Vojko Basic / CROPIX / CROPIX
VJERAN KLUBU

BAŠ POPUT PRAVOG ROMANTIČARA Čovjek koji je odbio puste milijune o mogućem transferu: 'Živio sam tamo tri godine, znam jezik, ali...'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. siječanj 2017. 12:19

Dinamo je iz Kine vratio Sammira, a u suprotnom pravcu zamalo je krenuo - Franko Andrijašević. Najbolji igrač Rijeke prošle jeseni skrenuo je pažnju bogatih kineskih udvarača svojim nastupom u reprezentativnom dresu na China Cupu, nakon lijepog pogotka Čileu na Rujevicu je stigla izdašna ponuda Beijinga Enterprisesa, ali i Rijeka i Andrijašević su spustili rampu.

Bez obzira što bi Rijeka napunila pola godišnjeg proračuna, a Andrijašević višestruko podignuo svoja primanja, ovakav potez Rijekina ofenzivca podsjetio je i na neka romantičarska vremena u kojima novac u nogometu nije igrao primarnu ulogu.

Andrijašević se zajedno s Prskalom i Mišićem u utorak vratio u Rijeku, ali i dalje trenira odvojeno od ostatka suigrača. Razlog? Nedostatak sna!

NANNING, CHINA - JANUARY 14:  Fan Xiaodong of China competes for the ball with Franko Andrijasevic of Croatia during the 2017 Gree China Cup International Football Championship match between China and Croatia at Guangxi Sports Center on January 14, 2017 in Nanning, China.  (Photo by Lintao Zhang/Getty Images)
Lintao Zhang/Getty Images / Getty Images

- Nisam još došao k sebi od tog puta, izgubljenih noći i zamijenjenih vremenskih zona. Cijelo vrijeme mi se spava, trebat će mi još dan-dva da uđem u normalni ritam, tako da će brzo sve biti dobro.

Nedostatak sna dobra je prilika za prebiranje po dojmovima iz Nanninga koji su bolji od ostvarenog rezultata s obzirom na okolnosti.

- Na kraju svega ostaje lijepo iskustvo. Možemo biti ponosni kako smo svi skupa igrali. Možda nismo ostvarili neki rezultat, ali najvažnije je bilo prikazati Hrvatsku u dobrom svjetlu i mislim da smo u tome i uspjeli.

Baš je lipo upala

Kako ste zadovoljni osobnim učinkom? Zajedno s Livakovićem pobrali ste najbolje kritike velikog dijela javnosti.

- Iskreno, zadovoljan sam svojim nastupom. Otišli smo u Kinu bez nekih pravih priprema, odradili smo praktički jedan ili dva treninga u ovom sastavu i mislim da stvarno mogu biti zadovoljan. Taj pogodak koji sam, hvala Bogu, postigao samo je plus i razlog da zadovoljstvo bude veće. Mislim da sam relativno dobro odradio sve što se od mene tražio, a o pozitivnim komentarima na svoj nastup stvarno ne bih volio govoriti, glupo mi je pričati o sebi i sam sebe hvaliti. Za Livakovića mogu reći da je stvarno dobro branio tu prvu utakmicu, skinuo je nekoliko zicera i sigurno je ostavio dobar dojam, ali isto mislim i za sve ostale suigrače, ne bih rekao da je netko podbacio.

Dobro, ali onaj volej Čileu je bio sjajan. Takav se pogodak ne može dogoditi slučajno...

- Cijela akcija bila je sjajna. Osjećao sam da će Tudor ubaciti pa sam sekundu ranije i krenuo, ispalo je najbolje moguće. Isprva nisam ni shvatio da je gol bio tako lijep, efektan, tek sam se na snimci uvjerio. Što se kaže “baš je lipo upala“. Ali zasluga je to svih, od početka akcije...


Andrijasevic F GOAL HD - Chile 1 - 1 Croatia 11...

Bilo je još dobrih poteza i odigravanja, proigravanja, udaraca, odrađivanja defenzivnih zadataka...

- Sad bih opet morao o sebi, a to ne volim. Svi mi imamo želju, pogotovo u reprezentativnom dresu, pokazati se u najboljem svjetlu, pa tako i ja. Bez obzira što nismo odradili pripreme, svaki od nas je pokušao dati svoj maksimum kako bi se nametnuo izborniku.

