Foto: Boris Kovacev / CROPIX
KOMBINACIJE I PLANOVI

ANTE ČAČIĆ NE MOŽE SAKRITI NI SASTAV NI NAMJERU, A ONA ĆE SE SVIDJETI SVIMA KOJI VOLE HRVATSKU Kalinić zadržava staru ulogu, evo gdje će Mandžukić

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. lipanj 2017. 23:52

Mateo Kovačić je Čačićev “mač iz toka“, Realov veznjak dobiva novu šansu da napravi veliki posao za reprezentaciju, a Perišić - N. Kalinić - Mandžukić, to bi trebao biti ubojiti trozubac koji napada Island u Reykjaviku. Izbornik već i sastavom koji smo vidjeli da uvježbava na treningu sugerira: Vatrene zanima jedino pobjeda. Premda, završi li s bodom, nitko ne bi spustio glavu.

Kalinić je zabio Ukrajini i potvrdio da kao centarfor odlično funkcionira u nacionalnoj vrsti. Iako najbolji strijelci u ligama Petice zabijaju i po 30 golova, njegov učinak od 15 u Serie A u dresu Fiorentine jako mnogo vrijedi jer nije isto tresti mreže u ekipi koja ima desetak šansi po susretu i Violama, čiji je domet osmo mjesto i svekolika osrednjost.

No, kad kraj sebe ima “lavove“ čija silina ruše barijere, poput Perišića i Mandžukića, a iza leđa maestre a la Modrić i Kovačić, Kalinić po mnogočemu djeluje izvrsno napadačko rješenje. S njim kao prvom špicom, Mandžukić je opet lijevo krilo, na što se dobro navikao u Juventusu, a Perišić desno. Klupsku sezonu zajedno su završili s 42 gola i 24 asistencije u svim natjecanjima. B varijanta je da Brozović dobije rolu na desnom strani, tada Perišić ide lijevo, a Mandžukić u špicu. Ako njegova ozljeda ostane u kategoriji prolaznih problema.

SN

Mateo Kovačić prvi je kandidat za Rakitićeve kopačke. Kao europski prvak priključio se u “šampanj” raspoloženju, on bi uz Modrića i Badelja trebao vezati u čvor vikinške “ratnike“. Logičnijom se nameće formacija 4-3-3, iako, kad bi se Kovačića gurnulo na polušpicu ne bi mu bilo prvi put. Međutim, Mateo je najjači kao klasični veznjak, što je demonstrirao i u Kraljevskom klubu. S Islandom je odigrao jednu od najboljih utakmica u državnom sastavu, u Zagrebu 2013. za plasman u Brazil, ali i poluvrijeme zbog koje je izazvalo polemike proteklog studenog.

Tada je uletio nedovoljno zdrav umjesto Modrića, koji nije bio fit, no morao je ući na teren već u 46. minuti. Izbornik nije imao spokoja... Kovačić vapi za nastupima, pod Zidaneom je zakoračio u pravom smjeru, u Realovim puzzlama koje najavljuju buduća vremena i njegovo je ime, no igrati jedino kad face odmaraju noge nije zavidna pozicija. Eto mu šanse da u reprezentaciji prigrabi priliku i kaže ‘taj sam’.

Obrana Jedvaj, Lovren, Vida, Pivarić počela se uhodavati već u Sv. Martinu na Muri. Iako je Mitrović igrao dvije i pol utakmice u stoperskom tandemu s Vidom, normalno je da Čačić gurne u prvi plan Lovrena. Ako neće sad, kad će? Nakon što su ispred njega bili Ćorluka, Schildenfeld i Vida, ukoliko bi izbornik zabetonirao da je to i Mitrović, doista bi, kao igrač Liverpoola, mogao i smio konstatirati - ovdje nisam potreban. I ne cijene me.

No, Čačić ga respektira i očekuje da s Vidom bude tandem ne samo do kraja kvalifikacija nego i za sljedeći ciklus za Euro. Hrvatska duga priča. Premda je jasno da će Ćorluka igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. S kime god u paru. Jedvaj je još u Americi potvrdio startnu poziciju na desnom braniču.

Subašić - Jedvaj, Lovren, Vida, Pivarić - Modrić, Badelj, Kovačić - Perišić, N. Kalinić, Mandžukić. Ne bude li promjena do nedjelje, na zdravstvenoj ili taktičkoj osnovi, to je ekipa koju Čačić teše za Island. Prvi put igrali bi baš u tom sastavu koji po Transfermarktu vrijedi 176,5 milijuna eura. Ovaj put zbilja šteta što nije u novcu sve jer rival teži daleko manje, a tri boda vrijedila bi barem dvostruko.

Linker
03. svibanj 2024 20:49