SMJENA U POŠTI

Smijenjeni Robert Jukić: Presudila mi je politika!

Novi šef Hrvatske pošte bit će Alen Premužak, dosadašnji direktor Poštine divizije HP Ekspres. Preporuka je to sa zatvorenog dijela jučerašnje sjednice Vlade, s kojeg je predložena smjena dosadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatske pošte Roberta Jukića.

- Drago mi je što je prepoznato da se u Hrvatskoj pošti u zadnje tri godine dobro radilo i što na tu poziciju dolazi netko iz tima koji je odradio taj posao - kratko nam je jučer rekao Premužak. Dodao je da će više o svom budućem angažmanu moći reći tek nakon što bude i službeno imenovan.

No to će biti samo formalnost. Vlada je naime Skupštini Pošte jučer predložila i opoziv dosadašnjih članova NO-a tog javnog poduzeća.

Ni u jednoj stranci

Iako se smjena u Pošti čini političkom, budući da je Jukić bio član sada oporbenog HDZ-a, Premužak ističe da on nije član ni jedne političke stranke.

U prilog mu ide i dosadašnja uspješna menadžerska karijera, koju je počeo 1997. u Plivi, te nastavio 2003. u Luri.

Potom se 2006. otisnuo u poduzetničke vode, a 2006. postao direktor agencije Bruketa & Žinić. U Poštu dolazi 2008. i postaje šef divizije HP Ekspres.

S druge strane, Jukić poručuje da iz Pošte odlazi zadovoljan onim što su on i njegov tim, u kojem je bio i Premužak, napravili. Ipak, upozorava da ni jedno imenovanje u državnoj tvrtki nije lišeno politike.

- Zadovoljan sam izborom Uprave jer se radi o ljudima koji su puno napravili na unapređenju sustava. Oni kreću s puno kvalitetnijih pozicija nego ja prije četiri godine - rekao nam je Jukić i dodao da već ima novi angažman o kojemu ne želi pričati.

Povećanje prihoda

Ukupna aktiva (imovina) tog javnog poduzeća na kraju prošle godine iznosila je više od 1,45 milijardi kuna i bila je za 190 milijuna kuna veća nego krajem 2008. godine.

U odnosu na razdoblje prije tri godine povećan je i temeljni kapital, koji je krajem 2011. iznosio gotovo 953 milijuna kuna, ili 73,8 milijuna kuna više nego krajem 2008. godine. Tijekom Jukićeva direktorovanja povećani su i prihodi Pošte, a rashodi su smanjeni, pri čemu su najveće uštede postignute na troškovima zaposlenika.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:51