CROPIX
SADA JE SVE JASNO

DAVOR ŠUKER U SARAJEVU OTKRIO NEKOLIKO EKSKLUZIVA Prvi čovjek HNS-a otvoreno kazao što misli o Regionalnoj ligi koja bi zapalila Balkan!

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 30. listopad 2016. 16:30

Davor Šuker, predsjednik HNS-a, gostovao je na petom međunarodnom sportskom simpoziju u Sarajevu, gdje mu je uručeno priznanje za Hrvatski nogometni savez kao najboljem sportskom savezu u regiji.

Priznanje mu je predao direktor Simposara Sabahudin Topalbećirević, popularni bosansko-hercegovački sportski novinar, inače autor sportskog simpozija koji svake godine okuplja najveće sportske igračke i trenerske autoritete uglavnom iz regije, ali i iz svijeta, pa se tu razmjenjuju iskustva i razgovara o problemima sporta. Na scenu su uskočili i čelnici Željezničara pa su Šukeru predali dres svog kluba uz napomenu da je “Željo najtrofejniji na području BiH”.

Tako se doznalo, na primjer, da će se u Svetom Martinu na Muri 7. i 8. studenoga prirediti drugi Sabor hrvatskog nogometa (prvi je bio na Plitvicama) na kojem će se raspravljati o aktualnom stanju i problemima našeg nogometa uz sudjelovanje predstavnika svih prvo i drugoligaša, županijskih saveza i kompletnog rukovodstva HNS-a. Osim toga, Šuker je najavio gostovanje reprezentacije na otvaranju novog stadiona u Sočiju protiv Rusije. Također se saznalo da je HNS produžio sponzorski ugovor s proizvođačem sportske opreme Nikeom još na deset godina, do 2026.

Šuker je na svojem dvanaestosatnom boravku u Sarajevu bio okružen pozornošću i uvažavanjem kakvo baš i ne doživljava na svakom koraku u svojoj zemlji.

- Naravno da nam priznanje godi, pogotovo kad ga dobiješ od strane sportskih novinara i stručnjaka iz regije. Kako god bilo, HNS stvarno brine o našem nogometu i to nije puka parola. Mi ostvarujemo prihode jedino od naše A-reprezentacije, a u pogonu održavamo desetke selekcije, mlade reprezentacije, ali i sve selekcije u ženskom nogometu i futsalu - rekao je Šuker.

Prvi čovjek HNS-a odgovarao je na brojna pitanja novinara, sjećao se brojnih događaja iz karijera, u više navrata je zaslužio gromki pljesak i odobravanje.

- Teško mi je kazati koji mi je gol najdraži, to je pitanje koje mi stalno postavljaju. Ipak možda je to bio onaj prvi protiv Prištine za Osijek kad sam vrlo mlad debitirao u prvoligaškoj konkurenciji.
- Svaki moj trening ili utakmica za mene je bio doživljaj, nikad nisam igrao s pola snage, još kao dječak u Osijeku ili Ernestinovu nastojao sam igrati što bolje, zabiti što više golova.
zahvala osimu - Čile i osvajanje naslova prvaka svijeta u konkurenciji ‘under 20’ za mene je nezaboravno jednako kao i treće mjesto na mundijalu u Francuskoj. Ali i danas, kad se u krevetu mučim pa ne mogu zaspati, javlja mi se slika Thurama, koji nam je zabio dva gola i onemogućio da igramo finale.

- Zahvalan sam posebno Ivici Osimu koji me uvrstio u reprezentaciju za Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990., meni je bila čast naći se u toj ekspediciji, pa makar sam sjedio na klupi.
- Istina je, pregovarao sam s ljudima iz Hajduka, tri puta sam bio potajno u Splitu. Mislio sam iz Osijeka otići u Hajduk. Tada se znalo da za prijelaz igrača mojeg kalibra, treba osigurati oko 200.000 maraka, stan i auto. Dugo sam čekao ‘bijele’, nisu pokazali odlučnost i onda sam otišao u Maksimir. I nije mi žao...

- Sretan sam bio u svim klubovima za koje sam igrao, naravno posebno u Realu, još više u Sevilli. U stvari, žao mi je što pri kraju karijere nisam još jednom otišao u Sevillu i odigrao još jedno prvenstvo u Španjolskoj.
- Kao nogometaš proputovao sam mnogo svijeta, nažalost malo toga vidio. Standardno je bilo: aerodrom, hotel, stadion. Nedavno sam bio u Amsterdamu, tamo sam s Realom osvojio Ligu prvaka, prošetao sam prvi put i oduševio se tim gradom.

- Što, Džeko me nadmašio? Neka je, nemam problema, volio bih da me po igrama i broju golova nadmaše napadači naše reprezentacije....
Šuker je otkrio kako je zajednička inicijativa nogometnih saveza s područje regije, dakle ne samo bivše Jugoslavije, uspjela nametnuti predsjednika Slovenske nogometne zveze, odvjetnika Aleksandera Čeferina za prvog čovjeka Uefe.

- Imali smo naše dogovore, sastajali smo se u Ljubljani pa u Opatiji, dali smo tu inicijativu i onda lobirali za Čeferina. On je na kongresu Uefe prigodom glasovanja dobio čak 42 glasa u odnosu na 13 koliko je imao nizozemski kandidat Michael van Praag. Čeferin će sigurno štititi saveze iz malih država, premda je izložen silnim pritiscima.

Projekti regionalnih liga?
- Bilo bi dobro, ali je u našem okruženju ipak to, barem za sada, neodrživi projekt.

Odnos HNS-a prema Hajduku i Splitu?
- Iskreno žao mi je što su se rodili toliki nesporazumi i neslaganja. Mnogi moji istupi protumačeni su na krivi način ili zlonamjerno. Na primjer, glede dijela domaćinstva za Prvenstvo Europe 2020., koje će se igrati u trinaest gradova Europe. Nisam se protivio kandidaturi Splita, kako je predlagao bivši ministar Jovanović. Ali tu kandidaturu je prema protokolu trebala potpisati, odnosno garantirati Vlada. A to nisu željeli...

Ispadi na stadionima?

- To me silno pogađa, s jedne strane, jer se ispadi ponavljaju. Evo i na utakmici u Skadru bilo je ružnih skandiranja. S druge strane, raduje me spoznaja da jača kritična masa ljubitelja nogometa, koji se protive i osuđuju ispade i skandiranja. Kako su eksperti izračunali, radi se o minornom broju huligana, njih oko tri stotine. Plaćamo veliki ceh, ne samo naši igrači nego i ljubitelji nogometa. No, nema nam druge, nego nastojati izboriti se za bolji ambijent.

Linker
30. travanj 2024 19:28