Smatrate li vi da ste se nakon ove dvije utakmice nametnuli izborniku? Očekujete li novi poziv kada se bude igralo za bodove koji vode na Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

- Vidjet ćemo u idućim kvalifikacijskim i prijateljskim utakmicama kakva će biti situacija. Ja znam da sam pružio svoj maksimum i miran sam s te strane. Imamo stvarno jaku reprezentaciju, veliku konkurenciju za sva mjesta u momčadi, a na meni je da budem spreman dati svoj doprinos ako me izbornik bude trebao.


Chile vs Croatia 1-1 (4-1) - All Penalty Shootout by abuomarlive

Želim titulu

Ljetos ste otišli iz Dinama u Rijeku pa rekli da ste doživjeli svojevrsnu satisfakciju time što ste sada ispred Modrih. U kontekstu reprezentacije već se ranije govorilo da bi vas izbornik trebao pozvati, ali nije, pa jesu li ova dva dobra nastupa i u tom smislu neka satisfakcija?

- Ma ne bih tako govorio. Nije mi to bio nekakav teret, ako na to mislite, da nekome moram nešto dokazati. Bio sam miran i opušten, znao sam da moram samo odigrati ono što znam da mogu, pa će ostalo doći od sebe. Hvala Bogu, došlo je s tim pogotkom, dobrom igrom i nadam se da sam ispunio očekivanja. Svoja svakako jesam.

Tim pogotkom Čileu stvorili ste i dosta “problema“, odjeknula je bombastično ta ponuda Beijinga koji ju je poslao Rijeci.

- Ha-ha... Kasnije smo se našalili da je sreća što nije ušao i onaj volej protiv Kine. Sve to je sastavni dio nogometa, uvijek ima klubova koji to prate, koji trebaju igrača pa je i normalno da dođe do ponuda. Ali moram reći, iskreno, da se ni ja ni klub nismo time puno zamarali.

Kako to mislite, niste se zamarali? Niste ni razmotrili uvjete, mogućnost da odete u Kinu?

- Još prije odlaska u Kinu, kada sam razgovarao sa zamjenikom sportskog direktora Ivanom Manceom, rekao sam mu da želim ostati u Rijeci do kraja sezone, da pokušamo osvojiti titulu i okrunimo ovu sjajnu sezonu. Smatram da za Kinu uvijek ima vremena, a ako ćemo govoriti o mojoj igračkoj budućnosti, onda radije gledam prema Europi. A onda Kina, kada i ako dođe. U nogometu je nezahvalno govoriti i prognozirati, nikad ne znaš što se može dogoditi, kakav će biti interes, ponuda, uvjeti... To je tema o kojoj možemo dosta pričati, ali odlučili smo da ostajem i siguran sam da će se ta odluka pokazati ispravnom.

Kažete da radije gledate prema Europi, u kojoj se ligi vidite? Otac Stipe najveći je trag ostavio u Španjolskoj, planirate li njegovim stopama?

- I meni je kao i ocu želja igrati u Španjolskoj. Živio sam tamo tri godine, naučio jezik, mislim da bi mi liga odgovarala. Volio bih jednog dana, ali o tom potom, ne treba se sada time zamarati, ja razmišljam samo o Rijeci.

Bozidar Vukicevic / CROPIX
CROPIX

Rijeka mi je vjerovala

Ipak, brojke, odnosno iznosi na ugovoru iz Kine, koje su se spominjale u medijima, mnogima bi zavrtjele glavu. Igrači iz HNL-a često gledaju prema van, kako pošto-poto osigurati egzistenciju. Vi očito razmišljate drugačije.

- Ma, u pitanju je doista bio velik novac, ali ja sam nogama čvrsto na zemlji, nisu me ti iznosi izbezumili. Lijepo je i drago čuti takve stvari, da je netko spreman skupo platiti ono što radiš, ali čim je došla ponuda, nekako sam znao da se neće realizirati. Trenutno se nisam vidio u Kini, a ni ja ni klub u ovom trenutku nismo za to, a što će biti u budućnosti, možda već na ljeto, to ćemo vidjeti. Već sam izjavio, a doista tako i mislim, da osjećam zahvalnost Rijeci i ljudima iz kluba što su mi pružili priliku. Kada sam trebao završiti u drugoj momčadi Dinama, ljudi iz Rijeke su mi vjerovali, doveli ovdje i pružili priliku da se pokažem u pravom svjetlu na čemu sam im zahvalan. Nadam se da ću im u drugom dijelu sezone još uzvratiti na tom povjerenju kao i do sada, smatram da su to zaslužili. Ne govorim to da bih se nekome dodvorio, doista mi je želja sa suigračima, s trenerima, napraviti taj veliki rezultat kojem se svemu nadamo. U tom smislu volio bih da se svojim igrama najprije zahvalim Rijeci.

