Vedran Karuza / Novi list / CROPIX
AKTIVNI MAJSTORI S MORA

HAJDUK SLAŽE PRAVU EKIPU Splićani pronašli rješenje za svoju neuralgičnu točku, a kakva tek 'bomba' stiže iz Italije!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. lipanj 2017. 22:15

Tiho je napustio Hajduk prije dvije godine, a ovoga ljeta mogao bi u suprotnom smjeru. Prije dvije sezone Dino Mikanović je otišao u danski Aarhus, pozvao ga je tadašnji sportski direktor Jens Anderson koji je nekoć istu dužnost obnašao i u Hajduku. Platili su Danci 400.000 eura odštete Hajduku, pa je Mikanović otišao s Poljuda u jedan sasvim novi svijet.

- Dvije godine Danske su promijenile moj stav prema životu. Upoznao sam jedan potpuno profesionalni svijet, kako u sportskom, tako i u životnom segmentu. Zato mogu reći da sam u protekle dvije sezone bitno napredovao - kazao nam je 23-godišnji Mikanović.

Optimisti bi rekli, baš takav i treba Hajduku. Nije tajna da Bijeli traže pojačanje na poziciji desnog beka, a također nije tajna da bi rado Mikanovića vidjeli u toj ulozi. Ali... uvijek postoji neki “ali”...

- Imam još dvije godine ugovora s Aarhusom.

Rakvere, 020715
 Prva utakmica 1. pretkola Europske lige:  JK Sillamae Kalev- HNK Hajduk ( 1:1 )   
Na fotografiji: Dino Mikanovic ( Hajduk ).
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Nije ni ugovor problem, ako ima dobre volje i nešto novca. Jer, jasno je da odšteta za Mikanovića ne može biti golema, milijunska.

- Sigurno je da nije milijunska, da se mjeri u znatno manjem iznosu. Ali, nema smisla da ja o tome pričam. Hajduk je na potezu, to je jedina činjenica. Ugovor me veže s danskim klubom, to ne zaboravljam, zato ne mogu pričati ništa konkretnije o bilo kakvoj ponudi ili interesu.

Postoji li želja za povratkom, to je pitanje koje nema direktne veze s ugovorom.

- Hajduk je klub u kojem sam stekao afirmaciju, jasno je da mi godi priča u kojoj se i moje ime spominje na popisu pojačanja. Ako se klubovi dogovore, ja ću poštivati taj dogovor. Više vam ništa ne trebam reći. U Splitu imam puno prijatelja, od mog Roka Pezelja, pa dalje... Drago mi je da je Hajduk odlično završio sezonu, da su Bijeli podigli formu, isto kao i moj Aarhus.

Danci moraju prodavati

Odigrao je Mikanović 29 utakmica ove sezone u danskoj Superligi i premda se Aarhus može pohvaliti kako je u finišu sezone podigao nivo izvedbe, borba za opstanak svake je sezone realnost.

Split, 290415.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 31. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Hajduk i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Dino Mikanovic (Hajduk) i Simon Sluga (Lokomotiva).
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

- Nije lako doći iz Hajduka gdje si stalno u vrhu, pa se onda boriš za ostanak u ligi. Znam da klub ovog ljeta mora prodati nekog. Mene ili vratara, nas dvojica smo na meti jer smo najmlađi u momčadi. Aarhus je u zadnjih šest od osam utakmica sezone zadržao čistu mreže. Bitno smo se podigli, ali znam da nas i sljedeće godine čeka slična priča.

Sve to nekako naginje prema realizaciji ideje povratka u Hajduk, ali nećemo stalno upirati po istome, ako zasad nema konkretnog poteza s Poljuda. No, bit će vremena, prijelazni rok traje do kraja kolovoza. Mikanović može čekati i ujedno se spremati za novu sezonu danske Superlige koja starta istog srpanjskog vikenda kao i HNL. Kakva je danska liga? Malo se u Hrvatskoj zna o kvaliteti ligaškog nogometa u Danskoj?

Naučiš se na pravila

- Često se danska Superliga neopravdano podcjenjuje, ali moram reći da je liga zahtjevna i teška. Prije svega u fizičkom segmentu. Četiri puta tjedno je trening u teretani, momčadi su tjelesno spremne do maksimuma. Tehnički nije nogomet na najvišem nivou, ali zato je tjelesna sprema takva da moraš “pojesti travu” na svakoj utakmici. Zbog toga i kažem da sam bitno napredovao, jer sam se naučio na jedan puno teži nogomet. Naprimjer, Elez je sa mnom igrao u Aarhusu, dobar je bio, ali dolaskom u Rijeku premetnuo se u jednog od glavnih igrača. Rijeka je prvak Hrvatske, a moj Aarhus je u donjem dijelu poretka danske lige.

Kakav je život u Danskoj? Pun pravila?

- To ste dobro rekli, pun pravila. Na trenutke izgleda savršen i ponekad dosadan, ali Danci uživaju u takvom životu. Kod njih se sve točno zna, svaki najmanji detalj je precizno uređen. Velika razlika u odnosu na hrvatski model života, a moram reći i rada. Ali, s druge strane, takav uređeni život je i jednostavan kada počneš koristiti sve benefite. Naučiš se na pravila, sve poštuješ, znaš da svaka pogreška puno košta i živiš ugodno. Je, fali mi naš hrvatski mentalitet, ali nogomet je profesionalni sport, a to u Danskoj shvatiš od prvog treninga.

Mladi nogometaš Hajduka Nikola Vlašić (19) nalazi se na meti četiri talijanska kluba, a radi se o Interu, Bologni, Fiorentini i Torinu, piše talijanski Corriere Dello Sport.

Hajduk za svog ponajvećeg talenta navodno traži pet milijuna eura, a talijanski klubovi zasad nisu voljni udovoljiti apetitima Bijelih.

Vlašića se i ranije spominjalo u kontekstu talijanskih klubova, ponajprije Torina, ali sve je ostalo na pričama. Sada su igri nova imena, ali ostaje vidjeti koliko su stvarno voljni dati za nadarenog ofenzivca.

Linker
05. svibanj 2024 00:43