Igrači Dinama

 GORAN MEHKEK Cropix
POTREBAN SVIMA

Jakirović i Dalić sanjaju Petkovića: Može biti i katapult i kora od banane, a Modre čeka staro pitanje

‘Devetka‘ djeluje zrelije i odgovornije nego u nekim prethodnim etapama karijere
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. siječanj 2024. 09:29

Bruno Petković djeluje zrelije, odgovornije i posvećenije nogometu nego u nekim etapama karijere, sam će kazati da GPS otkriva i njegove bolje trkačke brojke nego što su u pojedinim slučajevima znale biti, međutim, to još nije dovoljno. Dinamo od 2. siječnja kreće s pripremama za proljeće istine, nakon kojeg dolazi Euro, a Dinamo i Vatreni trebaju moćnog i spremnog Petkovića, koji će i vještinom, ali i snagom, “gaziti” protivnike i činiti razliku. Nakon što je nedavno uplovio u bračne vode i nakon što je dobio priliku za odmor nakon hektične jeseni, 2024. godina može biti jako bitna u karijeri nogometaša oko kojeg se lome koplja. Od onih koji ga dižu u nebo, do drugih koji nemaju tako lijepe riječi...

Zbog ozljede mišića i dugog oporavka, koji se dodatno protegnuo poradi dva preuranjena pokušaja povratka za Dinamo s Hajdukom u Splitu i za reprezentaciju s Turskom u Osijeku, bilo je normalno da ne može pucati od snage, a Modri nisu skrivali sreću što im je pomogao u finišu sezone dajući koliko je bio u mogućnosti. Međutim, ne bude li novih ozljeda, takvi kriteriji više neće vrijediti, u nastavku sezone od Petkovića se očekuje samo najbolje.

Debeli marker

Zimski mercato označen je debelim crvenim markerom kao bitna stavka na putu obrane naslova, Dinamo baca mamce na sve strane i traži kako osnažiti ekipu, međutim, najveće pojačanje bit će ako se Petković pojavi na travnjaku u vrhunskom izdanju. Igrač takve klase bio bi važan svakoj momčadi, no Dinamu dvostruko jer preko njega gradi igru, on je središnji “pivot”, moderator akcija, distributer, a ujedno i strijelac.

image

Bruno Petković

RONALD GORSIC Cropix

Kapetani HNL momčadi relativno su ga uvjerljivo pozicionirali na vrh najboljih igrača našeg prvenstva u ovoj godini ispred Marka Livaje i to iako se mučio s ozljedama i stankama, te je igrao bitno manje nego što bi i sam htio. To je bila nagrada za pruženo u nekim fazama, ali i poštovanje kvalitete koju su prvi put valorizirali 2019. godine. Razlika je što je tada zaista igrao odlično, dok sada u klubu tek čekaju da se u 2024. vrati u punom sjaju. Savršeno po Dinamo ako nadmaši ondašnje prezentacije.

Pred njim je HNL, u koji zagrebačka momčad ulazi sa sedam bodova manje od Hajduka, iako ima odigrati dvije utakmice više, ali treba ih dobiti, to u niti jednom susretu nije rutinski posao. Potom Konferencijska liga i Betis, što zbog spuštanja ambicija kluba ne stoji u rubrici prioriteta iako bi zapravo trebalo biti jako bitno jer imena poput Dinama rejting moraju dokazivati i potvrđivati u Europi, te završnica domaćeg Kupa s opcijom borbe za dvostruku krunu. Dinamo i Petković dijelit će sudbinu, kakav će biti Petković, takav će biti Dinamo.

Odigra li Petković vrhunski, skoro je nemoguće da Modri ne ostvare ciljeve, a ne bude li pravi ili ponovno ostane prisiljen na ambulantu i rehabilitaciju, put do naslova prvaka bit će daleko teži. Iako ne mora značiti i da će ostati nedohvatljiv. U reprezentaciji njegov utjecaj nije toliko velik, pa je primjerice na Final Fouru Lige nacija u obje utakmice ušao s klupe, ali gol Nizozemskoj, i onaj Brazilu, i Latviji, i stanje Hrvatske s Turskom i Walesom kad ga nije bilo, samo pojačavaju svijest i stožera i navijača koliko vrijedi.

Jedna od najvećih želja

Bruno Petković je čovjek kojeg Sergej Jakirović i Zlatko Dalić sanjaju i među prvima za čije se zdravlje i prave igre mole na ulasku u 2024. godinu. Kladili bismo se da im je to jedna od najvećih želja... Dalić u Rotterdamu nije bio nježan. Kazao je javno kako mu je rekao da nije zabio jedanaesterac u finalnom raspucavanju sa Španjolskom zato što nije bio dovoljno fokusiran na treningu, nije radio kao što smo to danas navikli od vrhunskih profesionalaca koje mnogi sve češće nazivaju strojevima i to mu se vratilo. Davno je Michael Jordan govorio “što više treniram, to imam više sreće”.

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

Hrvatska u Njemačkoj na Euru ima velike ambicije, ali ništa manje upitnike oko napadača. Već je iz toga jasno da Petković može biti i katapult i kora od banane. Dvije utakmice sa Španjolskom zaključio je u negativi osobne izvedbe, a ne samo rezultata, na Euru 2021. godine i ovog lipnja. Hoće li u Berlinu treća biti i Brunina sreća?

Ugovor na stolu

U tekućoj HNL sezoni igrao je u 11 utakmica, od toga je 10 započeo, od 17 nastupa Modrih. Postigao je šest golova i ima dvije asistencije, osim toga još četiri promašene velike šanse i pet namještenih prilika koje nisu realizirane. Graf njegove igre pokazuje da je u niz kategorija najbolji u Ligi, pogotovo s loptom u nogama, no ima prostora za napredak jer 49 posto dobivenih duela ili 12,7 izgubljenih posjeda po nastupu su cifre koje se mogu uljepšati.

Prošlog ljeta buktjela je priča o ostanku ili odlasku, na kraju je potpisao novi ugovor, ali samo do 30. lipnja 2025. godine. To znači da ponovno dolazi u istu poziciju u kakvoj je bio lani – ulazak u završnu godinu ugovora. Transfer ili produženje vjernosti Modrima još jednom će biti pitanje na stolu. Cilj Brune Petkovića mora biti takav da se grabe za njega, da može birati što mu je najpovoljnije. Dojam je da je svjesniji toga nego prije dvije-tri godine, te da se i Dinamo i reprezentacija imaju pravo nadati Petkoviću koji diže publiku na noge.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 19:44