Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
POTRAGA ZA SVETIM GRALOM

HRVATSKA PODSJEĆA NA - ENGLESKU Zašto su Modrić, Rakitić i Mandžukić isti kao Lampard i Gerrard

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. lipanj 2016. 10:13

Jedan neobično liberalan izlet - ona šarena momčad koja je pobijedila Španjolsku - ne može promijeniti sliku o Anti Čačiću kao trenerskom konzervativcu koji ne odstupa od svojih idealnih jedanaest i za izmjenama poseže samo u krajnjoj nuždi. Ovdje smo naizust znali prvu momčad, ali nakon oproštaja od Eura i na pragu novih kvalifikacija logično je postaviti pitanje o osvježavanju sastava.

Hrvatska nas danas podsjeća na zvjezdanu englesku reprezentaciju Svena Gorana Erikssona i Fabija Capella, koja je potrošila život u potrazi za Svetim gralom. Podudarnosti su očite: Frank Lampard, David Beckham, Steven Gerrard i Rio Ferdinand osvajali su Ligu prvaka i općenito briljirali u klubovima, baš kao što to u našem slučaju čine Luka Modrić, Ivan Rakitić ili Mario Mandžukić.

Presađeni u jednu svlačionicu Englezi nisu dobacili dalje od četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2006. godine, kao što niti “vatreni” nisu uspjeli otići dalje od četvrtfinala Eura 2008.

Što nakon EURA?

Kako će hrvatska nogometna reprezentacija izgledati u skoroj budućnosti?

Pa nije Modrić prestar, bit će još prilika

Bit ćemo još jači

Ovo je kraj jedne velike generacije

Zvijezde Man Uniteda, Chelseaja i Liverpoola oprostile su se od “tri lava” u svojim srednjim tridesetima, u dobi u kojoj je “zbogom” reprezentaciji odlučio reći njezin dugogodišnji kapetan Darijo Srna. Tridesete rođendane proslavili su i Vedran Ćorluka te Mario Mandžukić, a Luka Modrić je godinu dana stariji. U formi koju su demonstrirali tijekom turnira u Francuskoj jasno je da trebaju činiti kralježnicu momčadi još izvjesno vrijeme, ali do sljedećeg velikog natjecanja bit će ocvali nogometaši na zalasku. Kako to izgleda kada na plećima izraubanih igrača gradite velike planove nešto bi nam mogao kazati češki izbornik Pavel Vrba...

Odluči li se za rekonstrukciju momčadi, Ante Čačić ne mora puno eksperimentirati. Dovoljno će biti kopirati protokol utakmice sa Španjolskom kada su na terenu svoje mjesto pronašli Šime Vrsaljko, TIn Jedvaj, Marko Pjaca i Marko Rog. Simboličnu minutažu dobili su Mateo Kovačić, čiji se rejting urušio uslijed sezone provedene u Zidaneovu klupskom frižideru, te Andrej Kramarić kojeg je izbornik iz nepoznatog razloga u Francuskoj marginalizirao.

U perspektivi izbornik će za velike stvari pripremati Antu Ćorića kao sljedećeg ideologa igre nacionalne momčadi i polako priključivati Marija Pašalića i Duju Ćaletu Cara, igrače koji su također nedavno pobijedili Španjolsku, ali kao članovi Gračanove U-21 reprezentacije..

Linker
03. svibanj 2024 19:30