JOHN MEDESKI U ZAGREBU

Fascinantni pijanist s lakoćom je jazz približio rock-publici

Niz nastupa velikih pijanista na Vip Zagreb Jazz Festivalu poput Chicka Coree, Brada Mehldaua i McCoya Tynera ove će jeseni nastaviti John Medeski, jazz i široj publici najpoznatiji po djelovanju u okviru trija Medeski, Martin & Wood.

Premda ime Medeski, Martin & Wood zvuči poput naziva neke ugledne odvjetničke tvrtke, posrijedi je njujorški avangardni trio koji se na toj sceni - nakon druženja i sviranja sa saksofonistom Johnom Zornom te Johnom Luriejem iz Lounge Lizardsa koji su lako brisali granice između punka i jazza - etablirao tijekom 90-ih godina, da bi ubrzo postao jedan od nacjenjenijih sastava u svijetu jazza, prvenstveno zbog lakoće kojom avangardnija sazvučja kombinira s plesnijim R&B, funk, soul, gospel, dub, afro-beat i hip hop grooveom. Tako su već 1993. na albumu “Notes From the Underground” uvrstili po jednu skladbu Johna Coltranea i King Sunny Adea te u jedan medley stopili “Bemsha Swing” Theloniusa Monka i “Lively Up Yourself” Boba Marleyja.

Čudo od djeteta

John Medeski, rođen i odrastao na Floridi, bio je čudo od djeteta pa je već s pet godina počeo svirati klavir, podjednako klasičnu i jazz glazbu, a potom i niz drugih instrumenata u raznim sastavima i orkestrima kroz koje je prošao kao tinejdžer. Klasičnu glazbenu naobrazbu stekao je na New England Conservatory, no već prije toga otac ga je poučio nizu jazz standarda, od Dukea Ellingtona i Counta Basieja do Buda Powella i Cecila Taylora, a najviše ga je osvojio Oscar Peterson premda bi se moglo reći da dio svog osebujnog stila temelji i na djelima Herbieja Hancocka i Chicka Coree. Majka mu pak nije dozvolila da kao šesnaestogodišnjak ode na japansku turneju Jaca Pastoriusa.

Kako su Medeski, Martin & Wood često nastupali i po klubovima u kojima nije bilo ni prostora, a kamoli koncertnog klavira, tako je John ubrzo počeo više svirati Hammong orgulje, što je čak dovelo do toga da njegov trio jazz približi rock-publici slično načinu na koji je to Boško Petrović činio 70-ih u zagrebačkom Lapidariju.

Plodan autor

Osim što je fascinantan pijanist i orguljaš, John Medeski je i plodan autor skladbi za trio i filmove te producent Wood Brothersa i njuorlinškog Dirty Dozen Brass Banda. Surađivao je s gospel sastavom Blind Boys Of Alabama, peruanskom pjevačicom Susanom Bacom, soul zvijezdom Irmom Thomas, Iggyjem Popom, gitaristima Johnom Scofieldom i Marcom Ribotom, a vodi i funk trio John Medeski & The Itch. Svirao je tradicijsku glazbu i po džunglama Južne Amerike, a na solističkim nastupima istražuje “dublje sfere” i želi proniknuti u “unutarnji svijet”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:58