REUTERS/Nikola Solic (CROATIA) - RTXB4BP / REUTERS
'NEKAD STVARNO NEMAŠ ŠTO REĆI'

DEBAKL HRVATSKE ŠOKIRAO ČAK I LEGENDARNOG FRANCUZA 'Nemam objašnjenje, ne znam što reći'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. kolovoz 2016. 15:51

Svi su bili zbunjeni. Čak i Jerome Fernandez, koji je prvi put došao na OI kao komentator. Slavni Francuz zaključio je nakon naše utakmice s Katarom, izašavši pred Future Arenu zapaliti cigaretu:

- Nekad stvarno nemaš što reći. Nemam objašnjenje, ne znam što bih rekao.

Svi su bili zbunjeni jer da Katar dobije Hrvatsku tako lako, to se doista nitko nije nadao. Čak ni Valero Rivera, izbornik Kataraca, koji je prvi prošao kraj novinara, obratio nam se...

- Bilo je dobro, hvala na čestitkama, a sad moram na press-konferenciju.

Koje, naravno, nije bilo.

Naš izbornik Željko Babić pokušao je pronaći riječi utjehe u nekim stvarima, ali nije to lako prihvatiti nakon ovakve izvedbe. I njemu i igračima trebat će jako puno truda da poprave ovaj dojam. Malo nas je zbunio na početku.

Babić: Nismo u formi

- Znam da nismo u formi. Za mene to nije ništa posebno čudno.

Osim rezultata, koji je u najmanju ruku zbunjujući?

- Za mene nije, a forma će se dizati, u to sam uvjeren. Katar je ozbiljna momčad, igra praktički bez tehničke pogreške i jako je teško igrati protiv njih.

A mi isto nismo griješili manje...

- Puno smo griješili, previše, imali smo puno tehničkih pogrešaka, promašenih zicera, pa četiri fulana sedmerca u prvom dijelu. Onda smo se u drugom raspali.

I niste zabrinuti?

- Nisam, bit ćemo bolji.

Jeste li nešto rekli igračima?

- Nisam još, ali ću imati jako puno toga za reći.

Jedan od onih koji će sigurno biti među prvima na njegovoj listi je Domagoj Duvnjak. Moramo reći da je čudno što ne počinje utakmicu i nadamo se da igra nije reakcija na tu činjenicu.

Duvnjak je iskren.

- I ja sam zbunjen, ne znam što reći. Igrali smo stvarno očajno, ispričavam se svima u domovini za ovaj poraz. Nismo bili u svom ritmu, uletjeli smo u njihov. Čak i ono što smo dobro napravili na početku smo zapucali i tu je počelo sve loše što se događalo. Nije, jednostavno, bio naš dan, ali ovo je tek početak turnira, ne treba raditi drame. Bitno nam je proći u četvrtfinale, a onda ćemo vidjeti. Realno, imaš šanse i s dvije pobjede u skupini biti olimpijski pobjednik - pokušao je izvući optimizam na kraju.

I onda su se redali naši igrači, uglavnom vrlo sličnih razmišljanja. Marko Kopljar kaže:

- Obrana je trajala 20 minuta, a to je bilo premalo. Treba pogledati snimku i vidjeti zašto. Obrana je ta koja vraća, a mi se nismo uspjeli vratiti.

Ivan Slišković morao je više kao prvi lijevi vanjski i kao starter u srcu obrane.

- Nismo izgledali dobro, definitivno. Plakati ne vrijedi, treba vidjeti kako dalje, pripremiti se za Argentinu, to dobiti i tražiti put za četvrtfinale. Sigurno je da na ovakvim primjerima moramo izvući pouke.

Zanimljivo je bilo čuti Marka Bagarića, koji je negdašnji hrvatski reprezentativac, koji je odigrao jako dobru rolu za Katar.

- Sedam razlike, moram priznati da sam i ja iznenađen. Nisam to očekivao. Mislio sam da će biti uzbudljivo, a ispalo je lako. Jako dobro smo odigrali, posebno obranu, dobro smo se pripremili na Hrvatsku i to se, mislim, vidjelo. No, kako ovaj poraz teško pada Hrvatskoj, tako ni nama nije sigurno da ćemo ostvariti cilj, ne nastavimo li ovako. Ovo je početak. Malo iznenađujući, ali...

Šarić nas nije iznenadio

Manuel Štrlek, koji je po tradiciji u posljednje vrijeme bio naš najbolji igrač, pokušao je pronaći nešto dobro.

- Mislim da čak nismo loše ni igrali na startu, ali smo fulali previše toga, a to nam je razbilo koncentraciju i sve je u startu krenulo loše. Šarić nas nije iznenadio, znali smo da se radi o vrhunskom vrataru. Puno je obranio, a i Stojanović je...

I Jakov Gojun od naših za kraj.

- Plakanjem si nećemo pomoći. Ništa nije gotovo, sve se može popraviti. Treba samo vidjeti što je bilo loše jer sve može biti puno bolje.

Žarko Marković nas je propisno razbio. Crnogorac u dresu Katara se našutavao preko naše obrane, a za razliku od naših, nije promašivao sedmerce.

- Mislim da smo odigrali vrhunski i napadački i obrambeno, pokazali smo da imamo ozbiljne namjere ovdje. Nisam očekivao ovako sigurnu pobjedu, no, iskoristili smo sve što je bilo ponuđeno...

I svaka se priča vrtjela u krug.

No, nije bilo dobro, zabrinjavajuće je da momčad nije u formi na startu turnira, makar ta forma ne mora biti top. Ovo nije bilo baš ništa. I samo se svi toplo nadamo da se neće ponoviti.

Slijedi nam utakmica protiv Argentine u srijedu. Ako smo od Katara i smjeli izgubiti, od Argentinaca sigurno ne smijemo jer bi prolaz mogao doći u pitanje. Vrijeme je da forma počne rasti. Mjesec i pol dana priprema bi svakako trebalo biti dovoljno za tako nešto.

Linker
16. svibanj 2024 12:50