Znači i pogled na ljestvicu je utjecao na vašu odluku da ponudu iz Kine nećete ni razmotriti?

- U velikoj mjeri. Ne samo to što smo prvi i bježimo šest bodova Dinamu pred proljeće, nego i sve ostalo što sam zatekao u klubu. Kada smo u svlačionici razgovarali nakon jesenskog dijela sezone, svi smo se nekako složili da bismo voljeli ostati ovdje i dovršiti posao na proljeće kako treba. Da nije takva situacija, da kao momčad nismo ‘kliknuli’, možda bi bilo drugačije, ovako imamo zajednički cilj i mogu reći da ćemo dati sve od sebe da ga ostvarimo. Ne znači da ćemo uspjeti, ali dat ćemo sve od sebe da tako bude.

Ne trčim za novcem

Nakon što je Mitrović otišao u Bešiktaš, Matjaž Kek je istaknuo da uz rad kakav ste imali jesenas, takav transfer neće pobjeći nikome od vas igrača. Sami ste rekli da ne znate što nosi sutra, ne bojite li se možda da vas nešto može zakočiti?

- Dijelim takvo razmišljanje s trenerom i uopće se ne bih želio opterećivati više nekim drugim stvarima. Neki su mi govorili u stilu, zašto nisi prihvatio ponudu, može ti se dogoditi ozljeda, ovo ili ono, možeš izgubiti veliki novac... Ne želim se time zamarati niti razmišljati na taj način. Teren, lopta, dokazivanje na svakoj utakmici kao i do sada i vjerujem da će se onda i svakome od nas dogoditi iskorak u karijeri kakav priželjkuje. Osim sebe gledam i obitelj. Moja nogometna budućnost nije samo pitanje koje se tiče mene, već i kćerkice, supruge, želim da su i one zadovoljne... Kada dođe vrijeme za odlazak, siguran sam da ćemo odlučiti kako treba.

Svaka čast na takvom razmišljanju, rijetkost je i na puno višoj razini, kod igrača koji su već osigurali svoju životnu egzistenciju.

- Možda je čudno, ali u ovom trenutku novac mi nije prioritet. Nećemo si lagati, svi mi jednog dana želimo ostvariti transfer kojim ćemo riješiti egzistenciju, to je prirodno i normalno, ali ja sam si to posložio na način da ima još stvari o kojima treba voditi računa. Nisam tip koji će trčati za novcem i zaradom, već učiniti najbolje za sebe i svoju obitelj.

Ne mislim se junačiti

Rekli ste ranije da sada na proljeće treba završiti posao kako spada...

- Od toga ne treba bježati, svima nam je cilj osvojiti prvenstvo. Neću se junačiti izjavama za novine niti se razbacivati velikim obećanjima, mogu samo reći da ćemo napraviti sve da ponovimo jesen, a ako bude tako, bit ćemo blizu tog ostvarenja.

Dobro, je li titula jedini i konačni cilj s Rijekom ili onda može otvoriti neke nove, Ligu prvaka primjerice?

- Kao što sam rekao, u nogometu nikad ne znaš što donosi sutra. Meni je u Rijeci stvarno dobro, osjećam se dobro, obitelj je zadovoljna, upoznao sam grad... U nogometu takve stvari ne možeš znati, teško je dugoročno planirati, ali u ovom trenutku moja je želja bila ovo prvenstvo odraditi do kraja. O ponudama, kada i ako dođu, razgovarat će se najprije s Rijekom i klub mora biti zadovoljan, a onda kad i ako dođe Liga prvaka, zašto ne?!

Razmišljate li već o proljetnom dijelu sezone ili se još niste skroz prebacili s reprezentativnog na ovo klupsko okruženje?

- Čim smo sletjeli u Hrvatsku, već sam bio koncentriran na Rijeku. Možda je proljetni dio još malo daleko, ostalo je mjesec dana do prvenstva, onaj glavni dio priprema tek mora doći pa je na tome fokus. Sada je razmišljanje na pripremama, da što bolje prođu, da ne bude ozljeda, a kada se gostovanje u Osijeku bude približavalo, rast će i adrenalin. Ne treba se time još opterećivati, treneri će nas najbolje pripremiti da budemo pravi kada za to dođe vrijeme - zaključio je Franko Andrijašević.

Linker
02. svibanj 2024 06:08