Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
DOLAZI U PRAVOM TRENUTKU

BAYERNOV SPASITELJ MINI VATRENIH Od sedme godine je u Münchenu, ali tek ćemo vidjeti je li samo talent ili prava klasa

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. rujan 2016. 09:54

Još prije Svjetskog prvenstva U-17, na kojem su Hrvati 2015. bili u četvrtfinalu u Čileu, Fabian Benko nalazio se na meti HNS-a. No, igrač Bayerna tada je odbio, dugo je kalkulirao, nije se odazvao ni na Euro U-19 ove godine. Ali ako ga nisu dobili izbornici Bašić i Milin, stigao je sada, na listu Nenada Gračana.

Benko je u hrvatskoj javnosti “iskrsnuo” kad ga je Pep Guardiola uvrstio u prvu momčad Bayerna, iako se radilo o 17-godišnjaku. On i napadač Crnički, koji je ranije odabrao naš dres, bili su ovoj ljeta i na pripremama Bavaraca pod Carlom Ancelottijem.

Glavni posao da ga se privoli po hrvatski stijeg obavio je Romeo Jozak. Tehnički direktor HNS-a svojski je zapeo, a uvrštenje u kadar U-21, iako bi po uzrastu trebao biti u U-19, zapravo je poklon Benku da lakše odabere Hrvatsku. Jer tu je već u predvorju A reprezentacije.

‘Prohodao’ u Bayernu

Zanimalo nas je kako Benko na sve to gleda, pokušavali smo uspostaviti kontakt preko HNS-a, no igračev otac je poručio da je taj dogovor da igra za Hrvatsku čak i prerano stigao van i da Fabian neće izlaziti u javnost sve dok se ne nađe na okupljanju u Hrvatskoj, možda i dok prvi put ne zaigra.

Rođen je u Münchenu 5. lipnja 1998. godine, devet dana prije prvog nastupa Vatrenih na Svjetskom prvenstvu s Jamajkom, na kojem su osvojili brončanu medalju. Nogometno je “prohodao” u Bayernu u kojem trenira od svoje sedme godine. I njemačka reprezentacija ga je imala na radaru, odigrao je jedan susret za njihovu U-17 vrstu. To što se odlučio za Hrvatsku ne znači da više ne bi mogao otići u tabor Elfa, tek kad odigra službeni susret za A selekciju ostat će bez šanse da se predomišlja.

Kakav je Benko doista igrač i radi li se o talentu koji će sigurno postati klasa? Zapravo, u Hrvatskoj malo tko nudi odgovor jer njegovo dovođenje više je stvar prestiža da se uzme igrača Bayerna i da svi najbolji Hrvati budu na raspolaganju Hrvatskoj, a hoće li se pokazati kao pojačanje tek treba demonstrirati na travnjaku.

U srijedu protiv Atletica

U srpnju 2015. Guardiola ga je uveo u drugom poluvremenu na Telecom Cupu protiv Intera i Shanghaija. Isti trener i kasnije mu je davao šansu, a 12. prosinca prošle godine u utakmici s Dinamom u Zagrebu našao se na klupi u Ligi prvaka kao najmlađi igrač u povijesti Bayerna. Za seniore je debitirao 19. kolovoza, prije nešto više od mjesec dana, tada je zamijenio Artura Vidala u susretu DFB kupa s ekipom Carl Zeiss iz Jene.

Radi se o ofenzivnom veznjaku, jakom u duelima, koji igra iza napadača ili na krilu. Ima 11 od 12 utakmica od 17. srpnja do jučer u njemačkoj regionalnoj ligi za B momčad Bayerna, četvrtom rangu njemačkog nogometa. Tamo je skupio 569 minuta i jednom asistirao za pogodak, tri je odradio cijele, a ostale je ili ulazio ili bivao mijenjan. Trener Heiko Vogel koristio ga je na čak četiri pozicije. Ofenzivni vezni, potom centralni vezni, te lijevo krilo i lijevi vezni. Nije igrao na prvoj utakmici juniorske Lige prvaka, ali u srijedu bi trebao biti u kadru momčadi koja će se sučeliti Atleticu u Madridu. Očito mu ključna faza razvoja koja će odrediti njegove domete karijere tek predstoji.

Hrvatska je svoje obavila, a sada je na njemu red!

Linker
28. travanj 2024 08:26