CROPIX
MARKO FUTACS

HAJDUKOV MAĐARSKI TOPNIK NOVI JE KRALJ STRIJELACA Zlatna kopačka utrpala 18 komada: 'To mi nakon ozljede i vrlo teškog razdoblja znači sve'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. svibanj 2017. 22:40

Ferencvaros, Nancy, Werder, Ingolstadt, Portsmouth, Leicester, Blackpool, Diosgyör i Mersin, to su bile postaje Marka Futacsa prije dolaska u Hajduk prošlog ljeta. Imao je ovaj 27-godišnji napadač odlične predispozicije za ostvarenje velike karijere, visok je 196 cm, neobično brz i spretan s loptom s obzirom na svoju tjelesnu građu, a za mlade mađarske reprezentacije skupio je 25 nastupa i postigao devet pogodaka.

Puna eksplozija

Međutim, nigdje Futacs nije “eksplodirao” u golgeterskom smislu kao što je to učinio u Hajduku i u HNL-u. Kroz karijeru su ga pratile i ozljede, nova mu se dogodila neposredno nakon dolaska u Split. Stradalo je koljeno, i odmah su se pojavile sumnje i bojazni da je sportski direktor Mario Branco angažirao “falš” robu. No, kad je ozdravio, veliki je Mađar pokazao kvalitetu pravog strijelca.

Slaven Belupo na neki način mu je bio suđen, protiv Farmaceuta je na Poljudu u rujnu prošle godine postigao svoj prvi pogodak u bijelom dresu, potom je u prosincu u Koprivnici promašio jedanaesterac u završnici pri rezultatu 2:1 za domaćina, da bi u petak s dva pogotka na istom stadionu udaljenog svega 15-ak km od mađarske granice osigurao Bijelima pobjedu, ali i potvrdio naslov najboljeg strijelca lige.

- Bila je dobra utakmica, pogotovo u prvom poluvremenu. Počeli smo dobro, želio sam završiti sve u prvih 20 minuta. Postigao sam dva pogotka, mogao sam još jedan - rekao je Marko Futacs.

U dva navrata pokušao je lobom svladati Slavenova vratara, no prvi put je prebacio okvir vrata, a onda početkom nastavka poslao loptu u Blaževićeve ruke.

- Žao mi je što sam bio i malo sebičan, ali prvi put se nalazim u takvoj situaciji da se borim za naslov najboljeg strijelca. Izvući ću pouke iz toga.

Napokon sretan

Nikad u karijeri Futacs nije postigao 18 pogodaka u jednoj sezoni, zapravo 21, ako se pribroje i tri gola iz Kupa. Što mu znači naslov najboljeg strijelca lige?

- To za mene znači sve. Nakon ozljede i vrlo teškog razdoblja, mogu reći da sam jako sretan.

A što kaže na sezonu u kojoj je Hajduk na kraju osvojio treće mjesto?

- Mislim da možemo biti zadovoljni. Imali smo dugu sezonu, promijenili smo trenera, bilo je teških, dobrih i loših razdoblja, ali bili smo zajedno, borili smo se, i vrlo sam sretan zbog momčadi. Mislim da imamo jednog od najboljih trenera koje možemo imati, imamo taktiku i zajedništvo, a sljedeće sezone moramo se boriti za višu razinu.

Zabijao svima osim Lokomotivi

Marko Futacs zabio je svim klubovima u HNL-u ove sezone osim Lokomotivi. Upisao je ukupno 18 golova uz jednu asistenciju u prvenstvu. Također, ima dobar učinak u Kupu jer je dva pogotka zabio Jalžabetu uz dvije asistencije, a bio je strijelac i asistent još protiv Solina na Jadru.

Inter 4 pogotka

Slaven Belupo 3 pogotka

Cibalia 3 pogotka

Osijek 3 pogotka

Istra 1961 2 pogotka

Rijeka 1 pogodak

Split 1 pogodak

Dinamo 1 pogodak

Mađarski napadač smatra da ova Hajdukova momčad ima potencijal i za veće stvari od treće pozicije u poretku HNL-a.

- Ako ostanemo na okupu i zadržimo okosnicu momčadi, možemo napredovati. Nadam se da možemo napraviti iskorak i plasirati se u grupnu fazu Europske lige te se što više približiti Dinamu i Rijeci. Mislim da je to glavni cilj za sljedeću sezonu.

Na putu do skupine u Europi mogući su i neki vrlo teški suparnici?

- Prošle godine smo skoro prošli, promašili smo jedan jedanaesterac zbog kojeg smo protiv Maccabija ispali na zadnjoj stepenici. No, svaki igrač želi biti bolji i postići više, isto tako i trener. Smatram da tu sljedeću razinu možemo dosegnuti s ovom momčadi koju imamo sad.

Na kraju se Marko osvrnuo i na život u gradu pod Marjanom.

- Vrlo lijepo mi je u Splitu, jako mi se sviđa. Nije mi bilo lako dok sam bio ozlijeđen, ali ljudi su prijateljski raspoloženi i osjećam se jako ugodno.

Torcida me prihvatila

Osjetio je i on da ga je Torcida zavoljela. Kako i ne bi, jako dugo su na Poljudu čekali tako efikasnog napadača.

- Mislim da su me navijači prihvatili. To u Splitu nije lako postići, ali se dogodilo, i zbog toga sam također jako sretan. Torcida je vrlo dobra i pruža nam veliku potporu na svakoj utakmici, kod kuće i u gostima - zaključio je Marko Futacs, velika Hajdukova uzdanica za sljedeću sezonu.

Linker
27. travanj 2024 18:58