Darko Tomas / Hanza Media / Hanza Media
FIFA U ZALEĐU

BIVŠI VATRENI U ČUDU 'Kad ću unucima objašnjavati da sam nekad igrao nogomet sa zaleđem, oni će crkavati od smijeha i tupo me gledati'

Piše: Mario StanićObjavljeno: 31. siječanj 2017. 13:34

Kad sam vidio popis inovativnih stvari koje bi trebale unaprijediti i ubrzati nogomet, dobro sam se nasmijao, ali i zamislio. FIFA je opako krenula u resetiranje nogometnih pravila, zapakirali su nam cijeli set stvari koje navodno namjeravaju promijeniti i tako poboljšati nogometnu igru. Maneken ili glasnik tih najava je ni manje a ni više, nego legendarni Marco van Basten!

Nisam odmah skužio idola moje nogometne generacije jer mi je pogled bio zakucan na prvi od nekoliko novih nogometnih prijedloga... Zanemario sam sve preostale inovacije, jednostavno su pale u drugi plan, nisam im mogao posvetiti dovoljno pažnje jer me ovaj prvi prijedlog protresao i natjerao na razmišljanje.

NO OFFSIDE RULE.

Čekaj malo, rekao sam sebi potiho u bradu... Mora da se zajebavaju ili je neka novinarska patka. Pažljivo sam pročitao, slovo po slovo, tražio sam nešto između redova, nešto skriveno, ali jednostavna rečenica od samo tri riječi ne ostavlja apsolutno nikakav prostor za manevar.

Pogled sam još jednom vratio na Marka van Bastena i promatrajući njegovu facu zatražio sam, valjda, nekakvo telepatsko objašnjenje. Odmah sam se prosvijetlio. Odgovor je stigao duboko iz moje nutrine.

Nije bilo potrebe raditi nikakvu cenzuru jer ono što dolazi iz dubine mog nogometnog bića je jedino iskreno i vjerodostojno. Sve mi je bilo jasno i istog trena sam se uhvatio tipkovnice i počeo pisati ovaj tekst.

Revolucionarna ideja da će nogomet biti bolji i interesantniji ako se ukine zaleđe je definitivno najgluplja nogometna izjava koju je netko iz nogometnog svijeta mogao iznjedriti. To je ono što ja osobno mislim.

Vratite nam Blattera i Platinija k’o Boga vas molim!

Možda bi ipak bilo bolje da drma korupcija i mito u nogometu nego da nam servirate ovakve gluposti. Možda je bolje da se namještaju domaćinstva svjetskih prvenstava nego da gledam nogomet u kojem najistureniji igrač sjedi u krilu protivničkog golmana ili se drži za stativu čekajući dugu loptu... Zamislite samo na tren tu situaciju.

Golman i protivnički napadač skupa u petercu i lagano ćakulaju čekajući da netko konačno napuca loptu u njihovu smjeru.

- Što ima, jesi li se umorio? - pita golman protivničkog igrača, inače prvog strijelca lige, pokušavajući ga tako izbaciti iz takta i dekoncentrirati.

- Ma, evo, pomalo - odgovara službeno golgeter, kolutajući očima i proklinjući dan kad se ukinuo ‘offside’.

On je ipak više volio košarku. Draža mu je i nekako prirodnija.On je maštao da će jednog dana zakucavati loptu rukama u koš, a ne glavom u gol... Nemoralna financijska ponuda i pohlepa roditelja su učinile svoje i doslovce ga izbile iz dvorane na svježi otvoreni zrak i nogometni stadion.

217 cm je garancija

Njega su lovci na nogometne talente uočili na parketu u košarkaškoj dvorani kako igra centra a zakucava bez skoka! Njegova visina od 217 cm dovoljna je garancija da se radi o velikom talentu koji se rijetko rađa, a tek mu je osamnaest!

Ako Bog da pa naraste još koji cenat, nadaju se u klubu, ako dosegne 220 cm, mi smo u finalu Lige prvaka. Eto ukratko sam zavirio u nogomet budućnosti, u nogometnu eru bez zaleđa...

Postavlja se zapravo pitanje što to bi Marku van Bastenu pa da se upravo on slika i promovira, ovu, po meni, katastrofalnu ideju? Pa, on nikad ne bi zabio jedan od najljepših golova u povijesti Eura da se kojim slučajem igralo bez zaleđa. Sjećate se onog famoznog voleja, bilo je to davne 1988 godine...

Taj gol sam gledao i još uvijek gledam s takvom dozom strahopoštovanja i divljenja da mi svaki put trnci niz leđa prolaze. Poprilično sam siguran da se Van Basten nikad ne bi našao u onakvoj situaciji i na onom mjestu da se igralo bez zaleđa.

On kao da radi protiv sebe i danas nam, eto, lansira novi prijedlog o ukidanju zaleđa Iskreno, nekako mi ova glupasta ideja ne ide skupa s likom i djelom Marca van Bastena. Ali, tko će ga znati... Danas ljudi svašta rade i u svašta vjeruju.

Mene osobno morali bi napiti i zavezati, morali bi me dobro nakrcati opijatima da pristanem stati kraj propagandne brošure na kojoj piše da se zalažem za ukidanje zaleđa. Znam ja da je to probni balon, znam da ispituju puls nogometnih zaljubljenika, ali svejedno su pretjerali.

