REUTERS/Isaiah J. Downing / REUTERS
OLIMPIJSKI PARADOKS

DOPINGIRANI IDU NA OI, A ONA OSTAJE DOMA 'MOO se boji zviždača jer bi to bio kraj sustava'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 31. srpanj 2016. 20:46

Muž i trener ruske atletičarke Julije Stepanove, koja nastupa u trkačkoj disciplini na 800 metara, Vitalij Stepanov u razgovoru je za brazilske medije oštro napao Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji nije dopustio njegovoj supruzi nastup u Riju unatoč činjenici da je prokazala cijeli dopinški skandal koji je bio temelj snimanja dokumentarnog filma što ga je 2014. godine snimio njemački ARD.

- Doping je uvijek bio slučaj na Olimpijskim igrama. Nikada u povijesti nismo imali čiste Igre i ne moramo vjerovati da će one u Riju biti takve. Nažalost, dopingirani sportaši će biti u Riju - tužno je izrekao Stepanov, koji se zajedno sa suprugom nalazi u sigurnoj kući u Sjedinjenim Američkim Državama.

- MOO neće podržati nikoga tko prokazuje korupciju i doping. Oni se boje zviždača jer bi to označilo kraj cijelog sustava. Oni ne žele istinu - zavapio je Vitalij koji je prve informacije predao WADA-i još davne 2010. godine.


Novac pobjeđuje sve

Najviše ga je naljutila odluka prema kojoj je MOO prebacio lopticu odgovornositi na pojedinačne sportske federacije koje same donose odluke o suspenziji sportaša.

- Oni žele pokazati svijetu kako je sve u redu i kako sve mora biti skriveno. Oni žele sakriti sve što je negativno jer negativnosti donose manje novca. MOO se ne vodi olimpijskim vrijednostima, novac pobjeđuje - zaključio je Stepanov, koji smatra kako MOO ima nultu toleranciju na etiku, a ne na doping, kako govore visoki dužnosnici te organizacije.

Linker
07. svibanj 2024 09:54