Foto: Goran Mehkek / CROPIX
IMAJU ISTOG MENADŽERA

'DANI, MORAŠ OTIĆI IZ DINAMA! JEDNOSTAVNO MORAŠ! INAČE ĆEŠ ZAVRŠITI KAO JA...' Sammir otkrio i ekskluzivu o svojoj karijeri

JORGE SAMMIR Jedan od najboljih modrih stranaca danas je u Lokomotivi, možda i posljednjoj stranici svoje igračke karijere
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. siječanj 2020. 16:53

Dugo se znamo sa Sammirom. Odradili smo dosta intervjua, druženja na pripremama još dok je igrao u Dinamu. Javljao nam se i kad je bio u Brazilu, nikad nije bilo problema, s bivšim hrvatskim reprezentativcem komunikacija je uvijek štimala. Kad je s Lokomotivom stigao u Rovinj, odmah se javio. Malo smo neobavezno razgovarali, a kad smo ga pitali bi li rekao “nešto za novine”, ozbiljno je kazao:

- Može, ali ako mi nećete postavljati pitanje koja mi svi hrvatski novinari postavljaju posljednjih deset godina.

Shvatili smo, puna mu je kapa pitanja poput onih - izlazite li još uvijek u noćni život, jeste li se smirili, kada idete spavati, s kim se družite...

- Možemo razgovarati samo o nogometu. Moj privatni život moja je stvar, zaista mi je već dosadno pričati o tome. Doduše, baš sam nedavno razmišljao da snimim CD.

Da, da, samo ćemo o nogometu, ali čekajte, sad vas ipak moramo ovo pitati. Kakav CD? Započinjete li to možda glazbenu karijeru?

- Hahaha... Ne, nego ću snimiti CD s odgovorima o svom privatnom životu pa ću ih onda podijeliti svim hrvatskim novinarima da me to više nikad ne pitaju. Sve će biti skupljeno na jednom mjestu pa neka uzimaju po potrebi, hahaha... Znate li koje sam pitanje najviše puta čuo u životu?

Koprivnica, 231119.
Gradski stadion.
Nogometna utakmica 16. kola 1. HNL izmedju Slaven Belupo i Lokomotiva.
Na fotografiji: Sammir i Arijan Brkovic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX CROPIX

Koje?

- Kako mi je u Zagrebu? Eto, to je bilo najčešće pitanje. Razumijem današnje novinarstvo, skupljaju se klikovi, traže se priče iz života nogometaša. Ali moj je stav da bi nogometaši trebali pričati o nogometu. Privatni život privatna je stvar, tako ja gledam na stvari. Gledajte me na terenu, a ne izvan njega.

Svoje minute protiv Dinama odigrao je odlično - majstorskim potezom zabio je pogodak za konačni neodlučeni rezultat. Podsjetio je na “onog starog” Sammira...

- Ha, zabio sam prvi pogodak Dinamu i prvi za Lokomotivu! Bila je prijateljska utakmica, dobro je bilo, nije bilo pritiska. Da, zadovoljan sam.

Pitamo ga kako se osjeća na pripremama, ide li forma prema gore?

- Došao sam iz Brazila prije nešto manje od dva tjedna. Svakim mi je danom sve bolje i bolje, baš se dobro osjećam. U Brazilu nisam trenirao svaki dan, ali odradio sam neke treninge.

Zanimalo nas je što od sebe očekuje na proljeće.

- Očekujem da pomognem momčadi. Mlada smo momčad, a cilj je plasirati se u Europu. To bi bilo krasno, a imamo i momčad koja to može ostvariti. U prvom dijelu sezone odigrali smo nekoliko zaista odličnih utakmica. Vjerujem da ćemo na proljeće biti još bolji, sad izgledamo dobro na pripremama. Da, zaista se nadamo da ćemo uhvatiti Europu. Tko zna, možda budemo četvrti, možda i treći u HNL-u; imamo kvalitetu za to. Također, vjerujem da ću i ja biti bolji. Prije nego što sam došao u Lokomotivu, u Brazilu nisam prošao pripreme, ali sada ću proći pripreme pa će sigurno biti mnogo bolje.

Onda je ispalio ekskluzivu.

- Nakon ove sezone ću vidjeti, razmisliti. Znate, možda nakon ove sezone prekinem karijeru. Možda je ovo proljeće definitivno posljednje.

Vratili smo se opet na Lokomotivu, na njegov status u momčadi.

- Lijepo mi je vidjeti da momčad vjeruje u mene. Traže me suigrači u igri, daju mi lopte. Na meni je da se spremim na najbolji mogući način te da na proljeće opravdam to povjerenje. Drago mi je što je tako dobro u Lokomotivi.

Naravno, nismo mogli izbjeći pitanja o Dinamu. Sammir je jedan od najtrofejnijih igrača Modrih, osam je puta osvojio naslov prvaka, pet puta uzeo Kup, dva je puta bio najbolji igrač godine u HNL-u. Još je uvijek rekorder po broju utakmica koje je u Europi odigrao za Modre, skupio ih je čak 76. Kako mu danas izgleda Dinamo?

- Dinamo je izvrstan. Nedostajalo je samo malo sreće da opet igraju europsko proljeće. Da su uspjeli, bili bi jedini europski klub izvan liga Petice koji bi na proljeće igrao Ligu prvaka - to vam sve govori o današnjem Dinamu. Rezultati su zaista dobri, bolji nego prijašnjih sezona.

Zagreb, 111219.
Nogometna utakmica 6. kola Lige prvaka GNK Dinamo protiv Manchester Cityja. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Kad je došao u Rovinj, srdačno se zagrlio i porazgovarao s Dinamovim Španjolcem Danijem Olmom.

- Dani Olmo i ja doista se stalno družimo. Pa znate da nas dvojica imamo istog menadžera, Andyja Baru.

Tada je dodao:

- Bit će mi drago da ode iz Dinama! Mora ići, jednostavno mora. Ako ne ode iz Dinama, doživjet će moju sudbinu - zaključio je Sammir.

SAMMIR ZA DINAMO U PRVENSTVU

185 odigranih utakmica

47 postignutih pogodaka

U KUPU

32 odigrane utakmice

6 postignutih pogodaka

U SUPERKUPU

1 odigrana utakmica

0 postignutih pogodaka

U EUROPI

76 odigranih utakmica

13 postignutih pogodaka

SAMMIR ZA LOKOMOTIVU U PRVENSTVU

10 odigranih utakmica

0 postignutih pogodaka

SVI NJEGOVI KLUBOVI

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Lokomotiva Zagreb (Hrvatska)

Getafe (Španjolska)

Jiangsu Suning (Kina)

Zhejiang Greentown (Kina)

Wuhan Zall (Kina)

Sport Club do Recife (Brazil)

Linker
11. svibanj 2024 17:30