I HRVATI NA STADIONU

UOBIČAJENI FOLKLOR NA MARAKANI Šajkače, Marš na Drinu, zviždanje himni, paljenje zastave...

 Ronald Goršić/CROPIX

Atmosfera na Marakani nije bila ništa posebno, ali nije niti podbacila kako su nas uvjeravali domaćini proteklih dana. Nešto slično onome čemu smo svjedočili prije šest mjeseci na Maksimiru. Na tribinama se skupilo tridesetak tisuća navijača. Među njima i mala skupina iz Hrvatske, većinom uglednici iz HNS-a, ali i pokoji navijač...

Domaći fanovi su se počeli skupljati ispred stadiona već oko 17 sati. Sudeći po transparentima, većinom je bilo riječ o navijačima iz provincije. Niš, Zaječar, Kruševac, Trebinje. Čekali su Hrvate kao hipnotizirani, ali policija je na vrijeme stvorila impresivni kordon a sat vremena kasnije i zatvorila prilaze stadionu kako bi autobus s reprezentativcima Hrvatske mogao neometano doći do Marakane. Nešto kasnije na stadion je stigao i Davor Šuker kojem je društvo u crnom Mercedesu činio nogometni menadžer Ivan Cvjetković. Specijalci su se ustrčali, 'kornjače' napravile špalir i ispratile dvojac u VIP salon na stadionu.

Politička utakmica koja se posljednjih nekoliko dana igra u Vukovaru imala je svoj nastavak na najvećem srpskom stadionu. Tri sata prije početka utakmice na ogradi sjeverne tribine osvanuo transparent s natpisom 'Vukovar' u trobojnici srpske zastave na ćirilici... Da su neki shvatili kvalifikacijsku utakmicu Srbije i Hrvatske za ispoljavanje niskih strasti moglo se primjetiti po šajkačama na glavama nekih navijača. Nije ih bilo puno, ali su se isticali u gomili. Prvi poklič tribina dogodio se sat vremena uoči službenog početka utakmice kada je sjeverna tribina poželjela dobrodošlicu Hrvatima na svoj način.

'J... ustaše' orilo se Marakanom što je bio samo uvod u 'Marš na Drinu' koja je puštena s razglasa. Srpska domoljubna koračnica ispraćena je ovacijama koje su zamjenili zvižduci nakon što je iz tunela izašao Stipe Pletikosa. Malo kasnije istu su porciju dobili i njegovi suigrači, ali i Vladimir Stojković kojem navijači Crvene Zvezde ne mogu oprostiti prelazak u redove mrskog im Partizana. No bila je to kamilica prema orkestru zvižduka za vrijeme intoniranja 'Lijepe naše'. *

Načelnik policije zvao novinare

Policija je besprijekorno odradila svoj posao u Beogradu. Ništa nisu prepuštali slučaju, a Hrvati su bili čuvani kao Ćirine devize u švicarskom sefu! Nisu samo Štimčevi izabranici imali vjerne sjenke koje su ih pratile iz vode, zraka i tla. Jake snage su čuvale hotel u kojem je bila smještena delegacija HNS-a, a brinuli su se i o novinarima. Visoki časnik srpske policije osobno je u petak nazvao većinu hrvatskih novinare kako bi se uvjerio u njihovu sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:26