Foto: Vojko Basic / CROPIX
ŠANSE PODJEDNAKE

BIVŠI AS VATRENIH IGRAO JE I ZA REAL I ZA JUVENTUS 'Juventus je u prednosti, ali Real ima Cristiana Ronalda i Isca'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. lipanj 2017. 21:01

Robert Jarni igrao je za oba večerašnja finalista Lige prvaka. Dres Juventusa odijevao je u sezoni 1994/95., a majicu Kraljeva u sezoni 1998/99. Kad smo mu rekli da smo ga izabrali kako bi nam “secirao” momčad Massimiliana Allegrija, samo se nasmijao...

- Meni je mrvicu ipak draži Real. Što mogu, tako je...

Naravno spremno je pristao razgovarati o “planetu Juventus”. Voli on i njih.

- Posljednje tri-četiri godine Juventus raste iz godine u godinu. Promijene se igrači, ali njihova fizionomija ostaje uvijek ista. Massimiliano Allegri je napravio fantastičnu koheziju u momčadi, sa svim novim igračima koji su došli - priča Jarni.

Ubitačne kontre

Jarni je danas čovjek koji se bavi trenerskim poslom, a kod seciranja Juventusa veli:

- Allegri je na desnoj strani dobio Danija Alvesa koji igra, a ne pretjerujem nimalo, izvanredno. Alves je Juventusu donio još veću dimenziju. Ono što je vrlo bitno i što treba istaknuti je činjenica da kad god Alves probije desnu stranu i centrira, Mandžukić je u šesnaestercu! Mandžo to ima u sebi, taj posebni tajming, fantastičan skok, a bori se za svaku loptu. Tako da je Allegri s Mandžukićem napravio jedan od svojih najboljih poteza, a Mandžo mu je vratio apsolutno svime, zabija i golove.

Pričali smo, naravno, i o Juventusovoj obrani koja ponekad zaista djeluje nesavladivo. O vrataru Buffonu ne treba se ni pričati, tu su Bonucci, Chiellini, Barzagli, Benatia, Alves, Alex Sandro...

- Ma uopće ne treba njihovu obranu definirati kroz igrače koje ste spomenuli. Radi se o vrhunskim majstorima, ali Juventus igra obranu sa svih deset igrača. Rade fenomenalan blok, a iz tog bloka onda izlaze nevjerojatno brzo. Njihove polukontre i kontre su ubitačne. Usudio bih se kazati da čak u 70 posto slučajeva završe golovima! To je zaista fascinantno.

Jarni će ipak otvoriti zanimljivo pitanje kad se radi o finalu:

- Pitanje je kako će se večeras Juventus postaviti. Gledao sam ih pozorno protiv Monaca, tu se postavili jako visoko. Držim da to isto ne bi bilo loše napraviti niti protiv Reala.

Obrazlaže zašto bi to bio jako dobar potez trenera Allegrija:

Sloboda igre

- Ako se Realu dopusti igrati, onda je ti ista stvar kad se pusti igrati Barcelona. U tom slučaju može se dogoditi svašta. Kad Real ima slobodu igre, onda je ubitačan.

Naravno, ako se Juve postavi skroz visoko, može se dogoditi da lopta prođe iza Juventusove obrane, a onda može biti “jao i pomagaj”. Real, počevši od Ronalda, ima igrače koji mogu riješiti rebus visoko postavljene obrane.

- Definitivno je to točno, ali kad se lopta, recimo, izgubi na polovici Reala, igrači moraju pretrčati još šezdeset-sedamdeset metara. To je dovoljno dugo vremena da se sve posloži, da se stigne suparnik. Ako pak Juve izgubi loptu u visini svog šesnaesterca, onda je gotovo, iza više nema nikoga. Zato je bolje da obrana bude postavljena visoko, to je jedan od putova pobjede Allegrijeve momčadi.

Jarnijeva prognoza za finale je:

- Dajem prednost Juventusu zbog tog kontinuiteta koji već imaju godinama. Koliku prednost? Ne preveliku. Juve je po meni u prednosti kad su postoci u pitanju u omjeru 51:49. Iako moram naglasiti da svi oni koji navijaju za Real, mogu biti presretni jer se vratio - Ronaldo! Tu mislim na činjenicu da se vratio svom načinu postizanja pogodaka. Također, moram posebno istaknuti jednog igrača bez kojeg Real ne bi osvojio naslov prvaka, on im je bio krucijalni igrač u pohodu na titulu. To je bio - Isco! On je fenomenalan u igri između linija, briljantno prima loptu, može se osloboditi svakog igrača. To je podiglo Real, ali unatoč svemu, prednost ide - Juventusu.

Linker
02. svibanj 2024 04:35