Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
ZAMJENA ZA SUŠIĆA

HAJDUKOVA ŠPANJOLSKA NEPOZNANICA 'Igrao sam s Gerrardom, javio mi se kada smo se rastali'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. rujan 2016. 17:19

Ignacio Maganto jedan je od igrača Hajduka “na čekanju”. Kod navijača na čekanju, da se razumijemo, jer 24-godišnji omaleni Španjolac još nije pružio ono zbog čega je doveden. Planiran je u startu kao zamjena za Sušića, plemeniti veznjak koji će razigravati momčad. Ali, za sada je to samo ideja...

- Nisam na očekivanoj razini. Ipak sam imao dugu stanku od šest mjeseci bez igranja. Treba mi malo vremena. I utakmica naravno - bez okolišanja je kazao Ignacio Maganto, za prijatelje Nacho.
Gordo zvuči “prvi Španjolac u Hajduku”, ali nije u Europi rijedak slučaj angažirati igrača s Pireneja. Igrači iz zemlje bivšeg europskog i svjetskog prvaka igraju po Cipru, Rusiji, Poljskoj... ima ih svuda, u različitim zemljana na Starom kontinentu. Maganto je vjerojatno poseban po tome što je nogometno usavršavanje obavio u Americi.

- Šest godina sam igrao u Getafeu, u juniorskoj i drugoj momčadi, a onda sam preselio u SAD. Htio sam igrati nogomet i studirati.


Plan B je biznis

Zašto nogomet i studij zajedno? Običaj je u ranoj životnoj fazi opredijeliti se za nogomet...

- Zato što sam odavno shvatio da me možda neće hraniti nogomet. Ako ne bude dobro išlo u nogometu, uhvatit ću se posla za koji sam stekao diplomu, a to je međunarodni biznis.

Sa 19 je otišao u SAD, četiri godine je živio studentski život u New Yorku.

- Imali smo stan, živio sam s cimerima kao pravi student. Igrao za koledž, uglavnom na umjetnoj travi.

Koledž je plaćao školarinu, smještaj i hranu, ali nije bilo nogometne zarade.

- Nema ugovora, nema novca. Ali, nakon završenog koledža otišao sam na draft gdje me u prvom krugu uzeo LA Galaxy.

SN/Arhiva


Modrić bolji od Balea

Priča zvuči kao košarkaška. Pick na draftu, biranje u prvom krugu. Ali, nije Maganto bio zvijezda, taj status u LA Galaxyju imao je veliki Gerrard.

- Imao sam tu čast da sam igrao s Gerrardom. Mogao sam od njega dobiti savjet, vidjeti kako stoje stvari u pravom nogometu. Javio mi se Steven kada sam otišao iz Amerike, on je najbolja osoba koju sam upoznao. U Galaxyju sam igrao krilo, nisam bio klasični vezni iako mi i ta uloga odgovara.

Odigrao je Maganto 20 utakmica u LA Galaxyju i onda se u veljači odlučio vratiti u Europu. Zašto?

- Zato što je Europa kontinent za nogomet, a ja sam ipak iz Španjolske. Od veljače sam trenirao s Getafeom i nisam igrao.

Split, 010916.
Igrac Hajduka, Igancio Maganto pozira u prostoru stadiona Poljud.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Je li u proteklih šest mjeseci bilo i drugih ponuda osim Hajdukove?

- Da, bilo je ponuda iz Španjolske, ali ne iz prve lige. Zvali su me iz Australije, SAD-a, ali nisam htio mijenjati kontinent. Kako sam se odlučio za Hajduk, jednostavno je objasniti. Potpisao sam na godinu dana shvativši da je dolazak u klub poput Hajduka za mene veliki izazov.

Što je Nacho Maganto prije znao o Hajduku?

- Malo, ali dovoljno da dođem. Znao sam da ima vatrene navijače, odličnu atmosferu na stadionu, ali ne mogu se pohvaliti da sam znao nekog igrača.

Upravo je u tom trenutku dok smo razgovarali pokraj nas prošao Zlatko Vujoivć.

- U međuvremenu, otkad sam ovdje, naučio sam tko je Zlatko Vujović i koja je legenda kluba bio.

Slovenske Konjice, 300616.
Igraliste Dravinja.
Prijateljska utakmica seniora HNK Hajduk (Split) - FC Zalgiris (Vilnis, Litva).
Na fotografiji: Maganto Perez Ignacio.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Uči Maganto povijest Hajduka, ali uči i hrvatski. Za početak je usvojio nogometnu terminologiju, ali morat će se dobro potruditi da bi dobio vrijeme za nastavak igranja na Poljudu, jer ugovor s Hajdukom ima samo na jednu sezonu. Ali, osigurao se Maganto u životu.

- Možda budem i nogometni menadžer kasnije u životu. Nikad se ne zna. Imam diplomu međunarodnog biznisa. Ali, sada primarno želim uživati u nogometu. U sustavu 4-2-3-1 mogu igrati sve pozicije iza napadača.

Rođeni Madriđanin ne krije da je navijač Reala.

- Ronaldo je za mene broj jedan u Realu. Drugi? Modrić. Bolji je od Balea. Ipak sam ja veznjak.

Linker
27. travanj 2024 11:21