REUTERS
BIO JE JAKO, JAKO BLIZU

HRVATSKA JE ČEKALA NJEGOV 'DA', A ONDA JE USLIJEDIO VELIKI PREOKRET 'Procijenio je da će preko Švedske lakše doći na veliku scenu nego kod nas'

BRANIMIR HRGOTA Kovač je htio ovog napadača u Vatrenima, ali spojili su se tek u Eintrachtu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. prosinac 2016. 00:26

Branimir Hrgota je ime koje Hrvatska poznaje. U ljeto 2014. čekali smo njegov “DA“, Niko Kovač već je imao ispisanu pozivnicu u A reprezentaciju, no Hrgota se opredijelio za Švedsku. I eto, dosta mu je trebalo da se ponovno svjetla reflektora upere u njega, ovog utorka zabio je dva gola za Eintracht protiv Mainza u trijumfu 3:0.

Ukupno je tri puta bio strijelac u tekućoj sezoni. Hrgota je Hrvat, njegovi su se roditelji iz BiH u doba rata preselili na sjever Europe, rođen je 12. siječnja 1993. u Zenici. Ivo Šušak, tada izbornik U-21 reprezentacije, a sada šef škole Dinama, prisjeća se:

- Bio je u Borussiji Mönchengladbach kad sam ga dvaput gledao, u obje utakmice je imao manju minutažu. Premišljao se, u to doba je bilo aktualno da zaigra za mladu vrstu, kasnije za A. Radi se o super momku iz fine obitelji, informacije o njemu dobili smo iz Švedske, gdje je igrao za drugoligaški klub. Drago mi je što se sada ponovno dobrano afirmirao i nadam se da će kod Kovača imati pravu minutažu, jer Niko ga je znao još dok je bio izbornik U-21, igrali smo u Varaždinu sa Švedskom i dobili 3:0. Veseli me što je opet aktualan zbog kvalitetne igre.

Izabrao je Švedsku…

- Mislio je da će tamo lakše doći na scenu, ali nikad nije kasno. Nije napunio još 24 godine i pred njim može biti ozbiljna karijera.

Koliko su objektivno njegovi dometi kao igrača? Radi se o visokom napadaču.

- Mislim da je prenagli skok bio dolazak iz švedskog drugoligaša Jönköpinga u jaki kadar Borussije, gdje mu je obećavana minutaža i tu je zaustavljen kao što se često događa kad mladići sa 19-20 godina iz manje sredine odlaze u inozemstvo. Uostalom, pokazatelj su Dinamovi klinci koji su se otisnuli u surovi profesionalizam kao Brodić ili Kalaica i drugi. Teško im je dobiti minutažu, a samo treniranje je ipak stagniranje. To se dogodilo i njemu, ali kako se radi o ljevaku, a ljevaci su rijetki, držim da može ponovno dosegnuti reprezentaciju Švedske.

Razumije ih

Najbolje što mu se dogodilo je Niko Kovač, koji ga cijeni i forsirat će ga koliko god bude mogao. Uostalom, Rebića također...

- Hvala Bogu. I komunikacija je lakša, Niko razumije te mlade momke s obzirom da je radio u U-21, zna da im treba vremena da preskoče barijeru koja se pojavljuje kad im nedostaje prava šansa. Vjerujem da će se Hrgota afirmirati.

Pod Kovačem je igrao 12 utakmica u prvenstvu i jednu u Kupu u ovoj sezoni, dao je ukupno tri gola i ima dvije asistencije u 783 minute na terenu. Jasno je da se radi o laganom buđenje igrača kojem bi, ne sumnjamo, bilo bolje da je izabrao Vatrene. Ali svatko kuje svoju sreću… Još mu nije kasno da postane nasljednik Zlatana Ibrahimovića, o čemu mašta, a tome bi se Skandinavci najviše radovali.

Linker
28. travanj 2024 02:46