REUTERS
SKUPE REZERVE

EKIPA SUPER ZVIJEZDI! ZAJEDNO VRIJEDE 437 MILIJUNA EURA, ALI KLUPA ZA REZERVE NJIHOVA JE PRIRODNA POZICIJA Ovih 20 igrača samo su vrh ledene sante

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 09. veljača 2017. 23:40

Sergio Agüero tek je posljednji u nizu. Argentinskog napadača iz momčadi je istisnuo Gabriel Jesus, mladi Brazilac koji je svojim golovima opravdao povjerenje Pepa Guardiole. No, pitanje je koliko je donedavni prvi igrač Građana sretan tim raspletom.

Već su počele kolati špekulacije kako će idućeg ljeta 29-godišnjak napustiti Manchester i karijeru nastaviti u PSG-u. Međutim, on je samo jedan u moru nezadovoljnika, igrača koji na tržištu nogu vrijede golem novac, ali tu vrijednost ne mogu pokazati, jer su trenerima postali višak. Teren s najzanimljivijim i najskupljim pričuvama pokazuje momčad koja bi se u mnogim prvenstvima borila za titulu prvaka.

Slična sudbina

Oba vratara dolaze iz Premiershipa i slična im je ovosezonska sudbina. Pep Guardiola po dolasku u Manchester City odmah je degradirao prvog čuvara mreže Engleske Joea Harta, tražio je od kluba da mu kupe Claudija Brava. Barcelona je pristala na trgovinu, teško je bilo odbiti 18 milijuna eura za 33-godišnjeg Čileanca koji je odmah zauzeo mjesto među vratnicama. Ali nikoga nije oduševio, u posljednje vrijeme imao je nekoliko pacerskih intervencija i Katalonac je bio primoran poslati ga na klupu. Slučajno ili ne, ali to se poklopilo s nekoliko dobrih rezultata i Bravo će do kraja sezone teško na vrata.

Loris Karius bio je velika želja Jürgena Kloppa kojem Simon Mignolet nije baš po volji. Donedavni vratar Mainza imao je bizaran početak u Liverpoolu. Na prvoj pripremnoj utakmici ozlijedio je šaku nakon što je pogodio u glavu našeg Dejana Lovrena. Stoga je morao čekati na premierligaški debi, a onda je nakon 10 kola i nekoliko smiješnih pogodaka Klopp vratio Belgijanca na gol, a svog sunarodnjaka zakucao na klupu.

sn ilustracija

Jose Mourinho dolaskom u Manchester United pojedine igrače koji su stigli za vrijeme vladavine Louisa van Gaala, jednostavno je škartirao. Matteo Darmian ne samo da minute skuplja na kapaljku, nego je često i izvan zapisnika. Crveni vragovi love Ligu prvaka, ali rezultati baš i ne sugeriraju da će u tome uspjeti. Unatoč svemu za Darmiana mjesta nema, kao ni za Lukea Shawa. Mladi engleski branič plaćen je 39,5 milijuna eura, sezonu je započeo u prvoj postavi, odigrao je šest utakmica i onda preselio na tribinu. Potom ga je Portugalac vratio u kadar, ali se ozlijedio. Premda se oporavio početkom ove godine, u 2017. nije odigrao niti minute u prvenstvu.

Prije godinu i pol s Old Trafforda su šokirali nogometnu javnost. Za 19-godišnjeg Anthonyja Martiala platili su Monacu vrtoglavih 50 milijuna eura. Težak teret nije slomio francuskog ofenzivca, odigrao je vrlo dobru sezonu, ali dolaskom Mourinha i njemu se minutaža drastično smanjila, a posljednje tri utakmice ostao je bez nastupa.

Mourinhova lekcija

- Znam da je vrhunski talent, ali on mora slušati mene, a ne njegova zastupnika. Mora me slušati na treningu kako bi napredovao kao igrač - jasno je poručio Mourinho, koji je takvih problema imao i s Mhitarjanom na početku sezone.

