TOM DUBRAVEC Cropix
PRVI TERMIN - U OŽUJKU

Vatreni igraju četiri pripremne utakmice uoči Eura, već se zna i tko će ‘glumiti‘ Albaniju na Rujevici

Kuća nogometa objavila prvog lipanjskog pripremnog suparnika pred kontinentalnu završnicu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. prosinac 2023. 15:11

Hrvatska reprezentacija odigrat će do Eura četiri prijateljske utakmice, od kojih će izbornik Zlatko Dalić prve dvije okvalificirati prvenstveno kao team-building, a manje kao natjecateljski bitne provjere, dok će dva nastupa uoči Eura poslužiti za poliranje forme i uvod u ono što ih čeka.

Financijsko zatvaranje

HNS je objavio kako će Vatreni 3. lipnja igrati na Rujevici sa Sjevernom Makedonijom. Izbornik Dalić i stožer planiraju okupiti nacionalnu vrstu 26. svibnja, odmah nakon završetka HNL sezone koja bi finale trebala imati 25. svibnja, te je odvesti u Rijeku gdje će se pripremati za Njemačku.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Otkako je otvoren hotel Hilton na Costabelli, Vatreni su često i rado njegovi gosti. Tako ogled s Makedoncima idealno odgovara jer doći će 3. lipnja na riječki stadion. Drugi ljetni termin pripada Portugalu, a utakmica će biti odigrana u inozemstvu. Plan je HNS-a da izravno od tamo Vatreni dođu u resort Mark Brandenburg u njemačkom Neuruppinu, gdje će obaviti završnu glazuru za Euro. Prvi je nastup u Berlinu 15. lipnja sa Španjolskom.

Prva akcija nacionalne vrste bit će u ožujku, termini su u posljednjoj trećini mjeseca, točnije od 21. do 26. ožujka, a intenzivno se radi na tome da se dogovori turnir u Dubaiju, na kojem bi trebali nastupiti i Egipat, Novi Zeland i Urugvaj. Stvari oko suparnika nisu još riješene jer organizator mora zatvoriti financijsku konstrukciju.

Želja je bila i HNS-a i reprezentacije da Hrvatska i ovog proljeća ode na Bliski istok, kao što se dogodilo 2022. godine prije Svjetskog prvenstva kad je u Dohi igrala sa Slovenijom i Bugarskom. Tada se dogovarao veći turnir na kojem je trebala igrati i Belgija, ali zapelo je oko nekih uvjeta.

Azijci zauzeti

Eto, ni sada ne ide sve savršeno glatko. Za Dalića je takva akcija bila idealna, pravi team-building te ga želi ponoviti. Rezultati nisu bili primarni, a podsjećamo da su Vatreni sa Slovencima igrali 1:1, a Bugarsku dobili 2:1. Lokacija je bio Education City stadion, kojeg ćemo vječno pamtiti po pobjedi nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

image

Andrej Kramarić, Borna Sosa, Lovro Majer

DAMIR KRAJAC Cropix

Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima reprezentativci rado posjećuju kad nađu vremena za godišnji odmor, ovih dana su, primjerice, tamo bili “Nijemci” Andrej Kramarić i Lovro Majer. Zato im je ta opcija privlačna.

Poteškoća je u tome što su sve azijske reprezentacije zauzete budući da u to doba igraju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, tako i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji imaju dva ogleda s Jemenom, pa je nužno dovesti ekipe s drugih kontinenata.

Izbornik Zlatko Dalić je najavio kako će Hrvatska imati dvije lakše utakmice, što sugerira da bi mogla igrati s Egiptom i Novim Zelandom. Urugvaj bi bio jači suparnik. No, treba i Urugvaj platiti, jasno i Hrvatsku i ostale, pa se zato otegnulo konačno potpisivanje ugovora. Na kraju bi to moglo biti nalik Kataru, gdje domaći izbornik nije htio igrati s nama jer smo mu bili presnažni, pa četiri ekipe nisu igrale polufinale i finale, nego fiksno dogovorene utakmice.

image
ERCIN ERTURK Anadolu Via Afp

Bez prilagođavanja

Je li naknadno ušao u igru još netko peti ili bi mogao ući, pokazat će vrijeme. Po najavama relativno skoro bi trebalo biti potvrđeno s kime će Vatreni igrati.

Iako je ispred nas Euro, nema nikakvih problema da se za suparnike uzmu ekipe s drugih kontinenata jer zapravo nije ni bitno s kime igramo.

Naša je momčad iskusna i zrela, naigrala se s Europljanima i sve ih dobro zna. Ne mora se prilagođavati na njih. Pa, s prvim suparnikom Španjolskom odmjerili smo snage prije pola godine u Rotterdamu u završnici Lige nacija. Sjeverna Makedonija će, pak, glumiti Albaniju.

Linker
05. ožujak 2024 13:58