrvatskoj, odlučio je na napisati svoje mišljenje.

Zanimljivo pismo o umirovljenicima prenosimo u cijelosti:

Poštovani g. Šariću,

prije svega čestitam na dobrom članku.

Što se tiče omjera isplata mirovina od vlastitih i prihoda državnog proračuna te udjela povlaštenih i invalidskih mirovina, a u kontekstu dugoročnog pogoršanja stanja zbog starenja stanovništva, htio bih istaknuti jedan zakonski apsurd.

Ako već statistički gledano imamo veliki udio umirovljenika s nepotpuno odrađenim radnim vijekom, što s druge strane može značiti da će umirovljenički vijek biti duži, zašto se umirovljenika koji je dakle stekao pravo na doživotno zdravstveno osiguranje, uz naravno mirovinu, ako se odluči zaposliti ili još bolje samozaposliti kažnjava tako što mu se:

- Mirovina uskrati - zamrzne - nametnu obaveze plaćanja zdravstvenog, mirovinskog i svih pratećih doprinosa.

Zašto se ne uvede sustav stimulacije, kako je npr. u Srbiji, gdje se mirovina zadržava (iako je njezin udio u prosječnoj plaći veći nego u RH), a plaća samo mirovinski doprinos. Zdravstveno ne plaća jer je umirovljenik ionako zdravstveno osiguran, no tzv. bolovanje nema plaćeno, ali zato ima mirovinu, kao stečeno pravo i vid socijalne sigurnosti.

Razmišljam da bi zaposleni umirovljenik svojim znanjem i iskustvom mogao stvoriti i uvjete za zapošljavanje drugih? Ako ga zaposli poslodavac, ne bi li ujedno znanjem i iskustvom (koje ne mogu imati mladi) bio jeftiniji i time doprinio inače gospodarstvu koje loše stoji u konkurentnosti?

I na kraju da istaknem još jedan apsurd, u državi socijalne pravde (Ustav), umirovljeniku koji se (samo)zaposli, a prosječno i nije bogat, uskraćuje se mirovina, a s druge strane, ima li umirovljenik izvanredno dobre prihode od imovine, oni nisu zapreka za isplate mirovina.

Prošla Vlada je omogućila umirovljenicima rad po ugovoru o djelu bez obveze uplate doprinosa, ne bi li i ova, koja je socijaldemokratska morala učiniti slično i kod samo(zapošljavanja) umirovljenika.

Vjerujem da bi kao predstavnik javnosti mogli biti zagovornik dobrodošlih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:31