- I on je vrhunski talent, ali na početku nije igrao, svaki me je dan njegov zastupnik zvao i govorio: “Henrih će s tobom postati još bolji, nastavite tako.” Mhitarjan je poslušao sve moje savjete i evo ga sada tu. A s Martialom je posve drugačije, njegov zastupnik razgovara s novinarima i ja stalno čitam, Martial odlazi u Sevillu, pa odlazi na posudbu, pa nije sretan. Jedino što mora je slušati mene jer njegove su mogućnosti neograničene - zaključio je portugalski stručnjak.

Poučak Toure

Posljednje pak vijest govore kako će na ljeto ipak doći do razlaza, no u nogometu smo vidjeli svakakvih preokreta, kako na travnjaku, tako i u svlačionici. Jedan od drastičnih primjera je Pep Guardiola kog kojeg Yaya Toure nije bio ni u kakvim nacrtima prije početka sezone. Stvar je dodatno pogoršao i menadžer Bjelokošćanina koji je izvrijeđao katalonskog trenera. Sukob je to koji ima svoju pozadinu još iz zajedničkih dana na Camp Nouu. No, tada je ruku pomirnicu pružio Toure i Guardiola ne samo da ga je vratio u kadar nego mu je 33-godišnjak nezamjenjivi dio momčadi.

Kada je, pak, dolazio u City imao je velikih problema s izostancima u obrani, Vicente Kompany, sjajni belgijski stoper bio je ozlijeđen i Guardiola je bio sretan kada su mu liječnici u listopadu rekli da je kapetan spreman. Romansa je trajala tek tri utakmice i bijednih 115 minuta. Kompany se ponovo ozlijedio, a nakon što se opravio utakmice gleda uz Guardiolu na klupi, kao i odnedavno Agüero, te Fernando.

Kada je u ožujku 2013. godine Bayern objavio da će od nove sezone njihov član postati Mario Götze, tada jedan od najpotentnijih mladih igrača na svijetu, u Dortmundu je postao persona non grata. Tri godine u Münchenu nisu mu donijele sreću, jedini svijetli trenutak zbio se u finalu svjetskog prvenstva kada je svojim pogotkom u produžetku donio četvrtu titulu Nijemcima. Proteklog ljeta vratio se u Dortmund, no kako se sada čini bila je to pogrešna odluka. Jesenas je još nešto i igrao, doduše bio je i ozlijeđen, ali početkom drugog dijela sezone prikovan je za klupu, pa se čini kako bi sljedećeg ljeta moglo doći do novo rastanka.

Alvaro Morata odigrao je perfektne dvije sezone za Juventus, igrao je s njime i Ligu prvaka, ali kada se Real javio španjolski napadač odlučio se na novi pokušaj u Kraljevskom klubu. Dalje od uloge džokera nije stigao. Mateo Kovačić upornim je radom izborio svoje mjesto pod suncem Madrida, što je Isca pretvorilo tek u petog veznjaka Reala. I za njega se govori kako će na ljeto napustiti Santiago Bernabeu.

Samo jedna minuta

Zanimljiv slučaj je dvojac iz Chelseaja, Zouma i Batshuayi. Plaćeni su 56 milijuna eura, a do sada je Zouma odigrao tek jednu minutu u prvenstvu, a Batshuayi je u 15 nastupa odigrao ukupno 90 minuta!

Među skupim rezervama je i Marko Pjaca, Juventus je za mladog dinamovca platio 23 milijuna eura, ali Allegri, unatoč svim pohvalama, 21-godišnjem je dao tek 78 minuta u prvenstvu. Proteklog vikenda protiv Intera Juventusov trener ga je već poslao na zagrijavanje, a onda se ipak odlučio na konzervativno čuvanje rezultata i u posljednjih deset minuta ubacio je stopera.

Ovih 20 igrača samo je vrh ledene sante, u mnogim klubovima postoje nezadovoljnici čija je plaća astronomska, jesu li svi oni pogrešne procjene ili plod trenutačnih okolnosti teško je razlučiti, jedno je, pak, sigurno, osim što puno koštaju, oni su i potencijalna tempirna bomba koja prijeti eksplozijom.

Linker
03. svibanj 2024 19:13