Kao objašnjenje su nam ponudili da će biti više golova ako se ukine zaleđe, samim tim će biti i zanimljivije, a publika upravo to želi. Pa zar nije onda logičnije, ubaciti, recimo, dvije lopte i istovremeno jurnuti za njima... To bi bilo još zanimljivije i dinamičnije. Zamislite samo kakve bi to tekme bile! Golova k’o govana, da oprostite....

U petoj minuti 7:3

Publika bi cijelu tekmu stajala na nogama jer ne bi imali kad sjesti, taman sjedneš - ono gol... digneš se da malo bolje vidiš, a ono već pao drugi gol... Tko je zabio? Pitaš prvog pokraj tebe, a ono već 7:3 u petoj minuti prve četvrtine. Trpaju naši, al‘ ne daju se ni gosti...

Kažem vam da bi još jedna lopta na terenu čuda napravila po pitanju efikasnosti, dinamike, taktike, sustava i tehnike... Prvi strijelac lige ne bi nikad imao ispod 250 golova po sezoni. Kinezi bi za takve rasne strijelce davali milijarde eura potkovane bankovnim garancijama a to je ono što se traži!

Pa zar nije ljepota nogometa upravo u tome što se golovi teško postižu, pa valjda i to ima neku svoju draž. Devedeset minuta nacija strepi, moli, nada se i luđački navija za taj jedan, jedini gol! Na cijeni je ono do čega se teško dolazi i realizira, valjda...

Nisam ja protiv inovacija, ali polakše malo, već su zaorali preduboko i preširoko. Ako, pak, mislite da su u FIFA-i naivni i da ne znaju što dobivaju ukidanjem zaleđa, onda ću vas samo podsjetiti... Njima matematika dobro ide. Ako nema zaleđa, onda nam ne trebaju ni linijski sudci, razmišljaju u FIFA-i... Ne treba nam nitko da maše uz liniju i tako ometa koncentraciju igrača i glavnog sudca.

A najbitniji dio je da će se troškovi na sudačke organizacije vidno smanjiti, kad nema ‘ofsajda’, nema brate ni mnogih spornih situacija, pritisak na sudce i na samu FIFA-u drastično će se reducirati. Mnogi sudci bi, doduše, otišli na biro za zapošljavanje kao tehnološki višak...

Smanjiti rashode, povećati prihode i pojačati efikasnost. To je moto FIFA-e. Bilo kako bilo, ova moja ideja da se igra s dvije lopte istovremeno, prije ili kasnije će doći na protokol FIFA-e... Ja bih je pod hitno trebao zaštiti kao jedinstveni nogometni patent. Danas, stvarno nije bitno predlažete li glupost ili pametnu stvar, danas je valjda bitno da nešto mijenjate, dovoljno je biti inovativac, revolucionar...

Problem je u meni

Kad malo bolje razmislim, uviđam da problem nije u FIFA-i, nego u meni... Jednostavno starim i ne uspijevam pratiti silne promjene koje donose moderna vremena. Godine čine svoje i ja se ne uklapam olako u svjetske trendove. Zub vremena me načeo, teško se prilagođavam, staromodan sam i konzervativan sam, a to današnji nogomet ne trpi.

Kad budem unucima objašnjavao da sam nekad i ja igrao nogomet, ali sa zaleđem, oni će crkavati od smijeha i tupo gledati u mene kao što ja tupo gledam u Van Bastena i smijem se FIFA-inoj gluposti... Moj savjet svim hrvatskim trenerima bi bio da ne dangube... Odmah se treba baciti na posao, poželjno je već sada krenuti uigravati momčad na igru bez zaleđa. Bitno je djelovati preventivno i tako spremno ući u novu nogometno-nuklearnu eru.

Ako se dobro i na vrijeme počnemo pripremati, možda iznenadimo u Ligi prvaka, pa konačno neki hrvatski klub prođe skupinu. Kad ne bude zaleđa naše šanse za prezimiti u Europi bit će znatno veće.

A mi se, brate, mučimo s ekipama koje drže dobro liniju i znaju igrati na zaleđe. Našim klubovima su veliki problem visoko postavljene obrane, uigrane linije i presing u skraćenom prostoru. Nama bi više nego ikome pasalo da se igra bez zaleđa! Bez zaleđa je ledina nepregledno velika, nema taktičkog nadmudrivanja, igrači neće morati ni razmišljati. Visina bi mogla doći do izražaja, a inteligenciju ionako više nitko ne cijeni.

Ruku na srce, sve to nama ide u prilog. Dovoljno je parkirati autobus ispred svoga gola i žrtvovati jednog dvometraša ispred protivničkoga golmana, a zatim napucavati dalekometne projektile iz svog šesnaesterca.

Publika će svršavati od uzbuđenja prije nego što lopta uđe u intimni nebranjeni prostor iza leđa golmana. Nogometna igra doživjet će svoj vrhunac tek onda kad ne bude toga jebenog zaleđa, zato palac gore za ideju a ja ću glavu dolje da to ne gledam...

Naravno, ako ikad takva ludost zaživi...

Linker
06. svibanj 2024 08:46