SN
PIŠE ROBERT MATTEONI

ANALIZA SPORTSKIH NOVOSTI - ZLATKO DALIĆ POVUKAO LOGIČNE POTEZE Pogledajte kako bi trebalo izgledati Vatrenih prvih 11 za dvije utakmice koje nose SP

DALIĆEV PRVI POPIS S obzirom na ozljede novi šef Vatrenih i nije mogao mnogo pogriješiti s izborom igrača za dodatne kvalifikacije
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. listopad 2017. 10:06

Prvi izbor igrača Zlatka Dalića očekivana je logika selekcioniranja. Oslonio se na glavne aktere kvalifikacija, na iskustvo igrača koji su godinama dio reprezentacije, a listu 23 osvježio je s tri reprezentativca revitaliziranog statusa (Strinić, Leovac, Rebić) i jed(i)nim debitantom Vlašićem.

Mali odmak od logičnosti mogao bi se primijetiti u pozivima za čak tri lijeva beka, ali dojam je kako je Dalić bio pažljiv prema Pivariću. Na stranu je li trebao biti u statusu nedodirljivog kod prethodnika, on je davao maksimum te se vrlo korektno ponašao. Unatoč što su ga zvani i nezvani omalovažavali, nerijetko s predrasudom. Već po Kijevu dalo se zaključiti (Vrsaljko lijevi bek) kako Dalić ima druge opcije za taj deficitarni bok, no gesta respekta akteru kvalifikacija (svakome!) je dobro došao pristup izbornika.

Kamo s Modrićem?

Izbori su uvijek subjektivnog dojma kod promatrača. Bilo je tako kod svakog izbornika u proteklih 27 godina, ali je posljednjih godina sazrelo uvjerenje javnosti kako je ono najbolje što Hrvatska ima više-manje pozivano. Na nekoliko imena koja nisu, ili ne nekoliko imena koja jesu unutar tabora Vatrenih uvijek će se naći pro et contra stavova. No, realno gledajući, izuzev ozlijeđenih Ćorluke, Kovačića, Pjace, pa Brozovića, Jedvaja, Zlatko Dalić nije mogao puno ni pogriješiti...

Fokusiramo li tu ocjenu kroz “novopozvane”, onda su očekivano izbori za lijevog beka. Od Strinića, također nepravedno omalovažavanog iako je odigrao dva vrlo solidna Eura (2012-2016), očekuje se iskustvo, ali i forma (hitrina, pouzdanost i prodornost) koju iskazuje u novom klubu Sampdoriji.

Od Leovca, nelogično zapostavljenog dvije godine, moglo bi se dobiti učinkovitost koju je iskazivao u Rijeci, ali sada u višoj vrijednosti nadograđenoj dvije i pol godine kontinuiteta u PAOK-u.

S Rebićem, čiji su padovi forme i loš pristup s pravom značili nepozivanje u reprezentaciju, sada ipak dolazi zrelija, a još moćnija vrijednost onog profila (krilo i prodornost) koja nasušno nedostaje Vatrenima. Naposljetku, iskorak je u Premiershipu pokazao Nikola Vlašić te je i u kontekstu perspektive njegovo pozivanje logičan slijed napretka u njegovom nogometu…

Kako će pak izbornik taktički razvrstati momčad, tek treba vidjeti. Grčku treba dobro prostudirati i temeljem tih opažanja izabrati najbolju taktiku i igrače kojima najviše vjeruje da ju mogu sprovesti u djelo. Primjerice, promisliti je li mu Modrić doista korisniji u ofenzivi kao u Kijevu, ili ga sukladno načinu igre Grka zadržati kao playmakera.

Nema dvojbe kako će prvi akteri biti oni prekaljeniji, a od novaka možemo očekivati jednog na lijevom beku. Ostali će biti opcija, ovisno i o potrebi utakmice. Primjerice, Rebić je igrač prostora i njemu bi više pasao ulaz u gostima, dok je Vlašić spretan u gužvi i logičniji je za domaću partiju.

Energija prema terenu

Kako god, nadamo se da će Zlatko Dalić najavljenu koncentraciju na nogomet, taktiku, pripremu Grčke, dosljedno rabiti. To znači da neće gubiti energiju na sve one teme-folklore oko nogometa i reprezentacije. Svakog izbornika drži samo rezultat, a pretpostavka mu je kvalitetna igra i priprema. Sve ostalo je (pogotovo sada) nebitno...

Sastav za Grke

Na lijevom beku doima se Strinić najbliža opcija, a u stoperskom tandemu uz Vidu premišljati će se između Lovrena i Mitrovića.

Oboje su igrali u Kijevu dobro. U veznom redu trojka je sigurna, Badelj-Rakitić-Modrić, pitanje je tek kako će ju formacijski rasporediti. Kako Rakitić nije za ofenzivnog veznog, čini nam se da će barem za prvu utakmicu Dalić igrati sa Modrićem „naprijed“. Je li dobro ili nije dalo bi se razgovarati.

Trojka u napadu ima dva fiksa, Perišića i Mandžukića, ostaje sada raščlaniti je li oboje na bokovima i sa Kramarićem onda (eventualno N.Kalinić) na devetki, ili pak sa Mandžukićem u sredini napada (obzirom na skok) i sa tada sigurnim Kramarićem na boku.

Linker
03. svibanj 2024 09:47