Tom Dulat/Getty Images
NOVO LICE NA KLUPI

DALIĆ OTKRIO KAKO JE REAGIRAO NA POZIV 'Ja sam fajter čitavi život i nikad ne odustajem! Nisam razmišljao niti sekunde, ovo je vrhunac moje karijere'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. listopad 2017. 20:01

U emisiji HNTV-a 'mali nogometni razgovori' gostovao je novi izbornik Vatrenih Zlatko Dalić. Nakon što je Ante Čačić solidno odradio prvi dio kvalifikacija, u drugom je plasman na SP u Rusiju došao pod znak pitanja. Porazi od Islanda i Turske, remi s Finskom bili su jasan znak da se nešto mora poduzeti. Vodstvo HNS-a odlučilo za za 'šok terapiju' promjenom izbornika za ključnu utakmicu u Kijevu protiv Ukrajine, i upalilo je. Vatreni su pod vodstvo Dalića odnijeli pobjedu 2:0 i osigurali dodatne kvalifikacije.

- Sve se dogodilo u roku od jednog dana i trebalo je odmah prionuti poslu. Bio je to velik izazov za nas jer smo jednostavno morali osigurati te dodatne kvalifikacije. Ipak, ovo je samo jedan mali korak prema Rusiji, ali igrači su u ovoj utakmici pokazali karakter, odigrali su maestralno. Dali su sve od sebe i pokazali da su igrači za velike utakmice.

Što se sve događalo u tih 24 sata kada ste tek stigli na klupu i na koji ste način podigli igrače u tako kratkom vremenu?

- Mi smo prije utakmice odradili jedan trening kako bi se igrači upoznali s terenom i stadionom, a zatim smo održali sastanak kako bi došli do najbolje solucije. Prikupili smo sve informacije o protivniku, posložili momčad i izborili pobjedu.

Psihološko stanje uoči utakmice?

- Ja sam fajter čitavi život i nikad ne odustajem. Ako sam ja negativan i pesimist, onda niti igrači neće biti ništa drugačiji od mene. U tom smo trenutku znali u kakvoj smo situaciji i da nam je ovo posljednji vlak za uhvatiti SP. Igrači su vjerovali u sebe, u mene i na kraju ostvarili pobjedu.

REUTERS/Valentyn Ogirenko
Valentyn Ogirenko / REUTERS
Zlatko Dalić - izbornik Vatrenih

Kada je stigao poziv je li u bilo kojem trenutku bilo dvojbe?

- Nisam razmišljao niti sekunde, ali niti o onome što bi moglo doći kasnije i koje su posljedice svega toga. Uvijek sam spreman dati sve za Hrvatsku, biti izbornik Vatrenih je san svakog trenera i Hrvata, to je vrhunac karijere. Nisam imao pravo reći ne, niti sam mogao jer vjerujem u ove igrače, ali vjerujem i u sebe.

U jednom su se trenutku pojavile priče otkud je stigao Zlatko Dalić i čiji je on čovjek, bili ste oštri u komentarima nakon utakmice.

- Moj posao je trening i reprezentacija, ali imao sam potrebu nešto reći jer me to sve zasmetalo. Ja sam svoju karijeru počeo u Vatreksu, pa u Rijeci, Slaven Belupu, ladoj reprezentaciji, a zatim otišao trbuhom za kruhom u Saudijsku Arabiju. Samome sam sebi rekao - idi i probaj. To je bilo za mene, za moju obitelji moju egzistenciju. Dvije sam godine radio u pustinji, a da nitko nije niti znao za mene. Nakon toga sam otišao u najveći klub u Aziji, Al Hilal gdje sam dobio poziciju trenera mlade ekipe, Talijan Marcelo Lippi je potom otišao u Kinu i zatim sam bio promoviran u prvog trenera. Ja sam jedini trener u Aziji koji je četiri godine zaredom prošao grupu u Ligi prvaka i dvaput igrao četvrtfinale, poluinfale i finale.

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija?

- Ne bih birao suparnika i puno mislio o njima, najvažnije je da svi budu zdravi i u formi onda nije bitno tko će doći. Oni će igrati koliko im mi damo.

Linker
01. svibanj 2024 01:14