VALERY HACHE Afp
NA GRANICI PONIŽENJA

Nestvaran rezultat u Nici, pao je apsolutni rekord kvalifikacija: Francuzi ponizili suparnika s 14 golova

Nestvaran rekord Francuske, stradao je Gibraltar s kojim su se Pijetlovi poigravali kao na treningu
Piše: HinaObjavljeno: 18. studeni 2023. 22:58

Nogometne reprezentacije Rumunjske, Švicarske i Nizozemske u subotu su potvrdile svoj plasman na EURO 2024., dok je Francuska ostvarila rekordnu pobjedu svladavši u Nici Gibraltar s čak 14:0.

REKORDNU POBJEDU FRANCUSKE POGLEDAJTE OVDJE.

Rumunji i Švicarci osigurali su prva dva mjesta u skupini I kolo prije kraja natjecanja, Rumunjska je na neutralnom terenu u mađarskom Felcsutu bila bolja od Izraela s 2:1, dok je Švicarska u Baselu igrala s Kosovom 1:1.

Ključan za rasplet u skupini bio je dvoboj u Felcsutu u kojem je Rumunjskoj bio dovoljan i bod kako bi osigurala jedno od prva dva mjesta u skupini, a tim bi rezultatom ujedno odvela i Švicarsku na EURO neovisno o ishodu dvoboja u Baselu.

image

Detalj s utakmice Švicarska - Kosovo

SEBASTIEN BOZON Afp

Iako je susret počeo golom Izraela kojega je u vodstvo doveo Zahavi (2) nakon samo minutu i pol igre, Pucsas (10) je vrlo brzo poravnao na 1:1 da bi Hagi (63) sredinom nastavka okrunio lijepu akciju Rumunja za preokret.

U Baselu je Švicarska povela golom Vargasa (48), a izjednačio je Hyseni (82).

Rumunjska je na vrhu skupine sa 19 bodova, druga Švicarska ima 17 te će te dvije reprezentacije igrati za prvo mjesto u skupini u utorak. Izrael je ostao treći s 12, a Kosovo četvrto s 11 bodova.

Nizozemska je u Amsterdamu trebala pobjedu protiv Irske kako bi i teoretski osigurala drugo mjesto u skupini B i odlazak na EURO već u subotu, a do nje je stigla s minimalnih 1:0 golom Weghorsta. Čak i da nije svladala Irsku, Nizozemska bi u utorak imala siguran prolazak jer bi joj trebala pobjeda protiv preslabog Gibraltara.

Ovom pobjedom Nizozemska je stigla do 16 bodova, tri više od treće Grčke od koje je bolja i u međusobnom omjeru. Na vrhu je Francuska s maksimalnim 21 bodom iz sedam susreta.

image
FRANCK FIFE Afp

A Francuska je u Nici pobijedila jadni Gibraltar s čak 14:0 te tako ostvarila najveću pobjedu u svojoj povijesti, ali i najveću pobjedu u povijesti kvalifikacija za EURO. Već u prvih pet minuta gosti su zabili dva autogola preko Santosa (3-ag) i Mouelhija (5-ag), potom je mladi 17-godišnji Zaire-Emery (16) svoj debi začinio pogotkom za 3-0. No, prilikom postizanja pogotka dobio je udarac u gležanj zbog kojega je morao biti zamijenjen dok je Santos zbog tog starta isključen. U preostalom vremenu Francuzi su s igračem više zabili čak 11 golova, tri Mbappe (30-11m, 74, 82), po dva Coman (36, 65) i Giroud (89, 90+1), a po jednog Clauss (34), Fofana (37), Rabiot (63) i Dembele (73).

Kasnije je Mouelhijev autogol iz pete minute upisan kao pogodak Marcusa Thurama.

image
VALERY HACHE Afp

Dosada je najveća pobjeda Francuske u povijesti bila 10-0 protiv Azerbajdžana 1995., dok je rekordnu pobjedu u kvalifikacijama za EURO držala Njemačka koja je 2006. godine s 13:0 svladala San Marino.

Sada je poznato 16 sudionika EURA, još ranije su plasman izborili Engleska, Francuska, Španjolska, Belgija, Portugal, Turska, Škotska, Mađarska, Austrija, Slovačka, Albanija, Danska i domaćin Njemačka.

Linker
15. svibanj 2024 21:51