Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

AKO JE MOGAO ČAČIĆ, MOŽE I DALIĆ 'On i nitko drugi! Osim ako postoji neki tajni plan pa se mjesto izbornika čuva za drugog. No ta igra ne smije proći'

Nelogično je da se u nogometnom savezu ne vodi računa o budućnosti. Treba voditi brigu o sljedećim ciklusima i uvođenju mlađih igrača, kaže Otto Barić
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 14. listopad 2017. 09:52

Neupitno je da će Zlatko Dalić voditi našu reprezentaciju u preostale dvije utakmice dokvalifikacija za Rusiju 2018., jednako tako je upitno hoće li nastaviti svoj posao na kormilu nacionalne momčadi.

Glavešine iz vodstva HNS-a su zgriješile kad su odgodile odluku o Dalićevu opstanku na klupi, odnosno kad su s njim dogovorili “deal” za jednu utakmicu. Otud sa svih strana čuđenje i nevjerica, i to u prvom redu ljudi od struke.

Kao osnovno, poslije debakla s Finskom, jer je neodlučeni rezultat na Rujevici to bio, vodstvo nogometne kuće moralo je hitno naći rješenje, a izbora baš i nisu imali... Sad se lamentira kako su dogovori s Dalićem krenuli odavno, pa se manipulira kako je izabran zato jer mu je uzvraćeno za neke usluge, odnosno zato jer je iz Livna, pa se prosipaju razne ideje i objašnjenja. Ima tu i neke logike, jer se Dalić kao trener dokazao, izvanredno snašao u arapskim zemljama, gdje se postavljanja i smjene na klupama brže događaju nego u drugim zemljama, često na osnovu hir šeika ili sultana. Lako je zaključiti kako Dalić nije bio veliko nogometno ime kao Kranjčar, Štimac, Bilić i Kovač, jednako tako nije bio ni blizu reputacije trenera poput Blaževića, Barića, Jozića, Poklepovića, Markovića...

Međutim, ako se moglo za izbornika postaviti Čačića, onda je nedvojbeno da i Dalić dobije svoju šansu, posebno kad su drugi naši treneri, koji rade u inozemstvu, zauzeti. Ali ne samo to, nego su sa svojim angažmanima itekako dobro financijski potkoženi i pitanje je bi li se vratili kući.

O tome kako je Dalić a priori, u sekundi, prihvatio ponudu, sad se rasklapa kao o nekom hrabrom činu koji je donosio rizike, i to takve da bi bila upitna sudbina njegove trenerske karijere. Malo morgen, Dalić u ovom slučaju nije imao što izgubiti, jer nitko živ ga ne bi krivio da Hrvatska nije prošla do play-offa. Dapače, već se znalo da je Čačić glavni krivac, njemu uz bok Šuker, Mamić i drugi, naravno i igrači, osim Luke Modrića.

S obzirom kako je poznato da će voditi još ove dvije utakmice dodatnih kvalifikacija, jer drugog izlaza nema, da je Dalić ku*vin sin, odnosno igrač kockanja, jednostavno bi postavio ultimatum Šukeru i kompaniji. I to u stilu: ostajem na klupi, ali s ugovorom do 2020. I ma kako ta gesta mirisala na ucjenu, ona bi za mnoge bila logična. Naime, poslije pobjede u Kijevu, uoči dvije utakmice baraža Dalić sve riskira. Radi se o tome da je Hrvatska apsolutni favorit u odnosu na četiri moguća suparnika pa će u slučaju neuspjeha sva krivica biti svaljena na Dalića.

Stanko Poklepović, jedan od trenerskih senatora Hrvatske, tvrdi da bi pošteniji potez vodstva HNS-a bio ugovor s Dalićem do 2020.

- Trenerima i pogotovo izbornicima uvijek presuđuju rezultati. To je neizbježno pravilo i zato se ne bi smjelo plašiti nekog rizika da se Daliću osigura klupa za naredne dvije i pol godine. Osim u slučaju da postoji neki tajni plan pa se mjesto izbornika čuva za nekog drugog. A takva igra ne bi smjela proći. Znači, Dalić i nitko drugi, sve dok ga ide u sljedećim kvalifikacijama za Euro 2020. - rekao je Poklepović.

Poklepović vjeruje u Dalićeve kapacitete, njega je upoznao još kao mladog igrača i tada cijenio njegovu osobnost, profesionalnost, ozbiljnost u poslu, pa ga je i povukao u prvu Hajdukovu momčad.

Drugi trenerski bard Otto Barić također zamjera vodstvu HNS-a da nije unaprijed, bez zadrške, dogovorio angažman Dalića ne samo za jednu, nego odmah za još dvije utakmice play-offa.

- Nelogično je da se ne vodi računa o budućnosti, nego se ponaša po onoj ‘daj nam ga danas’. Radi se o tome da bez obzira hoćemo li se plasirati ili ne na SP svijeta, treba voditi brigu o sljedećim ciklusima. Imamo sjajnih mladih igrača kao što su Benković, Vlašić, Brekalo, Pjaca, Bradarić... Znači, mora doći izbornik koji će involvirati te mlade. To je pravo bogatstvo u odnosu na vrijeme kad sam ja bio izbornik i kad sam izronio Pršu pa sam mislio da sam dobio na lutriji - rekao je Barić.

Linker
26. travanj 2024 01:43